Наталия Цекова: Не казвайте „писна ми“, действайте

Наталия, защо имаше хора, които не подписаха Декларацията с искане на оставката на Валери Симеонов?

Предполагам, защото не искат да влизат в списъци, които могат да навредят на тях. Чисто финансово, ако щете. Или,че би могло по някакъв начин да се спрат едни проекти и възможности за развитие!

Но, все пак  става дума за солидарност!

Вижте, солидарността отдавна не е единица морална мярка. Тук въобще не търсим морал в хората, а истинската нужда да заявиш нещо, да докажеш, че си човечен. Че така не може вече да продължи. За жалост, много поколения преди мен, хората които са по на 50 години, си казват „на мен ми писна“. Не искам да влизам в тези игри, не искам да се занимавам с политика. И защо? Защото си казват, „аз не съм важен. Никой не се интересува от мнението ми“. А аз, която съм на 32 години, и тези като мен, казваме „не може  така!“ Моето мислене е различно по отношение на гласността. Аз искам, аз знам защо, знам какво трябва да говорим! Защото го мисля!

Вие бяхте от хората, които най-много ни помогнахте с набирането на гласове. За което ви благодарим. Разкажете как го направихте!

Много ме заболя от избирането на този човек /Валери Симеонов – б.а./ на  пост свързан с нас, с интеграцията. Ясно е кой е той, какво е говорил срещу моя етнос.В нашата мила република се знае, че ромите винаги са под ножа. По ред причини. Валери Симеонов нееднократно е показвал отношението си към ромите, ето защо смятам, че морално няма право да бъде там! Аз бях една от първите, когато разбрах за назначението му като шеф на тази структура – Национален съвет за…интеграция и етнически въпроси. Дълго име , никой не може да го запомни цялото. В този момент бях в селцето си, откъдето съм родом – Лесново. Видях декларацията* и направих много бързо мобилизиране на хората. Правех го с баща ми. Той е бивш кремиковски работник, цял живот е работил, сега е пенсионер, двамата решихме, че трябва бързо да действаме. Хората ме познават и ми вярват

Какво питаха когато им предлагахте да подписват?

Обясних им за какво става въпрос.

Обяснявахте ли им, че техните подписи в подкрепа на тази Декларация, може да повлияе, този човек /Валери Симеонов – б.а./ да не остане на поста си? Вярваха ли наистина, че от това действие би могло да излезе нещо полезно? Да не би пък тези подписи да са само емоционална реакция?

Да. За жалост, не мога да обясня на мнозинството от селото. Това ми е по-голямата болка. В едно селце където сме и роми и българи, винаги има едно “е-е-е, какво да ги подкрепяме…“. Изпаднах в такива приятелски, мини-конфликти с много близки приятели, които са българи. Трябваше да им обяснявам надълго и широко, което е много уморително. Исках да им изясня, че не става дума само за ромите, като пострадали. И не става дума за един Валери Симеонов, само. Става дума за едно цяло правителство! Хората от неговата партия /“Обединени патриоти“ – б.а./ се настаниха по места, навсякъде имат политически постове! И Красимир Каракачанов оглави министерство! Отблъскваща беше снимката  му при откриване на парламента. Не можеш ако си представител на народа да държиш цигара в ръка на общата снимка! Да пушиш пред всички, все едно, че си си у вас! Това е грубост, липса на каквато и да било етика!

Наясно сте, предполагам, с политиката на ВМРО?

Разбира се. Както и на „Атака“, на НФСБ! Въобще на целия този националистически блок, който ще ни управлява. И знаете ли какво е най-тъжно, според мен? Обидени трябва да са не само етносите. Обидени трябва да бъдат и българите. Реално тези хора не защитават интересите на България, по начина който гарантират. Не покриват нито едно очакване! Лъжат хората по места, че България за тях е над всичко и милеят за народа! И хората се хващат на това! А на мен ми пука за страната ми, бога ми!Няма да тръгна да гласувам за хора, които са откровени манипулатори, гонещи властта.

Кое, според вас, определи този вот? Над 300 хиляди гласуваха Валери Симеонов и Красимир Каракачанов да влязат във властта?

Мисля, че едните хора вярват в идеалистични неща…

Не разбирам…какво идеалистично виждат във ВМРО?

Тези хора казват на избирателите, че знаят как да направят България по-добро място за живеене. И хората им вярват.

Искате да кажете, че хората лесно се хващат на  декларации, лозунгите на партийните лидери? Наистина ли си мислят, че ще има практически действия от страна на политиците от НФСБ например, които да помогнат да живеят по-добре?

Да,да. Подозирам, че е точно така. Ходя по разни малки селца, там ми казват, че вярват на тези политици. Това са едни китни селца, но забравени от властимащите.

Докато излезе интервюто с вас, подписката ще е внесена в правителството**, при президента. Възможно е те да реагират. Ще видим.

Не зная, наистина не зная какво ще се случи.

Нека да поговорим за вас. „Цигански колела“ е моноспектакъл***, все още има много зрители. Играете силно драматична женска роля…Разкажете повече за това!

Над трийсет и няколко спектакъла вече имаме! Играла съм по 3-4 пъти на месец, което е много странно – моноспектаклите се играят един път месечно. Публиката го харесва. Това представление стана за мен кауза!

19619801_10211961307779877_1537167533_o

Темата е еднакво важна за роми и не-роми. Стига до публиката. Не съм подозирала, че един текст може да е толкова въздействащ. Това представление е ангажирано изцяло с една тема – асимилацията, която може да заличи човека, и него да го няма. Любовната история е на една ромка с един гаджо /не-ром/. Тя е влюбена в него и иска да е чиста, да е бяла. Тя така  си представя една жена, която иска да спечели мъжа, който обича. През цялото представление героинята изтрива по един спомен – спомен от детството си, от майка си, от сестрите си. С приятелите, с които е израснала. Накрая остава една чиста, бяла,но…не е истинска. Тя подканва любимия си да стане част от нейния живот, но да я приеме такава каквато е. Мисля,че това представление променя клишетата. То подтиква някак да се  върнем към магията!

Как ви откриха ?

Здрава Каменова ме откри. Аз не крия, че съм ромка. Нямам никакви притеснение. В класа ми в НАТФИЗ имаше всякакви – една китка от хора, гей, циганка, лесбийка, испанка… Казах на Здрава колко сме пъстри… Тя се запали. Искаше всеки от нас да разкаже по някаква история. Моята история я е впечатлила… Тя реши да направи този спектакъл. Здрава беше чувала и едно радиопредаване за семейството ми. Направил го е Валери Леков**** по БНР. Той  беше дошъл вкъщи, разговарял с майка ми. Тя му е разказала колко са се вълнували когато съм отишла да следвам в Академията. Баща ми дори се разплакал. Сестрите ми разказвали за трудностите ни… Всеки тръгва от корена си, от семейството си. Историята я грабна и тя се захвана. Христо Кючуков помогна много за текста на Здрава. Тя искаше да разкаже за моя етнос. И така стана!

Какъв е зрителският му потенциал? Само за роми ли е?

Не, напротив!Гледам сега какъв успех има, мисля че е невероятно!

Слушах ви по радиото, колко хубаво говорите, какъв богат български език имате.

Е, не чак толкова…

Енергията ви беше завладяваща. Пък и Валери Леков качва във Фейсбук често откъси от „Цигански колела“, събирате много лайкове! Кажете, Наталия, как ромската култура може да излезе от себе си, да тръгне към другите?

Привърженик съм към това,че само изкуството може да спаси света! Колкото и клиширано да звучи. Пренасям това към етноса си – само изкуството може да създаде този мост межу нас и другите. Днес роми и българи не се познават, не се харесват. Мостът може да ги събере. Трябва и професионализъм! Да съумееш да покажеш лицето си и хората да се познаят в него. Не искам чалгата, която пъпли навсякъде. Не искам да ме припознават с нея.

Играе ли ви се образ, който да е извън етническото?

Да, е, аз съм актриса все пак. Играла съм Стриндберг,Чехов, Бекет!

Кои са предпочитаните ви роли?

Дипломните ми представления бяха комедията на Аристофан, „Женска оправия“, голям хит беше в Академията.  Играх дебелото момченце в тайфата по романа на Уйлям Голдинг, „Повелителят на мухите“… Играла съм и Отело.

Много интересно. Какъв Отело направихте? Какво открихте у него „женско“?

Много добър. Професор Здравко Митков, при когото завърших НАТФИЗ, беше много впечатлен от начина, по който изиграх този Отело. Каза категорично, че този етюд трябва да бъде видян от повече хора. Иначе, Отело е болен от любов. Понякога тази болест може да бъде доста пагубна, това е доказано. Исках да изиграя този тъмен мъж, който толкова обича Дездемона, че не може да си представи, че някой друг може да я обича повече.

Може ли да говорим за специфика на ромската любов. Има ли такава? Защо ромските момичета се женят рано? Само традицията ли е това?

Аз, от позицията на човек, който вече е на 32 години, категорично мога да заявя, че съжалявам, че не съм се оженила на 20! Защото колкото повече порастваш, толкова по-взискателен ставаш. В личните отношения, в любовните… Колкото по-рано ти се случват едни важни неща, толкова повече се научаваш. Но чак пък в детска възраст не бива. Лесно е да се каже – такива са ни традициите, но когато те са в нарушение на законите какво правим? Не може деца да раждат деца.

Какво прави държавата за ромите? Какво прави тя за да няма дискриминация?

Честно казано нищо не прави. Държавата липсва в гетата и затова там действат други закони. Ще ми е много любопитно, ако Каракачанов и всякакви подобни политици, влезнат в квартал „Надежда“ в Сливен и поживеят там 3 дена. И да ми кажат как са се чувствали без канализация, без чиста вода, без елементарни условия на живот. Сред цялата тая пълна мизерия!

Красимир Каракачанов ще каже, че те, ромите, нямат желание да живеят по-добре, че каквото и да се направи за тях, такъв им е етносът…

Да, Каракачанов няма да помогне на гетото. Той може да купува гласовете на тези хора, без да е стъпвал там. Знаете ли, аз съм убедена, че гетата са създадени на принципа на „разделяй и владей“ и с целта да бъдат манипулирани хората и да се ползват само като гласоподаватели. Забелязвам, че този сценарий сега се разиграва и сред българите – отклоняват им вниманието от съществените проблеми и залагат на омразата. Винаги се мразят ромите, после бежанците, после пак ромите , с това се печели… Какъв е Волен Сидеров, който идваше да напада Академията! Той правеше паравани, циркаджийски номера, за да дръпне обективите, за да не се видят едни други неща …Всичко е удобна маска. Забелязала съм ,че добре изчисляват как да се държат на изборите. Всеки втори българин не иска вече да гласува. Това, което става отблъсква.

Питала ли си се а защо партиите от Реформаторския блок не влязоха в Парламента? Сред тях имаше такива, които ясно артикулираха интерграционната проблематика!

Пак ще кажа, че е голяма драма националистите да  станат част от правителството. Гледала съм Волен Сидеров как събираше на митинги хората и им казваше в лицето  какво  мисли за тях. После започна друго. Как щял да вдигне пенсиите, заплатите, да подобри живота им… Моята учителка по литература ми каза, че нейният свекър ще гласува за „Атака“! Бях потресена! Хората са бедни и отчаяни. И националистите използват това!

Като мнозинството от хората са бедни и отчаяни, защо им предлагате изкуство!

Изкуството е хапчето, музиката, театърът, всичко което е арт. Което ще ни помогне да общуваме и да преосмисляме нещата.

А не Фейсбук?

Превърнали сме се в роби на Фейсбук, това толкова странно място… Сутрин ставаш и първото нещо, което правиш е да гледаш какво става във Фейса. В залата е друго. Хората  се гледат лице в лице. Разпознават се в образи, сюжети, това им помага… И ги сближава!

 

*Декларация за искане на оставката на Валери Симеоновhttps://www.marginalia.bg/novini/vnasyat-podpiska-s-iskane-za-ostavka-na-valeri-simeonov-kato-shef-na-integratsiyata/

** Подписката е внесена на 28 юни в МС  и в канцелария на президента на РБългария

***Двуезичен моноспектакъл „Цигански колела“, – Наталия Цекова, Кирил Петров – акордеон, реж. Калин Ангелов, драматург Здрава Каменова, продуцент Вилма Стоянова – Карталска, AM STUDIO

****Валери Леков – поет, ромски журналист в програма „Христо Ботев“. режисира игралния филм „Просто Яница“

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).