„24 часа“ разпалва етническа вражда. Къде е отговорността на медиите?

След отговора на ДАР, в който се отрича Агенцията да е била източник, официален или неофициален, на анонимните публикации на в.“24 часа“, публикацията на „Маргиналия“ получи различни реакции. Бившият депутат Ахмед Хюсеин написа в социалните мрежи: „Убеден съм че Държавната агенция „Разузнаване “ e наясно каква обида нанесе тази дезинформация както спрямо мюслюманите в България така също спрямо реномето на България пред ислямските страни. Ако това е така би трябвало да направи следващия ход спрямо медията. Защото дезинформации от този род също са заплаха за националната сигурност“. Някои читатели се обединиха зад мнението, че тиражният вестник е изпълнил поръчка. Темата за поръчковостта на българските медии изпълваше с гняв и колегите, които са вадят хляба с етична журналистика.Други заподозряха в сложна игра с медиите  и малцинствата Агенция „Раузнаване“. Сезирана е  Националната комисия по етика. Очакваме отговор от председателя Александър Кашъмов.

Публикуваме статуса на Михаил Иванов.

Няма да скрия, че съм много приятно изненадан от държавната агенция за разузнаване. В същото време възмущението ми от „24 Часа“ и споменаваните от този вестник „експерти в бранша“ остава.
Който се интересува, може да проследи:
На 3 септември в „24 часа“ се появи анонимна статия,, в която се твърди, че: „ислямизацията на циганите е сред най-големите заплахи за териториалната цялост на страната. Това е един от изводите в отчета на Държавна агенция „Разузнаване“ за първото полугодие на 2017 г., научи „24 часа“ от експерти в Бранша.“ https://www.24chasa.bg/novini/article/6427361
Изпълнен от възмущение, направих коментар във Фейсбук, който веднага излезе и в „Маргиналия“:
https://www.marginalia.bg/…/mihail-ivanov-vazmuten-sam-ot-e…/

На 8 септември „24 часа“ излезе с нова анонимна публикация, която продължава темата. В нея твърдението от 5 септември е модифицирано, като се казва, че според доклада на ДАР: „Ислямизацията на циганите в България, като заплаха за териториалната цялост е тенденция, а не реалност.“ Допълнително към това „24 часа“ пише, че „Меката на циганския ислямизъм е кв. „Изток“ в Пазарджик“, че Ахмед Муса, делото срещу когото не е завършило, е „най-радикалният ислямист от циганските гета, който е разкрит от службите за сигурност“, че „в ромските махали са най-бедни и НАЙ-РАДИКАЛНИ“ (уголеменото е мое). https://www.24chasa.bg/novini/article/6433791

Последва отворено писмо на „Маргиналия“ до председателя на ДАР Драгомир Димитров, в което се пита доколко е достоверна информацията на „24 часа“ и дали ДАР или нейни служители са неин източник:
https://www.marginalia.bg/aktsent/otvoreno-pismo/

В отговора си Драгомир Димитров категорично опровергава, че ДАР е източник на такава „информация“ – че в отчета на Агенцията за полугодието „не съществува цитираната в споменатите публикации или подобна „информация““, че „ДАР не е предоставяла допълнителна информация на „24 часа“ (или други медии) нито официално, нито неофициално“.
Достоен отговор. Моите уважения.

Вече повече от четвърт век нашите специални служби многократно са били поле на интриги. Цитираните публикации на „24 часа“ са поредния пример. Писмото на Драгомир Димитров ни дава надежда, че настъпва промяна, че българското разузнаване се е фокусирало върху своята работа и е готовf публично да се разграничи от опитващите се да го замесят в недостойни интриги. Аз им вярвам. Въпреки, че някои близки ме предупреждават: не им хващай вяра, не ги ли знаеш какви са. За съжаление техните предупреждения са само горчиво потвърждение на истината, че доверие лесно се руши, но трудно се печели, особено когато веднъж е загубено.

Но какво да кажем за „24 часа“ и неговите „експерти от бранша“? Те носят и морална и законова отговорност за това, че разпалват етническа и религиозна омраза. Те най-после трябва да бъдат наказани! Огромното мнозинство от хората в тази държава искат да продължават да живеят в междуетнически и междурелигиозен мир. Ето защо подпалвачите на този мир трябва да бъдат спрени!

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.