Омръзна ни от тези похвати на измиване на мръсните ръце!

Споделете статията:

На 22 ноември по БНТ военният министър Красимир Каракачанов след обсъждане на грипени и гранични огради ощастливи българския зрител и с мнението си за застрояването с нови писти и лифтове на Национален парк “Пирин”. Ще си позволя да цитирам неговото изказване: „Водихме едни абсолютно безсмислени разговори с едни хора , които с  аргумента за черния щъркел, бялата лястовица, оранжевата мишка, кафявата мечка стопираха развитието на туризма в България. Това е като с Хелзинкския комитет – едни бомбастични приказки и накрая нищо конкретно. Я отидете в Люлин планина, която е тука в София, да не кажа в центъра на София, ама в края на София . Ще видите как планината е разорана от едни млади момчета с десетки бъгита, които всяка събота и неделя, всеки ден ходят и карат, където искат.  Къде са еколозите да погрижат черния щъркел, бялата лястовица, оранжевата мишка и какви ли не други неща? Няма ги. Защо там не защитят природата, защото тя буквално пред очите ни се разрушава,  а са против развитието на зимния туризъм.  Ние категорично сме за изграждането на втора кабина Банско, защото всички знаем за какво става дума. Проекта за изграждане на втора кабина не предвижда една керемида да се постои, защото аз съм виждал проекта.”

Това изказване е част от акцията на представителите на “обединените патриоти” в МС – Нено Димов, Валери Симеонов и Красимир Каракачанов отново да изтупат от праха идеята да се разреши ново строителство в Национален парк “Пирин”, като се промени неговия план за управление и договора на концесионера му. Както и преди, дебата обаче се подменя – за  Конституцията, законите и гражданите тази територия е Национален парк “Пирин”, защитена територия от  55 години насам, за защитниците на бетонирането е концесионираната ски-зона Банско (от 15 години) . Всъщност все по-често наблюдаваме властите да подменят  дебата. Въпросът  дали Министерски съвет да промени плана за управление на Национален парк “Пирин”, без да проведе екологична оценка, вече е въпрос дали да има или няма втора кабинка в Банско.

Липсата на правни аргументи за тази вехта идея се компенсира като екологичните и биологични аргументи се остракират и осмиват, за да се чуват само фалшивите аргументи на офшорния концесионер. Наскоро министърът на околната среда и водите заяви, че лично е проучил как двадесет процента от територията на австрийския национален парк “Нокберге”, е заета от ски писти и съоръжения. Бърза проверка на интернет страниците на австрийските национални паркове и на планината Нокберге установи, че нито тя е е национален парк, нито 20% от територията ѝ е заета от писти. Особено притеснително е за една демокрация, когато властите подменят обществената дискусия и използват явно фалшиви данни и новини в полза на ЕДИН определен бизнесмен.

Не случайно Красимир Каракачанов пропуска фактите, защото те са разгромяващи за настояващите за ново строителство – проекта за тази ски зона и тази кабина са изготвени по поръчка на Община Банско и концесионера “Юлен” АД, че строителството на ски зоната увреди невъзвратимо природната стойност на тази територия, че се наложи ЮНЕСКО да я изключи от обекта на световното наследство, че капацитетът на съществуващата кабина може да се увеличи с 40% , без да се налагат нови сечи и строителство; че изсичането на горите в парка за ски писти и съоръжения доведе до две тежки наводнения залели Банско; че заради факта, че фекалиите от ски зоната се заустват в реката от която Банско черпи питейни води, все по-малко банскалии пият вода от чешмата; че концесионерът и общините Банско, Разлог и Симитли, настояват за нови 330 километра писти в националния парк и т.н.

През миналата седмица Международният съюз за защита на природата IUCN излезе със специален доклад за Национален парк “Пирин”,  който установява много висока заплаха за парка като обект от списъка на световното природно наследство:  „Някои части на парка, които сега са изключени от обекта и част от буферната му зона, са сериозно увредени от развитието на ски инфраструктурата. В резултат на политическия и икономически натиск за по-нататъшното развитие на ски зоните и за дърводобив в НП “Пирин”, е изработен проект на план за управление, който, ако бъде одобрен, ще доведе до мащабно унищожаване на обекта.“  IUCN е най-старата и най-влиятелна международна и междуправителствена организация в света по проблемите на опазването на природата и защитените територии. Щом от чужбина се виждат заплахите, се учудвам защо нашите министри не ги виждат, или с какво са им закрити очите?

Интересен момент е, че министърът твърди,че лично той  е видял проекта за нова кабинкова линия и гарантира, че той не предвижда и „една керемида“. До момента всички лобиращи за нова кабина – и община Банско и концесионера “Юлен” АД, включително и на последната среща  при Валери Симеонов в МС, твърдят, че нямат проект за втора кабина, защото планът за управление на национален парк Пирин не им позволява да я проектират. Интересно къде е видял Красимир Каракачанов този проект, след като не е в Банско? Единственият възможен  отговор е, че може да го е видял в офиса на офшорката собственик на лифтовете в Кипър, или в офиса на собственика на кипърската офшорка в британските Вирджински острови . Защо му е необходимо на един военен министър да пътува до Кипър или британските Вирджински острови, за да гледа проекти на кабинкови въжени линии в български национален парк, е отделен въпрос.

В изказването на военният министър има два силни образа – тази на оранжевата мишка и на разораната и изоставена от еколозите Люлин планина.  Първият, при това силен образ,  е на оранжева мишка, каквато  не съществува в природата. Той е не просто проява на образен дебелашки хумор от страна на военния министър, а е опит да се унижи експертното говорене, да се обясни, как това да познаваш светът около себе,  да си учил и да знаеш, е глупост и няма значение за бъдещето ти.  Защото България се управлява не от тези които знаят, които са специалисти, които могат да различат бял от черен щъркел, а от Красимир Каракачанов.  Гордата демонстрация на незнание и неинформираност,  е характерна за всички тоталитарни  идеологии – от националсоциализма, през фашизма, национализма до комунизма. Те опростяват тезите си до елементарното черно- бяло,  защото смятат последователите си за глупави и необразовани. И се опитват да ги държат в това положение. Не случайно четвърт век след 1989 година според Евростат, българите сред всички европейци плащат най-малко за предучилищно и начално образование  и най-много за съдебна система, затвори и полиция. Всяка година академичните институти и университетите се оплакват от недостиг на финансиране. Заплатата на един професор в БАН е около 800 лева, а младите учени трябва да живеят със средства малко над  минималната работна заплата и да правят световни открития. През последната година към тази финансова мизерия се добави и пълното незачитане на научното мнение от страна на правителството. Ще дам два примера – тази седмица по предложение на МОСВ се организира среща между заинтересованите организации от “Натура 2000” и Европейската комисия, на която не бе поканен нито един учен, нито един научен институт, нито един университет. И това е за тема, в която всички решения се основават само на строго научни данни.  Вторият пример е, че министър Нено Димов обяви, че не вярва на българските учени и ще даде 100 пъти повече средства на чужди фирми, за да докажат, че българските учени грешат с данните си за Рила и Калиакра.

Вторият значим образ е на изоставената от  природозащитните разорана от бъгита  Люлин планина.  С него министърът се опитва да вмени вина за неработещата държава единствено на нейните граждани. Извън липсата на житейска и правна логика, този похват на измиване на мръсните ръце започна да омръзва. Все пак ние сме връчили над един милиард лева от нашите данъци на г-н Каракачанов да ги управлява като министър. И защото той пита къде са гражданите, я да го попитаме защо той не се възползва от задълженията си по чл. 26, т. 17 на Закона за отбраната и въоръжените сили?  Ако не го знае, да му ги припомним – законът задължава военния министър да „организира дейността по опазване и възстановяване на околната среда в районите на дислокация на военните формирования и в местата на провеждане на учения и мероприятия, свързани с отбраната на страната“. И ако пак не знае, да му кажем, че в Люлин планина и в близост до нея се намират  37 военни формирования – едно в Горна Баня (28610), две в Банкя (32610, 22050), едно в  кв. “Михайлово”  (52210)  и тридесет и три в София. По един човек от всяко формирование да отделят, и ще спрат тези младежи с АТВ , дето разорават горските пътища в планината.  Ако му е трудно да го организира,  военният министър поне трябва да знае телефоните на колегите си Порожанов (отговорен за горите) и Нено Димов (за околната среда). Ако  и тях не знае, може да се обади на 112 или на горещите телефони на Регионалната дирекция по горите или Регионалната инспекция по околна среда, и да подаде сигнал. Все пак над 100 човека в двете служби си получават заплатите от нашите данъци, за да спират тези закононарушения в Люлин.

Симптоматичното в изявлението на Каракачанов е друго – стана традиция министрите в този министерски съвет да оправдават всички проблеми в държавата, не защото те не могат да ги решат, а с природозащитните организации.  Всъщност кабинетът Борисов 3 е обявил война на всички неправителствени организации, не само на екологичните. След завладяването на ¾ от всички медии и на повече от половината съдебна система, неправителствените организации останаха последния организиран критичен глас срещу възстановяването на тоталитаризма у нас.  И този глас трябва да бъде не само подменен с псевдо-организации, но и заглушен. В тази необявена официално война правителството и прокуратурата използват всички средства – блокиране на  достъпа до финансиране (тук не говорим за финансиране от държавата, защото такова от поне десет години няма, а  директно клеветене чрез писма до чуждестранните донори),  ограничаване на достъпа до средства от ЕС, иницииране на прокурорски и полицейски проверки,  водене черен ПР в медиите,  забрана на държавните служители да комуникират с НПО, ограничаване на физическия достъп на членовете на НПО във всички държавни и общински институции,   законово ограничаване на достъпа до правосъдие , манипулиране на обществени обсъждания, масирана атака срещу  демократичните ценности и гражданските права.

Не знам дали трябва да ни успокоява, но тези процеси на реставрация на тоталитаризма текат в много държави – от Турция, Македония, Сърбия и Румъния, през Унгария, Чехия и Словакия до Полша.  И е време гражданското общество в тези държави да повдигне въпроса на наднационално ниво – ако унищожаването на гражданското общество е в дневния ред на толкова много страни членки на Съвета на Европа, Европейския съюз и НАТО, дали всъщност тези структури имат демократични цели и идеали? До кога източноевропейските страни , в които властите използват публични  ресурси за да унищожават и ограничават човешките права и демократичните ценности ще бъдат прикривани и извинявани?  Природозащитните организации ще използваме шестте месеца на българското председателство, за да повдигаме постоянно и във всички възможни формати тези  въпроси.

И в заключение ще отбележа, че крахът на тоталитаризма  започна с протеста на гражданите срещу унищожаването на Рила и Места през 1988 година и това задължава природозащитните организации да не позволим след 30 години отново да се върнем обратно в тоталитарното общество. Ще благодарим на всеки, който иска да ни помогне за да не се случи това.

ПС. И защото знам, че привържениците на Красимир Каракачанов ще отхвърлят горното с политически мотиви, ще дам като бонус за читателите стигнали до тук  списък на политическите коалиции на ВМРО през последните двадесет години:

1997СДС (Иван Костов) , Демократическа партия ( Ал. Праматарски),  БЗНС “Народен съюз” (Анастасия Мозер),  БСДП (Петър Дертлиев), ХАП (Иван Глушков) и БЗНС (Петко Илиев)
2001Движение “Гергьовден” (Любен Дилов) 
2005Съюз на свободните демократи (Ст. Софиянски) и БЗНС “Народен съюз” (А. Мозер)
2007ГЕРБ (Бойко Борисов) избори за ЕП
2008ЛИДЕР (Хр. Ковачки) и Земеделски народен съюз (Румен Йончев)
2009 Коалиция “Напред”  със  Земеделски народен съюз (Румен Йончев), Движение Гергьовден (Любен Дилов)  и Единна народна партия (Мария Капон) избори за ЕП
2009Ред, законност и справедливост (Яне Янев), Единна народна партия (Мария Капон), Средна европейска класа( Георги Манев)
2014„България без цензура” (Николай Бареков), Движение “Гергьовден” (Драгомир Стефанов) и Земеделски народен съюз (Румен Йончев)
2014Национален фронт за спасение на България ( Валери Симеонов)
2017Национален фронт за спасение на България ( Валери Симеонов) и “Атака” (Волен Сидеров) 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Тома Белев

Тома Белев е лесовъд, магистър по екология и опазване на природната среда. Твърди за себе си, че е късметлия – 25 години е работил професията си и няма нито един работен ден, през който да му липсвало желание да отиде на работа. Работил е като експерт в различни структури на горската администрация, Зелени Балкани , Асоциация на парковете, бил е преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, НБУ и ЛТУ. Вярва, че днес основната смислена инвестиция на обществото е тази в гражданите и околната среда. Бил е експерт в различни проекти на Световна банка, UNEP, UNDP, GTZ и други международни донори. Гордее се с участието си в създаването на четири природни парка, множество други защитени територии и мрежата „Натура 2000“ у нас, както и с няколко проекта за възстановяване на изчезнали видове.