Деян Колев: „Тревогата“ за ромите е фалшива

Деян Колев е водач на Центъра „Амалипе”, завършил е философия. Центърът е сред най-активните ромски организации, реализирал е не един и два проекта с европейско измерение по проблемите на ромите. „Амалипе” работи с близо 270 училища за превенция на отпадането, повишаване на процента роми със средно образование и въвеждане на часове по ромски фолклор и култура; участва в Комитетите за наблюдение на основни оперативни програми на ЕС в България, както и в дейността на Европейската ромска платформа.

Няма да видите представител на „Амалипе” в Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси, който ромите напуснаха още през 2013 г. – с това изявление на Колев започна нашият разговор.

Eвропредседателството дойде и у нас, но включи ли то в националната програма въпроси, които засягат развитието на ромската общност?

Не бих казал, че ромската тема е застъпена в дневния ред на председателството. Разбира се, има теми, които доста пряко засягат ромите и изпълнението на Националната стратегия за интеграция на ромите, например бъдещето на кохезионната политика, образователните неравенства и др. Но дори при тях в програмата не е отбелязан специфичен фокус спрямо ромите. За да бъда точен, ще посоча, че в календара със събития на председателството бе включено и събитие, което ще се организира от Секретариата на Националния съвет за сътрудничество по етническите и интеграционните въпроси (НССЕИВ). Но нашата принципна позиция е, че съветът е мъртва структура. А докато Валери Симеонов е негов председател, не бива да се участва в никакво събитие, организирано от тази структура или от нейния секретариат. Така че на този форум няма да видите представител на „Амалипе”. И нашите партньори от Мрежата за интеграция на ромите също ще го бойкотират. Надявам се, че същото ще направят и останалите организации.

Но нали Националната стратегия за интеграция на ромите и нейното (не)изпълнение е освен наш, национален проблем и проблем на ЕС?

Безспорно! И отсъствието на ромската тема е сериозна слабост на българското председателство. Тази липса бе очаквана, тъй като програмата и календарът на председателството се правят от институциите на изпълнителната власт и отразяват приоритетите на тези институции. Ромската интеграция е сред основните приоритети на НССЕИВ и неговия секретариат. Но тази институция е напълно делегитимирана и на практика е блокирана поради факта, че неин председател е Валери Симеонов, а ромските организации я напуснаха основно през 2013 и по-късно, през 2017 година. Служителите в секретариата имат желание да направят голямо събитие, но при това положение не очаквам реално присъствие на гражданския сектор и на Европейската комисия.

За да не говоря голословно: едно от престижните неща, които дадено председателство на Съвета на ЕС може да направи, е да организира среща на Европейската ромска платформа – най-високия форум на ЕС за ромите, който се провежда веднъж годишно, т.е. на всяко второ председателство. През юли „Амалипе” организира международна конференция, на която едно от исканията бе българското председателство да организира Европейска ромска платформа, при това – в София. За наша радост от Главна дирекция „Правосъдие” на Европейската комисия (която съорганизира платформата) се съгласиха, но поискаха официалното предложение да дойде от българското правителство и да не е от институция, ръководена от Валери Симеонов. Познайте какво ще се случи? Само ще подскажа – през 2018 г. заседанието на платформата ще бъде по време на австрийското председателство.

Имаше и предложение, подкрепено от Посланическата група за ромска интеграция. И то ли не бе прието?

Посланическата група не се е ангажирала с този вътрешен за страната въпрос. Имаше много предложения от неправителствени организации. На конференцията, за която казах по-горе, предложихме не само провеждането на Европейска ромска платформа в София, но и включването на сесии, свързани с ромите, по време на големия форум за бъдещето на кохезионната политика, на форума за бъдещето на Европейския социален фонд и на форума за образователните неравенства. Важно бе искането за голям форум, което отправихме чрез Постоянната ромска конференция, но за съжаление то на практика бе отказано.

Всъщност имахте ли официален разговор с министъра на европредседателството Лиляна Павлова преди да бъде приета програмата за европредседателството?

След писмото на Постоянната ромска конференция за голям форум министър Павлова ни покани на среща. Това стана буквално в последния момент – ден преди финализирането на календара от събития за председателството. Не съм участвал в срещата. Но знам от Стела Костова (ръководителка на Ромската академия за култура – б.р.) и адвокат Даниела Михайлова, че срещата е била сърдечна и добронамерена. Министър Павлова е „прехвърлила топката” в полето на вицепремиера Дончев и както може да се очаква, за един ден той не е включил такъв форум в календара на председателството.

Значи ли това, че въпросите на най-обругаваната част от обществото – ромите, отново не са в дневния ред на българското правителство?

При всички положения е много лош знак за това, че ромската интеграция не е приоритет за правителството. Погледнете факта, с който започнах: няма да има Европейска ромска платформа по време на председателството на България – страната с най-голям процент роми в ЕС, а ще бъде по време на председателството на Австрия, където ромите са само 0,3 процента от населението. За мен точната дума е „резил”.

Може би това е неофициалната реакция на вицепремиера Симеонов заради гражданския протест срещу назначаването му за председател на НССЕИВ?

Не мисля, че Валери Симеонов определя дневния ред на българското председателство.

И какво очаквате сега? Чуждо ли е председателството за ромите?

Не вярвам. За мен е особено важно да бъде включена ромската тема във форума на 7-8 юни за бъдещето на кохезионната политика, както и във форума за бъдещето на Европейския социален фонд. Имаме уверение, че това ще се случи. „Амалипе” и МОН ще организират две дискусии: „Пътищата от крайния квартал до университета и успешната реализация на пазара на труда” и „Интеркултурното образование – неделима част от модерното училище”. Тези събития ще са съпътстващи към два от големите образователни форуми… Но си остава важно предизвикателство провеждането на форум за ромската интеграция, който ще събере правителството, гражданските организации и Европейската комисия.

Препечатваме от Портал Култура

 http://kultura.bg/web/%D1%82%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%B3%D0%B0%D1%82%D0%B0-%D0%B7%D0%B0-%D1%80%D0%BE%D0%BC%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B5-%D1%84%D0%B0%D0%BB%D1%88%D0%B8%D0%B2%D0%B0/

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
vassil.chaprazov@gmail.com'

Васил Чапразов

Васил Чапразов е писател, журналист, главен редактор на "Дром Дромендар" и на сп. "О Рома" Той е изявен лидер на ромите. Член е на Българския хелзинкски комитет.