Ивайло Дичев: Цивилизацията е въпрос на дълго усилие и ако се обезкуражаваме на всеки инцидент по пътя няма да стигнем никъде

Професор Дичев, в сърцето на Париж вчера имаше отново терористичен акт, за 6-ти пореден път за Франция.  Този път съвпадна когато тя отбелязва годишнина от бунтовете през 1968-ма година. Френската столица неведнъж е предпочитаната сцена за радикални жестове, макар и с противоречив, а в последните 5 години – и с трагичен характер. Ако майските събития доведоха до фундаментална либерализация, то  убийствата на 9 човека от  чеченския терорист вчера, като че ли имат за цел да заличат завинаги модерната ни представа за  свобода! Виждате ли връзка между двете събития?

Скоро излезе посмъртно книгата на шведския статистик и, колкото и да е парадоксално, медийна звезда именно като такъв, Ханс Руслинг, озаглавена Фактичностност (Factfulness). Тя сумира битката на живота му: да ни накара да гледаме големите тенденции, а не да се хващаме в отделните случаи, драматизирани заради сензацията. Светът ни е по-мирен и сигурен от всякога, престъпността върви надолу, войните взимат все по-малко жертви. Но ние тъкмо напротив, живеем във все по-голям ужас именно защото, както пише Руслинг, сме загубили способността да се интересуваме от фактите, такива, каквито могат да ни ги представят социалните учени – предпочитаме художествените изживявания, които ни поднасят комерсиалните медии.

От друга страна са нереалистичните ни очаквания. Обещали са модернизаторите, че няма да има престъпници, терористи или просто луди хора. Е да, ама магии в историята не се случват. Днес има джихадисти и фашисти, вчера бяха крайно леви и националисти. А количеството на луди хора, които в Америка изпозастрелват съучениците си като че ли е константа. Насилието в тенденция намалява, но едва ли някога изобщо ще изчезне. Въпросът е защо сме повярвали в утопията на вечния мир. Дали не е защото ни е страх да се борим със злото?

Тероризмът е медиен феномен, това вече много пъти повтарях. Основният му ресурс е да тероризира общественото мнение чрез отчайващи картинки – може да се случи на всеки, разхождаш се и хоп, напада те един злодей с нож, прегазва те друг злодей с камион. И нищо не можем да направим. Като възпроизвеждаме този ужас, ние сътрудничим на терористите, а и на хората с психически отклонения, които искат своите 15 минути слава по Анди Уорхол. Не си давате сметка, че при все по-голямото население на планетата, плюс глобален медиен обмен, ще има все повече инциденти, които да ни травматизират. Статистически вероятността да ни се случат обаче намалява. Междувременно западът, арабите, Русия разгромиха Ислямска държава, избиха и изловиха хиляди, но тази гледка някак е по-безинтересна, то си е в реда на нещата, интересен е онзи с ножа. Цивилизацията е въпрос на дълго усилие и ако се обезкуражаваме на всеки инцидент по пътя няма да стигнем никъде.

Изненада ли ви Доналд  Тръмп с политиката си относно Северна Корея? Той се похвали, че неговите „безпрецедентни“ преговори ще позволят на целия Корейски полуостров да заживее в благоденствие, сигурност  и мир.  Дали не се поувлякохме в България в критично-подигравателните си анализи срещу него?

Тръмп видя, че политиката му катастрофално се проваля, а го очакват избори през ноември. Ако конгресът и част от сената отидат у демократите може и да се отвори писта за импийчмънт. Затова залага на външна политика. В случая с двете Кореи –  тя изглежда успешна, но аз не бих бързал да се радвам. Среща на американски президент с Ким Трети е тежък компромис, който в САЩ много хора няма да харесат.

Вие сте анализатор на разнообразни културни процеси и събития. Бихте ли описал днешната култура на протеста? Например, продължаващите седмици вече протест „за достойно заплащане“, както гласи лозунга  на медицинските сестри? Хлябът или достойнството?

Протест от този тип трябва да бъде стачка. Не знам дали медицински персонал има право да стачкува, казвам го принципно. За разлика от стачката протестът следва да има обединяващи политически искания. Да се събират различни съсловия, да поставят искания, които да увличат широки слоеве от гражданството.

Защо у нас не се стачкува – ето един въпрос към социалните науки, но и към правото, към профсъюзите. Особено сега, когато от липса на работа минахме към липса на работна ръка. Когато стачката я няма, протестите добиват корпоративен характер – всеки иска пари и то иска ги от политическата власт, което пък води до следващ протест на друго съсловие и така до безкрай.

Правителствените медии овладяха една технология на окалпазяване на протестиращи за политически неща – представят ги като грантаджии, като платени от чужбина, изопачават идеалните мотивации (например защита на българската природа) в користни. И понеже често хората с гражданско съзнание и отговорност са измежду по-образованите, противопоставят ги на „обикновените“ хора, превръщат ги в жълтопаветници, надменни и откъснати от реалността хора. А и те понякога наистина са надменни. И схемата работи.

Премиерът Бойко Борисов обяви, че правителството ще внесе в Народното събрание проектът за строителството на АЕЦ „Белене“да се размрази. Нали имаше категорично   решение от 2012 –та година на Парламента за спирането на този“гьол Белене“! Изпреварваща, проактивна политика ли прави Борисов с оглед цената на тока, или…

Г-н Борисов, подобно на Тръмп е от зодията на близнаците, сменя бързо позиции и мнения, което го прави трудно атакуем. Докато подготвиш критика по една тема, той вече е на обратния полюс. Липсва му само туитъра, с който да изказва моментните си мнения и емоции, както прави презокеанският му колега. А може и светът ни да се е променил, може би вече няма вече място за твърди политически идентичности и позиции.

За Белене – ако някои иска да строи нещо там и да му продадем купеното оборудване – хубаво, но нека първо научим какво ще правим с радиоактивния боклук, ще се откажем ли от подкрепа на възобновяеми енергии, кой ще поеме рисковете от атомната централа и т.н.  Би било добре тук да дойдат сериозни европейски компании; големите инвестиции не са само бизнес, дано вече сме го разбрали. В Черна гора руските виладжии опитаха да направят преврат заради влизането в НАТО, нали помните?

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).