Ще попречат ли на България за пълноправното й членство в МАВХ крайнодесните националисти?

Контекстът на  създаване на коалиционното правителство на Бойко Борисов през 2017 г. наложи участието на крайно националистически партии – ВМРО, Национален фронт за спасение на България и Атака. В същата година България получи дългоочаквания статут на „лиазон“ в авторитетната Международна асоциация за възпоминание на Холокост /МАВХ/. В МВнР се създаде специална позиция „национален координатор по въпросите на антисемитизма“. Младият зам.министър от квотата на ГЕРБ Георг Георгиев, заедно с посланик Пламен Бончев, стартираха усилено различни активности съобразени с легитимната дефиниция за антисемитизъм на МАВХ. Очакванията са до края на 2018 година страната да представи завършен цикъл от образователна и медийна работа, за да й се признае пълноправно членство, заедно с държави-членки на ЕС и САЩ в МАВХ.

Лидерите на националистите са добре известни със своите расистки изказвания. Волен Сидеров е автор на антисемитски статии в някогашния в.Монитор, както и на  книгата „Бумерангът на злото“. Последната  е окачествявана многократно от вътрешни и външни  наблюдатели на толерантността и недискриминацията в България, като проява на комерсиалния и набиращ все повече последователи в Европа и Русия ревизионистичен жанр. В книгата Сидеров представя евреите като участници в световни конспиративни схеми и „слуги на Мамона“. Авторът изразява и съмнение относно реалната цифра на загиналите в газовите камери.

Честването на 75 годишнината от спасяването на българските евреи открои отчетливо и категорично зависимостта  на управляващите на България от антисемитските възгледи и на коалиционния партньор на ГЕРБ, вицепремиерът Валери Симеонов, лидер на НФСБ. Действията му поставят под съмнение желанието на  България за пълноправно членство в МАВХ .Придобиването на такъв статут несъмнено носи ценностни ползи и  европейски престиж.

На 12 март 2018 за първи път на възпоменателната церемония в Скопие в памет на депортираните македонски евреи присъства държавен глава. Премиерът Бойко Борисов положи цветя пред паметника на жертвите на Холокост в Скопие, което беше несъмнен успех както на Делегацията на МАВХ към МВнР, така и на еврейската организация Шалом. За съжаление, Борисов не постави въпроса за вината и отговорността на българското правителство през 1943 г. за депортацията на 7 200  евреи от Вардарска Македония /общата цифра на жертвите от т.нар. нови земи на Царство България и 11 343/.

Премиерът Бойко Борисов се покланя пред Мемориала в Скопие

Сдържаният жест се дължи вероятно и на обстоятелството, че предишният ден, националистът Валери Симеонов, осъден на първа инстанция за употреба на език на омразата, в декларация, призова премиера Бойко Борисов да не се извинява за съдбата на евреите от Вардарска Македония и Беломорска Тракия при предстоящото му посещение в Скопие. Пак във връзка с крайнодесните възгледи на коалиционните партньори на ГЕРБ, извън протокола на правителствения състав за възпоминателната церемония в Скопие, в делегацията се оказа включен и военният министър Красимир Каракачанов, лидер на ВМРО. Като историк, Каракачанов публично е отричал вината на царското правителство през 1943 година за депортациите. Националистическата организация ВМРО има сложни тактически отношения с шпицкомандите на легионерите при техните издевателства на евреите от София и Пловдив през Вт.св.в.

На 8 май правителствената пресслужба разпространи съобщение,че предстои откриване от министъра на културата на изложба „Страната на спасените евреи“, представена като част от Културната програма за Българско председателство на Съвета на Европейския съюз, на НФ „Култура“. Документалната изложба „Страната на спасените евреи“ е дело на Израелско-българския институт и Филмова студия „Време“, а разходите по нея възлизат на 22 500 хлд.лв. Официалната реклама на организаторите съобщава,че „Експозицията представя непоказвани до момента доклади, писма, телеграми и документи, свързани с участието на България във Втората световна война и със спасяването на 50 000 евреи от концлагерите, за ролята на цар Борис III, българския елит и общество в хуманното дело“.

С остро писмо[1] до премиера Борисов, до министъра на образованието и комисията по култура на Народното събрание, реагираха правозащитници, историци, еврейската организация Шалом. В писмото се казва: „съставителите на експозицията са предпочели да не посочват ясния исторически факт, че депортирането на 11343 евреи е станало със съгласието на царя, то е изпълнено от неговото правителство, начело с Богдан Филов  по законите, вкарани в Парламента от Министерски съвет и подписани от цар Борис Трети! Отговорността за това престъпление срещу човечеството и военно престъпление не може да се изкупи с последващото спиране на депортацията и оцеляването на 48000 души“.

Реакция на протестите няма. На изложбата присъства Валери Симеонов. Пред  тв СКАТ, чиито предавания служат за мобилизации срещу различни етнически групи [2], Симеонов изтъква ролята на Борис Трети, като подхвърля и унизителни думи за евреите след края на Вт.св.война като участници в т.нар. „Народен съд“.

По покана на местен бизнесмен, занимаващ се с медицинска козметика, спорната изложба гостува в Пловдив. Тя е открита от Симеон Сакскобургготски. Местната преса реагира негативно: „Синът на Борис Трети – Симеон Сакскобурготски [3]открива изложбата, която показва тенденциозно избрани документи и дневници на висшия германски държавен апарат, както и на германските дипломати, които според организаторите доказвали активната позиция на българската държава в спасяването на 48 000 евреи“. В публикация се цитират думите на цар Борис Трети, произнесени в навечерието на трагичните за евреите  от новите ни земи събития : „Еврейският дух създава морално разложение и родоизмяна“,

На 14 юни 2018 , град Велико Търново става домакин на Международната научна конференция „Спасяването на българските евреи – събития и личности“, посветена на 75-годишнината от епохалното българско дело и постижение. Форумът се състои във Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий“, с активното участие на историка Павел Павлов. Павлов последователно демонстрира ревизионистичните си възгледи по въпроса за депортацията на евреите от новите земи, както и за антисемитското законодателство в България. 1941-1944 г.  Освен от Историческия факултет на ВТУ, като организатори участват и  Българо-еврейският научен институт и Клуба на приятелите българи и евреи. Конференцията се провежда под патронажа на вицепремиера Валери Симеонов, заместник-ректора на ВТУ доц. Димитър Димитров . Пред медиите Пламен Павлов повтаря мантрата за германската юрисдикция[4] над новоприсъединените земи и невиновността на българската държава: „В братска нам Македония определени кръгове, антибългарски, проруски, просръбски, които много спекулират със съдбата на евреите от територии, които са били под административния контрол на българската държава – Вардарска Македония, Беломорието, Пиротско“.

Вицепремиерът Валери Симеонов открива тематичната конференция за спасяването на евреите с думите: „Въпреки че, съм  убеден републиканец и честен българин, но няма как да се прикрива и премълчава този факт,че спасяването е станало възможно единствено с категоричната позиция на българското правителство и на царя на България – Борис III“.

Тези събития маркират общата тенденция в българския обществен, медиен, политически животи през 2018 г..Тенденцията за пренаписване на историята, за избелване на позорните петна на антисемитското законодателство, превърнало по думите на популярния ляв депутат Петко Стайнов в „същински роби“ евреите, се откроява всяка година около честванията на спасяването на българските  евреи. Отново активна роля имат неидентифицирани еврейски организации и личности. Видимо е участието на Михаел Бар-Зоар, Самуел Ардити, които дават изобилни интервюта. В интервютата си те повтарят тезата за спасителната роля на цар Борис Трети. Този агресивен исторически ревизионизъм, фалшифициращ обстоятелства от преследването на евреите по време когато България е съюзник на Третия Райх, отдалечава страната ни от сериозния европейски дебат за Холокоста.  Младите поколения масово не знаят за трагичната кулминация на антисемитизма – депортацията на евреите от новоприсъединените земи на Третото българско царство.

През май в Рим в рамките на пленарна сесия на Международния алианс за възпоменание на Холокоста (МАВХ) българската делегация участва в работни групи и комитети, както и в редица работни семинари по прилагането на първата стратегия на МАВХ, приета в Берн през ноември миналата година.

Посланик Пламен Бончев и доц. Албена Танева участници в делегацията

Делегацията  има и специална мисия: да представи постигнатия от България напредък в подготовката за членство в организацията. България получава от израелската делегация, която изпълнява функциите на „ментор“ по българската кандидатура, висока оценка за извършената работа за съхраняване на паметта, изучаването и изследването на Холокоста, както и за противодействие на антисемитизма и опитите за пренаписване на историята. В контекста на контрапродуктивните действия на националистическите лидери от коалициионното правителство на ГЕРБ логичен е въпросът: няма ли Валери Симеонов, Красимир Каракачанов и Волен Сидеров да сложат прът  в европейската ни перспектива?

 

 

 

 

.

 

 

[1] https://www.marginalia.bg/novini/poreden-protest-sreshtu-opita-za-prenapisvane-na-istoriyata/

[2] http://www.skat.bg/news.php?action=7&newsID=42989

[3] https://plovdivtime.bg/news.php?id=3017&lang=bg

[4] Ю.Методиева – „Мистификацията „германска юрисдикция – кой я сготви?“https://www.marginalia.bg/analizi/analiz/mistifikatsiyata-germanska-yurisdiktsiya-sladak-bonbon-za-smuchene/

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).