Илхан Кючюк: След години на безполезен диалог между ЕС и Унгария, сега думата има Европейският съвет

Господин Кючюк, останахме твърде изненадани от резултатите на гласуването да се задейства член 7 от Лисабонския договор по повод нарушаването на върховенството на закона, основните свободи и за корупция от унгарския премиер Виктор Орбан. Как си обяснявате,че от 448 депутати в ЕП са получени „срещу“ тази мярка 197 гласа, а 48 „въздържали се“?

От няколко години Европа има проблем с национализма и популизма, а премиерът на Унгария е сред хората, които олицетворяват тази политическа доктрина. И въпреки, че сравнително голям брой евродепутати не подкрепиха резолюцията, това бе едно историческо гласуване. За пръв път над две трети от членовете на Европейския парламент гласуваха, за да задействат член 7 от Договора от Лисабон и категорично застанаха срещу авторитарните тенденции на унгарското правителство. След години на безполезен диалог между ЕС и Унгария, кулминацията на тази процедура бе в резултат от работата на цели пет комисии на Европейския парламент. Сега думата има Европейския съвет. Силно се надявам, че Европейската народна партия няма да изпадне в процедурни хватки, от които ще спечели време, за да се възползва от гласовете на Орбан на следващите европейските избори.

Откога според Вас, се е натрупало критично отношение към задействането на „ядреното копче“, както наричат член 7 от Лисабонския договор?

Докладът за ситуацията в Унгария е 74 страници и по него се работи няколко години. Първите притеснителни сигнали дойдоха още през 2011 г., когато Европейският парламент прие първата си резолюция относно основните права в Унгария (по това време във връзка с нов закон за медиите). От тогава насам са разгледани различни случаи за установяване на неизпълнение на задължения. Въпреки че е възможно въпросните производства да са приключени, те са включени в настоящия доклад, тъй като са оказали въздействие върху цялостната атмосфера в страната. През 2014 г., Комисията представи рамка за осигуряване на защита на принципите на правовата държава в ЕС, но тъй като не се стигна до диалог с Унгария през май 2017 г. Парламентът възложи на комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи съставянето на настоящия доклад. Цялостният процес включваше и различни изслушвания и провеждане на задълбочени дебати с външни експерти на институционално и гражданско ниво с цел европейските граждани да разберат какво е в действителност положението.

Вие, както    Филиз Хюсменова и Искра Михайлова гласувахте „за“ задействане на процедурата. Поздравявам  ви! Подозирахте ли отрицателния вот  на колегите ви от останалите партии? А какво мислите за въздържалите се?

Европа не хвърля огън и жупел срещу Виктор Орбан, а защитава своите основополагащи ценности. С този вот ние потвърждаваме какъв съюз искаме, и заявяваме ясно, че ще се противопоставим на популизма и национализма. ДПС със своите евродепутати гласува в полза на демокрацията, върховенството на закона и многообразието. Намирам обаче за изключително притеснително, че управляващите в България за пореден път овластиха антиевропейски тенденции. Този път и на европейско ниво, след като евродепутатите на ГЕРБ и тези на крайните националисти гласуваха против резолюцията.

Освен с простото мнозинство от гласовете, резолюцията трябва да подкрепена и от най-малко две трети от подадените гласове. Експерти смятат, че такъв резултат е още по-труден за постигане, защото основната политическа група в Европейския парламент е Европейската народна партия (ЕНП с 218 евродепутати), в която влиза и партията на Виктор Орбан “Фидес” (с 12 представители). Какъв сценарий виждате оттук нататък? Вероятна ли е хипотезата да не се съберат необходимия брой гласове?

За приемането му предложението се нуждаеше от абсолютно мнозинство от членове (376) и две трети от подадените гласове, изключвайки въздържалите се. То бе постигнато, а следователно това означава, че Орбан е загубил някои от важните си бивши привърженици и съюзници в Европейската народна партия. Предстои да видим какво ще се случи на ниво Европейски съвет, където процедурата също е доста сложна. Съгласно член 7 Съветът може да определи наличието на явен риск от сериозно нарушение, но в текста никъде не е посочено, че Съветът трябва да постигне решение в определени срокове. Ето защо, големият въпрос по-скоро е как ще действа Европейската народна партия, защото въпреки подкрепата за резолюцията на голяма част от техните евродепутати, до момента лидерите на партията и групата в ЕП не са заявили, че смятат да се разделят с „Фидес“.

Накрая, споделяте ли безпокойствата  на европарламента за по-нататъшното функционирането на конституционната и изборна система, както и за  независимостта на съдебната система и индивидуалните свободи? Има ли шанс  за защита правата на бежанците ?

Унгария е член на НАТО, член на Европейския съюз, подписала е всички значими международно договори, включително и Европейската конвенция за правата на човека, но за съжаление страната става все повече се отдалечава от основополагащите демократични ценности. През тези години премиерът Виктор Орбан и неговата партия „Фидес“ успяха да политизират всички държавни институции, централната банка и медиите. Проведе се масирана кампания срещу гражданското общество в страната и по-специално срещу определени неправителствените организации. Още по-притеснително е отношението на властите в страната спрямо бежанците и търсещите убежище. Криминализацията на оказването на помощ на имигранти, лишаването от храна и незачитането на човешките права на бежанците и търсещите убежище може да бъде сравнено с въвеждането на антисемитските закони в нацистка Германия. Ето защо е важно да споделим нашето безпокойствата и да реагираме като използваме всички правни механизми на Съюза. В противен случай ЕС ще стана безмълвен свидетел на подобни действия и в други европейски държави, а това гарантирано ще възпроизведе процес на разпад, който съм сигурен, че европейските граждани не желаят да видят.

 

 

Avatar

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).