Валери Симеонов демонстрира нетърпимост към уязвимите малцинства, това вреди на обществото

Октомври  2017 Валери Симеонов е осъден на първа инстанция от Районен съд – Бургас, за реч на омразата. В НС той е определил ромските жени като” …нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати, без да полагат труд, изискващи помощи по болест, без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки…

Октомври 2018 година Валери Симеонов, лидер на НФСБ и вицепремиер в правителството на ГЕРБ, в Казанлък на национална среща на тема „Обществен ред и сигурност и законодателни промени”, казва :”На полицаите в Германия им трябваха доста часове да се мобилизират, за да влязат в блока, където е въпросното циганче – 21-годишно – убиецът“, “. “Големите им притеснения за влизането в този четириетажен блок бяха, че бил населен с папуаси, това разбирайте от всякакви етноси хора, които са така опасни от тяхна гледна точка”.

Октомври 2018 година Валери Симеонов, лидер на НФСБ, коалиционен партньор на ГЕРБ, определя протестиращите майки на деца с увреждания:” кресливи жени… с уж болни деца”, “без грам майчинско чувство и грижа за тях”.

 

В парламентарните дебати по време на обсъждането на административния мониторингов доклад за  Националната стратегия за интеграция на ромите 2018-2020 надделява изводът : „Въпросът с ромите и тяхната интеграция е сериозен и с годините става все по-зле. Обществените нагласи не са в полза на интеграцията. Оттук трябва да се започне – от промяната в обществените нагласи и консенсус за начина, по който ромите ще бъдат интегрирани, а такъв консенсус няма. Нарастващият негативизъм все пак е сигнал за това, че интеграцията на ромите на практика търпи поражение, въпреки че в Мониторинговия доклад [4]се твърди за напредък. Такъв напредък може би има, но само изваден от контекста на интеграцията. На практика такъв изобщо няма и това е повече от очевидно. Когато говорим за ромската интеграция, трябва да признаем, че сме изпаднали в ситуация от ден на ден по-добре по отчети, а от година на година – все по-зле в действителност.“[5]

И така – докъде стигнахме? Какви са причините за провала на нашето общество да приеме различията и да даде шанс на българските граждани от ромски произход? Накъде сме се отправили и даваме ли си сметка колко погрешна е посоката, в която вървим? Кой ни води в тази посока?

Адвокат Даниела Михайлова работи върху защита срещу реч на омразата. Спечелила е дело в Комисията за защита от дискриминация с жалбоподател Асенов – общински съветник от Шумен срещу Валери Симеонов, потвърдено от Административен съд – Бургас и в момента е висящо пред ВАС

На 25 май 2017 г. Валери Симеонов, председател на Националния фронт за спасение на България, беше назначен  за председател на Националния съвет по етнически и интеграционни въпроси към МС – консултативен и координиращ политиките за малцинствата орган. Гражданското общество окачестви това назначение като скандално, а самото утвърждаване на В.Симеонов за вицепремиер с ресор икономическа и демографска политика, за дълбоко неприемливо.[6] Изготвена е декларация, в която се изразява протест срещу утвърденото политическо назначение на откровен поддръжник на фашистки и неонацистки идеологии и да отговаря за политиките към малцинствата и тяхната интеграция. Декларацията е подкрепена от водещи граждански активисти и интелектуалци, шокирани от пътя, по който политическото управление на страната поема, когато делегира отговорности по отношение на интеграционните политики. Събрани са повече от 15 000 подписа на граждани в рамките на организирана кампания за подкрепа и подписката се връчва на министър-председателя. В текста на протестната Декларация се напомня за поредица от скандални изказвания на Валери Симеонов, както и за скандалните „мерки“, предложени от политическото движение, което той оглавява. Напомня се още, че във визията за политическа програма на НФСБ от 2013 г. има предложени такива идеи за  интеграцията на ромите: „НФСБ предвижда като начало премахването на всички незаконни постройки в циганските гета и създаването с минимални средства на отделни селища извън големите населени места. Да се подпомага доброволното ограничаване на раждаемостта чрез безплатно предлагане на противозачатъчни средства. Изолираните селища могат да бъдат превърнати в туристическа атракция, което е масова практика в най-развитите демокрации (индианските резервати в САЩ, аборигенските селища в Австралия, циганските селища в Чехия и Унгария и т.н.)“.[7]

Гражданите подписали Декларацията напомнят и циничните и расистки изказвания на Валери Симеонов от парламентарната трибуна на 43-то на Народното събрание по адрес на ромите, обругавайки ги: „превърнали са се в нагли, самонадеяни и озверели човекоподобни, изискващи право на заплати без да полагат труд, изискващи помощи по болест без да са болни, детски за деца, които играят с прасетата на улицата, и майчински помощи за жени с инстинкти на улични кучки?“.

Високата трибуна на Народното събрание беше осквернена от направеното отровно, расистко, подстрекателско и вулгарно изказване на съпредседателя на Патриотичния фронт Валери Симеонов. БХК остро осъди тези изказвания – снимка: Юлия Лазарова, Дневник

Публично бе зададен въпроса – тези ли цинични, словесни жестикулации са оценени като „заслуги”, в резултат на които е подходящо именно на В.Симеонов да бъде отредено председателството на Националния съвет за сътрудничество по етнически и интеграционни въпроси към МС?

Отговорът, който протестиращите лидери на ромски и правозащитни организации, университетски преподаватели и авторитетни общественици не само от България получиха, е повече от ясен. Вече цяла година Валери Симеонов все още е вицепремиер и все още е натоварен с отговорността да ръководи интеграционната политика. Резултатите също са ясни: налице е ескалация на речта на омразата (защо да се въздържа обществото, след като вицепремиерът откровено споделя расистките си възгледи), нагнетява се напрежението между етническите групи в страната ни, увеличават се откровените прояви на етническа нетърпимост и расизъм.  Все по-очебийна е  разликата и неравенствата между обществените слоеве, разлика, която води до социално изключване. В обществото обаче не  се анализира каква е вредата от всичко това. Не се осъзнават тенденциите на обществен разпад и как все повече се загубват шансовете да се върви по път, който ще извежда  до позитивни резултати.

Когато въпросът за провала на интеграционните стратегии се обсъжда на политическо ниво, не се пояснява,че  проблемите са  свързани с липсата на консултативен процес. Липсва анализ за обречеността на “действията” да се интегрират малцинствата, без да бъдат осъзнати дефицитите на тези действия. И най-вече: без да осмислим приоритетите на самите малцинствени общности.

И така, остават въпросите: В такова общество ли искаме да живеем? Даваме ли си сметка за пътя, по който сме поели и за това докъде ще ни отведе този път? Гражданското общество очевидно знае, то беше реагирало предупредително! Даде знак, че не приема посоката. Подчерта опасностите и притесненията от неадекватните политически избори и назначения. Изложи искания за промяна, като се започне с оставка на така недалновидно избраното ръководство. Нарече избора на крайния националист Валери Симеонов “скандален” и обоснова защо.

Една година след злополучното назначение на лидера на НФСБ, той като председател на Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси, се интересува от всичко друго, но не и от реализацията на Националната стратегия за интеграция на ромите. Дотолкова не се интересува, че въпреки поканите и настояванията на народните представители, дори не си направя труда пред Народното събрание да представи сведения относно доклада за осъществяването на тази стратегия. Видими са обаче  други негови  “приоритети” – да блъска и заплашва по време на изборите на границата български граждани, които искат да упражнят правото си на глас. Да измерва нивата на шума по плажовете на българското Черноморие. Да затваря заведения, които може би са негови бизнес конкуренти . Да брои адресните регистрации на ромите в Асеновград с цел да аргументира премахването на единствените им домове. Да се подиграва с „майтапчийските си снимки от Бухенвалд”. Да обяснява, че блокът в Германия, в който е арестуван заподозрения в убийството на Виктория Маринова  бил „населен с папуаси – това разбирайте от всякакви етноси хора“.

Председателят на Националния съвет не се интересува от реализацията на Националната стратегия за интеграция на ромите, която е негова първа отговорност. Не се интересува от това, че децата от ромски произход учат в сегрегирани училища, в които получават най-ниско ниво образователни услуги. Не се интересува, че работодателите отказват назначения на кандидати, защото са от ромски произход. Не се интересува от това, че огромен процент от ромите живеят в жилища, които са под ежедневна заплаха от премахване. Не се интересува, че мнозинството от ромите са извън здравно-осигурителната система. Не се интересува за ширещата се реч на омразата, защото неговата реч е такава.

Обществото ни търпи всичко това. Не реагира. Не си дава сметка, че нетърпимостта към малцинствата означава нещо повече – означава нетърпимост към всички различни, към всички уязвими. В последните дни Валери Симеонов показа максимума от своята националистическа и недемократична същност.  Той нарече и майките на децата с увреждания “кресли, които мъкнат по улиците „уж болните си деца“ с цел да измъкнат политически дивиденти . (Как ли и за какво ли?).

Сега реагираме на това. Браво на нас! С цялото си сърце подкрепяме майките на децата с увреждания! Но нека си дадем най-после сметка, че едното води до другото. Че всички различни и уязвими са в опасност. Не трябва да реагираме само когато протестите носят  “популярност”. Не се замисляме как и защо Премиерът се извини на майките на децата с увреждания, но не се извини на ромите. И като се извини, какви мерки предприе, за да ограничи подобни изявления?Поиска ли оставката на Симеонов, коалиционния партньор отнемащ претенциите му за демократично правителство на държава, член на Европейския съюз?

В международен план политици и анализатори повдигат озадачено вежди – наистина ли смятате, че ще решите проблемите си по този начин?

Наистина ли смятаме?

  • https://www.actualno.com/society/ns-othvyrli-monitoringovija-doklad-za-2017-g-za-integrirane-na-romite-news_679679.html

[1] Народен представител Антон Куртев, стенограма от заседание на НС, 13.06.2018 г.

[2] Народен представител Владимир Стойнев, стенограма от заседание на НС, 14.06.2018 г.

[3] Народен представител Владимир Стойнев, стенограма от заседание на НС, 14.06.2018 г.

[4] Административен мониторингов доклад за ромската интеграция

[5] Народен представител Георги Гьоков, стенограма от заседание на НС, 14.06.2018 г.

[6] Декларация на Инициативна група до Министър-председателя, Председателя на НС, Президента на РБ, Главния прокурор на РБ, Председателите на ЕК и ЕП, Председателя на Европейския съвет на ЕС, посланници и медии.

[7] http://nfsb.bg/public/IZBORNA_PROGRAMA_NFSB_2013.pdf

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
danielamihailova@izmislen.eu'

Даниела Михайлова

Даниела Михайлова е адвокат, активист за правата на ромите и е председател на сдружение "Инициатива за равни възможности"