Тома Белев: Решението по делото за Пирин е пример как граждани и неправителствени организации имат по-добро разбиране за разпоредбите  на българските закони и европейските директиви от държавните органи

Доброто управление има много черти, но според мен ключови за тях са отговорност  и компетентност. За съжаление тези не виждам често през последните години в управлението на България. Решението на Върховния административен съд по казуса с промените на плана за управление на Пирин  и лисващата реакция от страна на управляващата коалиция е чудесен пример.

 

Природозащитници настояват за оставката на министъра на околната среда и водите Нено Димов.

Всички българи бяха облъчвани две години от представителите на малкия партньор в управляващата коалиция по отношение на разпоредбите на законите за околната среда, за биологичното разнообразие и за защитените територии, както и за европейските директиви свързани с тях.  Министър Нено Димов и бившият вицепремиер Валери Симеонов внушаваха на гражданите от телевизии, сайтове и вестници как законите разрешавали строителство на писти и лифтове в националните паркове, как плановете за управление не трябвало да се подлагат на екологична оценка и оценка за съвместимост с Натура 2000 или как ЮНЕСКО „разрешили изграждането на ски съоръжения“ и „подкрепили решението на правителството от 2017“, както и подкрепили „да не се извършва цялостна екологична оценка, а само оценка на вторият лифт над Банско“. (изявление на Валери Симеонов  на пресконференция в МС). То не бяха пътувания и официални обяди  в Париж, Истанбул и Бахрейн само и само да се намери някаква международна подкрепа за техните твърдения. Накрая г-н В. Симеонов толкова сигурен в своята непогрешимост и компетентност се зарече,че ако съдът отмени решението на Министерски съвет, че „Аз ще се върна в Бургас, ще отида на бургаския мост, ще си закача една релса на врата, ще скоча и ще се удавя“.  И всичко това гарнирано с типичните за „патриотите“ и техните медии  изрази за разделяне на обществото, определяйки несъгласните с нарушаването на законите  като псевдоеколози, грантадажии, соросоиди, две семейства , вресливи жълтопаветнци и т.н. За пореден път се показа, че тезите на  „патриотите“ не могат да се артикулират без да създават разделяне и без да манипулират на обществото.

И така две години, до 17 януари 2019 година, когато Върховния административен съд се произнесе окончателно по случая. В рамките на 30 страници пет върховни съдии пространно обясниха, че

  1. Тълкуването на Нено Димов и Валери Симеонов как Законът за защитените територии разрешава в националните паркове да се строят спортни съоръжения е невярно. Законът забранява ново строителство на спортни съоръжения в националните паркове.
  2. Обясненията на двамата „патриоти“ как Закона за биологичното разнообразие не изисква извършването на екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на Натура 2000 за плановете за управление са грешни. Законът изисква задължителна екологична оценка на плановете за управление и техните изменения, които предвиждат ново строителство или значимо ползване, като единствена форма за гарантиране участието на обществеността в процесите на взимане на решение за околната среда.
  3. Обясненията на бившия вицепремиер Валери Симеонов как ЮНЕСКО е разрешил приемането на план за управление или неговото изменение без екологична оценка и че“ „Комитетът (конвенцията) отбелязва, че разширяването на ски инфраструктурата в Национален парк „Пирин“ вече е позволено“ е далеч от истината. Решението на ВАС изяснява и спора по съдържанието на последното решение на ЮНЕСКО за Пирин като част от световното природно наследство. От него става ясно, че ЮНЕСКО по никакъв начин не е дал зелена светлина за строителство на лифтове и ски писти.

Но извън конкретното значение на решението на Върховния административен съд за Национален парк Пирин можем да направим няколко по-важни  и по общи извода. На първо място окончателното решение на ВАС  показва, че има смисъл гражданите да са активни. Решението по делото е пример как граждани и неправителствени организации имат по-добро разбиране за разпоредбите  на българските закони и европейските директиви от държавните органи. Трябва да отбележим, че решението на МС е подкрепено от всички правни дирекции на всички министерства и министерски съвет. Решението на съда е поредното потвърждение, че МОСВ и Националната служба за защита на природата  не разбират и не прилагат правилно европейските директиви за екологична оценка и за Натура 2000. Не случайно в момента България е в  хоризонтална наказателна процедура за общо неспазване на директивите за Натура 2000, на каквото не е подложена нито една друга страна членка.

 

През декември Валери Симеонов обяви решението за Банско за ключово за участието в управлението – снимка: dnevnik.bg

На второ място решението на съда показва, че нас ни управляват некомпетентни лъжци. Защото не може да си министър на околната среда или ресорен вицепремиер и да не познаваш основния закон на своето министерство – закона за опазване на околната среда, както закони, които само ти прилагаш. В една демократична държава членка на ЕС не може да си част от Министерски съвет и да не познаваш ресорното ти европейско законодателство. Защото ние гражданите плащаме данъци, от които идват заплатите на политиците и министрите за да имаме добро управление, а добро управление е най-малкото компетентно и отговорно управление.

Неадекватността на това управление се видя и в реакции на министър Нено Димов и на депутата Валери Симеонов след решението на съда. Министър Нено Димов, чрез пресцентъра,  си заяви,че ще спази решението на съда, все едно може да заяви, че няма да го спази? ! Г-н В. Симеонов определи решението като „ вредно за държавата и ще навреди на туризма“ и че то  „е доста голям удар и върху региона, и върху икономиката като цяло”.  Да противопостави законността на икономическо развитие може да направи само някой, който нито познава законността, нито икономическото развитие, нито основите на демократичното управление.

Далеч съм от мисълта да настоявам Валери Симеонов да си изпълни обещанието за релсата и мостика в Бургас, но в качеството на гражданин и данъкоплатец съм в правото си да настоявам да не ни управляват некомпетентни лъжци, които съществуват само ако разделят и противопоставят гражданите един на друг.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
tomabelev@gmail.com'

Тома Белев

Тома Белев е лесовъд, магистър по екология и опазване на природната среда. Твърди за себе си, че е късметлия – 25 години е работил професията си и няма нито един работен ден, през който да му липсвало желание да отиде на работа. Работил е като експерт в различни структури на горската администрация, Зелени Балкани , Асоциация на парковете, бил е преподавател в ПУ „Паисий Хилендарски“, НБУ и ЛТУ. Вярва, че днес основната смислена инвестиция на обществото е тази в гражданите и околната среда. Бил е експерт в различни проекти на Световна банка, UNEP, UNDP, GTZ и други международни донори. Гордее се с участието си в създаването на четири природни парка, множество други защитени територии и мрежата „Натура 2000“ у нас, както и с няколко проекта за възстановяване на изчезнали видове.