Деница Любенова: Да защитаваш правата на маргинализирана група в България е въпрос на политическо лидерство

Споделете статията:

 

Въпреки усилията на организаторите на Конференцията „Ролята на евроинституциите за гарантиране правата на свободно движение на семействата с партньори от същия пол в ЕС” да осигурят присъствието на кандидат за евродепутати от ГЕРБ и БПС, никой от тях не се отзова. Потвърждение за участие получихме от Илхан Кючук, ДПС и Тома Белев, Демократична България
Конференцията е на 9 май 2019 г. и се организира в рамките на проект “LoveMoves”, финансиран от Програма „Права, равенство и гражданство“ (2014-2020) на Европейския съюз

 

9 май е Денят на Европа. Този ден е посветен на мира и обединението в Европа, отразява европейската интеграция, защитата на човешките права, парламентарната демокрация и законността в обединена Европа.

Именно символът на този ден беше причината да изберем 9 май за провеждане на конференцията „Ролята на евроинституциите за гарантиране правата на свободно движение на семействата с партньори от същия пол в ЕС“. В държава, в която правата на човека системно са погазвани и където семействата на лица от един и същи пол все още не са отразени от закона, единственият начин за законодателна промяна остава Европейският съюз и задълженията, на България като държава членка за спазване на европейското законодателство.

Снимка: Цветелина Белутова

Целта на конференцията е да представи доклад, който ясно илюстрира нарушенията, които българската държава в лицето на администрацията си осъществява спрямо семействата на ЛГБТИ хората и как тези нарушения съставляват директно нарушение на европейското право и в конкретност на Директивата за свободно движение на ЕС. Нарушение, осъществено от българската администрация с ясното съзнание, че съставлява такова.

Целта на конференцията е в навечерието на най-важните за Европа избори от десетилетия насам да се допитаме до политиците в България и до кандидатите за евродепутати дали и как биха се обвързали със защита правата на ЛГБТИ общността в България. Защото вярваме, че в рамките на обединена Европа правата на ЛГБТИ хората са човешки права, а тяхното системно нарушаване се отразява върху демократичността и закоността в страните членки.

В навечерието на най-важните за Европа избори, когато Европа е поставена на ръба между демокрацията и бързо разрастващия се и завладяващ я фашизъм, е въпрос на принципи дали една държава и кандидатите й за членове на Европейския парламент ще защитават правата на маргинализираните групи, населяващи територията й. Въпрос на принципи, морал и демократичност на възгледите е да се защитават правата на етническите малцинства, ЛГБТИ и хора с увреждания. И неразбирането на този въпрос е преломният момент на отварянето вратите и даването на глас и власт на фашизма.

Отказът на една политическа партия да изпрати представители на тази конференция е ясна и силна заявка, че не демокрацията, законността и идеята за обединена Европа са тези, които я интересуват. Да защитаваш правата на маргинализирана група в България е въпрос на политическо лидерство, а такова в нашия Парламент очевидно все още не съществува.

 

Конференцията „Ролята на евроинституциите за гарантиране правата на свободно движение на семействата с партньори от същия пол в ЕС“ ще се проведе на 9 май 2019 г. от 18:30 часа в Къщата на София на ул. Миджур № 12.

Конференцията се организира в рамките на проект “LoveMoves”, финансиран от Програма „Права, равенство и гражданство“ (2014-2020) на Европейския съюз.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията: