Малина Едрева: Щом хората протестират, значи вярват, че има кой да ги чуе! Иначе човек си събира багажа и заминава!

Малина Едрева е била стипендиант на Миланския католически университет. Завършила е  випуск 2008 на Българското училище за политика и Институт ASPEN /Франция/ за политически лидери. Била е в Програмата за управление на политики към Обсерваторията за политики в сферата на културата към Министерство на културата на Р Франция – гр. Гренобъл. Председател е на групата на политическа партия ГЕРБ в Столичен общински съвет.  Председател е на постоянната комисия по образование, култура, наука и културно многообразие. Вицепрезидент e на бюрото на Европейски комитет на районите.

Малина, нека започнем със скандала за пейките по ул. „Граф Игнатиев“. На много столичани хич не им харесаха!Казваха  „ние не заслужаваме ли нещо наистина красиво! Защо трябва да е ръбато, сиво, тромаво, тегаво и отблъскващо!“ Твърдеше се също, че е скрита офертата на един от изпълнителите на ремонта в централна градска част!

Малина Едрева: Най-хубавото на днешното време не е, че вече можем да кажем открито какво мислим и да споделим мнение. Най-хубавото е, че всеки ден се учим да ни е грижа и да го показваме. Все още обаче вървим по този път, все още гласовете ни се заглушават от тези, които просто говорят и създават шумове, объркване, които не искат диалог, а живеят от и в скандали. Лошото е, че понякога тези гласове са повече. Лошото е, че често сме жертва не на манипулирани, но изцяло фалшиви новини като тази за цената на пейката. Искам да кажа нещо много ясно, кметът на Столичната община  има отговорност към цялостния процес. Той не поръчва нито пейки, нито кошчета, нито ги изгражда. Не избира и хората, които го правят. В този процес участват много хора и имат своята експертиза. Но най-важното е, че конкурсът е публичен, обществено дискутиран, експертно гласуван. Каталозите на фирмите, и производители, и вносители на градска мебел са публични. Всеки може да види, че най-добрите в бранша, предлагат различни и далеч по-високи оферти. В цената на градското обзавеждане е включен и транспорт, и монтаж, но най-вече изискванията са за стабилност, издръжливост, намаляване на възможностите за вандализъм, удобство и визия.  А визията отговаря на целия проект за модернизация и на изискванията за запазване на историческите характеристики в центъра.

Много хора се опитват да разберат какво става със София? Какво е направила от 2007 година Йорданка Фандъкова? Какво възпалява столичани?Да поговорим и за високото строителство в Лозенец.

Малина Едрева: Преди това искам да кажа, че не съм съгласна, че хората се чудят какво се случва в София. Градът се променя всеки ден, и то доста бързо. Дали всичко ни харесва? Със сигурност не, но хубавото е повече. И ако не се храним с хейта, с негативното, това се вижда. Градът е на хората, които са родени тук и на тези, които го избират за свой.  Какво направи кметът Йорданка Фандъкова? Създаде устойчивост в много сфери, въпреки трудностите, въпреки статуквото, въпреки  пречките. Точно такъв е примерът с цитираното високо строителство в район „Лозенец“. В цялата лавина от информация се пропусна най-важното – Йорданка Фандъкова промени закона. Миналата година кметът организира работна група заедно с общински съветници и юристите на общината. Те подготвиха и предложиха на Министерски съвет промяна. И законът беше променен!  За първи път се въведоха ограниченията по отношение на застрояване, които казаха какво не може. Това трябва да се знае, защото спирането и ограничаването на високото строителство трябва да бъде законно! Какво означава да заключваш папки и да нарушаваш закони, каквото е правила кметът на Младост! Как се спира това, как се спира изграждането на сгради, които буквално се забиват в погледа?! Единствено по законен начин! Йорданка Фандъкова подготви целия този процес и заедно с главния архитект  Здравко Здравков  отстоя тази теза. Получихме подкрепа от Народното събрание за промяна на закона. Сега вече е ясно в кои зони на София може да има високо строителство.  Във всеки един град има такова строителство, но трябва да се знае какви са ограниченията за зелените площи – белите дробове на града.  Това е. Няма друг път – само чрез промяна на правилата и създаване на устойчиви процеси и закони. Това прави кмета Фандъкова и това изисква от екипа си. И да, не винаги е популярно, не винаги се приема и често тези, които не го искат произвеждат невярна информация.

Преди години се опитах да протестирам срещу изсичането на дървета на ул. Елин Пелин, софийският „Монмартър“, а тогавашният кмет въобще не реагира. Ходих при него заедно с майки с колички, улицата ни трябваше за нашите деца. Повечето хора, включително медиите, казаха „хайде, какви са тези недоволства, какви са тези искания“! Сега вече протестите за безобразията не могат да минат просто така.

Малина Едрева: Гражданската позиция е изключително ценна. Хората имат доверие в институциите. Щом излизаш срещу институциите, това означава че има кой да те чуе. Ако нямаше кой да те чуе, ще се намерят други пътища. Човек събира багажа си и заминава. Или просто е обезверен и не прави нищо. Това че хората имат позиция и знаят, че дали премиерът като чуе ще реагира, или кметът – това е ниво на доверие. На пръв поглед звучи парадоксално, но е факт!

Какво ще кажеш за другата голяма драма на софиянци? Няма да споменаваме изрично онези протести, зад които несъмнено стоят политически интереси. Например, какво е положението с детските градини?

Малина Едрева: Много сериозно предизвикателство, пред което се изправихме през 2007 година. Тогава всъщност, 2006 година Йорданка Фандъкова беше заместник кмет с ресор култура и образование и стана ясно,че ние не знаем какъв е недостигът от места в детските градини! Знаеше се само за едни денонощни опашки пред  детските градини, със списъци за записвания, всеки намираше своя начин, как да стигне, как да издържи на тези опашки, или по друг начин.  Но нямаше данни, с които да се борави, да се знае как се преодолява този проблем. И първото нещо, което направи кметът Фандъкова е въвеждането на електронна система за записване. Защото преди да има записване, трябва да има регистрация. Тогава се вижда какъв е броят на желаещите, чакащите. Вижда се и какъв е недостигът и тогава идват решенията. Стана ясно, че недостигът е огромен! В същото време, повечето от 44 сгради на детски градини бяха безвъзвратно загубени!

Разрушени? Амортизирани?

Малина Едрева: Раздадени. Заменени от централната част на града за панелни апартаменти. Това е времето, когато не се раждаха деца и очевидно политиците не са си давали сметка и полагали усилия видят бъдещето, че един ден този град ще има своето развитие и ще има своите деца! Ние не започнахме от нула, а от минус 44-ри! Към тях като добавим и етернитовите детски градини и тези, които бяха с предписание от пожарната като пожароопасни, ние трябваше първо да решаваме това. След което започнахме новото строителство, което да осигурява много нови места. Но в същото това време София става все по-привлекателно място за младите хора от цялата страна! И това е съвсем естествено. Хората намират тук работа и си отглеждат децата. Търсенето става все по-голямо. Единственият начин за преодоляване е новото строителство. До момента имаме нови 92 сгради. Сега строим 7-мата сграда, започваме и още 8-ма, само за тази година те са 15 ! . Четири нови училища построихме в този мандат. Това означава едно – че този град има бъдеще! Пак казвам, нуждите,очакванията, потребностите са изключително големи.

Изпреварва ви динамиката на миграционните процеси…Някаква прогноза за развитието на София можеш ли да направиш?

Малина Едрева: Това е притегателен град!А прогноза може да се направи, че притокът ще спре, когато хората започнат да намират работа в собствените си градове и села. Това е. Съвременният свят ще се събере в големите градове. Върху техните плещи ще стои най-голямата отговорност. Очаква се до 2030 година 70 процента от населението на Земята да живее в големите градове.

Каква е психиката и ценностната система на тези деца, живеещи в бетонните комплекси, в тези гигантски спални? Те нямат видимо отношение към екологията, към климата, както са децата от Берлин, или Стокхолм, не са като Грета Туренберг.

Малина Едрева: Ние сме отговорни за средата, в която се отглеждат и възпитават децата. Не съм съгласна обаче, че новите поколения и младите хора нямат отношение към средата. Ако беше така, защо големите компании, които работят в София имат изключително сериозни кампании в областта на екологията? Ще кажете това си е тяхна политика. Така е, но тази политика е продиктувана от изискването на хората, които работят там. Младите поколения, знаете, не работят на всяка цена. За тях социално отговорната и екологично ориентирана компания е тази, която ги привлича. А в днешния ден, в който има сериозно търсене на кадри, бизнесът не може да си позволи да не се съобрази с този факт. Но това не е единственото, което правим като политика на управлението.  Разработени са училищни програми, както и тези на детските градини, за работа с децата на открито, дават се знания за опазването на околната среда. През програма Европа на общината, през Зелена София, даваме възможност и подкрепа в тази посока.

Деструкцията в младежкия сектор е също много притеснителна. Алкохолизъм, дрога, апатия, свръхжелания да се емигрира…Това са опасни състояния!

Малина Едрева: Растат различни поколения. Това са хората, които ще определят правилата на живота ни във времето на новата Индустрия 4.0. За това всеки ден, чрез различни политики, работим  за децата и младите хора. И пак ще кажа за ремонтите и строителството на детските градини, и на училищата. Възпитанието, отношението и вписването в обществото като цяло, желанието да си образован, за да си успешен, започва от  уютната и приятна среда в детската градина и в училището. Добрите примери и успешните хора са повече, много повече. Миналата седмица имах среща с една група ученици от Софийска математическа гимназия. Единият от младите хора е приет миналата година в Ротердам. И той отказал с една година…Наскоро бяхме с ученици от столични училища, графити художници, творци и спортисти, които подкрепят кампанията. Основните предложения, които се чуха в разговора, бяха за осигуряването на нови пространства за изява на стрийт артистите. Имаха идеи, предложиха проекти за  почистване на града, показаха конкретно разбиране по проблемите и желание да участват в решаването им. Това е истинската среда от млади хора. Те не са изключенията, те са правилото.

Дали да споменаваме успешните млади хора, или фокусът да са „неуспешните, жертвите на интернет,на зомби културата…  Времето подстрекава поведенческите девиациите на младия човек!!

Малина Едрева: Трябва да споменаваме успешните млади хора. Трябва ясно, открито и високо да говорим за тях, с тях и да ги чуваме. Те са тези, които са реалните примери за останалите. Трябва да направим така, че да бъдат видими и да вдъхновяват останалите. Не вярвам във вайкането за лошата среда и новите технологии. Вярвам, че имаме достатъчно добри директори и учители, които могат и показват пътя на децата ни. Вярвам, че успешните хора са тези, които също са на този път. Просто трябва да им дадем и ние им даваме шансове, чрез различни политики и програми на общината да го правят.

Нека поговорим за социалните мрежи. Коя е онази „най“ фалшива новина, на която ти е трябвало да отговаряш в крачка. Защото това е част от твоята работа.

Малина Едрева. Тя е от вчера/14 май – б.а/! От изявление през медиите на столичния лидер на БСП разбрахме, че Европейската комисия „спира“ третия етап от изграждането на една от най-модерните, съвременни инсталации за обработване на отпадъци! Ние сме в процедура , което означава, че се задават въпроси, следват отговори и отново въпроси, отново отговори, и като излезе нещо окончателно вече знаем как ще продължим. Традиционно БСП са в синхрон с ДСБ! Европейската комисия  отвърна с огромен шамар на тази  „информация“ като категорично опроверга информацията на БСП, че е спряла проект за изграждане на инсталация за комбинирано производство на енергия в София с оползотворяване на RDF отпадък! Но аз се питам защо политиците си позволяват да произвеждат „новини“ така безотговорно! Може ли да не си провериш информацията, някой ти я подхвърля и ти излизаш, и я повтаряш! А още по-голямата манипулация е по отношение на фалшивата новина за една от най-модерните инсталации, най-съвременните доказани технологии, които използват ресурса на отпадъците за гориво. Всички съвременни градове – Париж , Копенхаген, Виена където мнозина мечтаят да живеят, те имат тези инсталации! А тук отново политически сили плашат как този етап на изграждане на завода ще доведе до увеличаване на замърсяването! Това е грозно! Отвратително е!

Свидетел съм в социалните мрежи и не само, на непрестанни такива атаки срещу работата на Столична община.Дай пример за други!

Малина Едрева: Много реакции имаше за „намеренията“ на общината да премахне  гранитните павета около храма „Александър Невски“ . Тъкмо обратното! Те се запазват – това предвижда одобреният проект, който представихме миналата година, когато стартира ремонтът в цялата зона. Тези манипулации няма да помогнат нито на политиците, които искат да извлекат някакъв личен дивидент за момента, нито на гражданите да получат вярна информация.

Спомням си ситуацията с високите нива на замърсения въздух* в София тази зима. От Столична община  предупредихте, че се очаква замърсяването на въздуха с фини прахови частици да бъде 2 пъти над нормата. Призовахте децата да не ходят на училище,  а хората да не карат колите си.  Мейнстрийм медиите часове задържаха съобщението, малки сайтове като Маргиналия публикуваха коректна информация…

Малина Едрева: Така е. София винаги е имала този проблем. Да не забравяме Кремиковци. Да не забравяме, че чисто географски и тази пелена, която се образува над града, тя е като похлупак. Каквото бълваме отдолу, то ни затиска още повече. Не можем да очакваме, че има само един вид мерки, които се прилагат и те са решаващи за качеството. Програмата на София има разписани 100 мерки – едни от тях са тези, които зависят от самите нас. Да се откажем от някакъв комфорт, от колите си – става дума за не повече от 10 дни в годината! И вместо това,  толкова много критика се изписа и чу, само защото не можем да решим да  оставим колите си и  се качим в градски транспорт! Говоря за загуба на чувство за общност. Че от всеки един от нас зависи да си помогнем, да се подкрепим един другиго в името на доброто!

Журналисти публикуваха данни взети от Пирогов за нарастване броя на смъртните случаи от белодробни заболявания вследствие замърсения въздух…

Малина Едрева: Тази информация те взимаха от лекарите и такава информация трябва да се чува! Необходими са целенасочени действия за по-добра защита на най-уязвимите групи от населението,  именно на бедните, възрастните и децата.  Аз искам да работим за това да променим тази статистика! Но това означава общините заедно с националните правителства и европейските институции да подкрепят всички нужни мерки за подобряване качеството на въздуха. Защото той няма граници.

Понякога си казвам, че софиянецът все повече се отнася към всичко с неодобрение, ходи в Брюксел, снима красиви места, пуска ги в мрежата и пише статуси, ех, защо в София го няма ТОВА! Настройката ни като че ли все повече се превръща в принципно негативна, хейтърска…

Малина Едрева:Искам да го попитам този недоволен човек…и аз пътувам, съпругът ми не е българин, но…това не ме накара да избера да живея в страна, в която се е работило без прекъсване през всичките години, за да бъде на това ниво на цивилизацията си! Искам тук да живея! Тук е семейството ми, близките ми, приятелите ми, тук са хората, които обичам, обичам града си! И това, което мога да направя е да допринеса за развитието му. Човекът, ходейки и сравнявайки непрекъснато с ТАМ и питайки защо е по-добре в Брюксел или Барселона, пропуска отговора. ЗАЩО е така? Ами защото да си спомним откъде са тръгнали проблемите на града! Как ЗАЩО! Защото през годините на прехода се интересувахме от други неща, а не от това как можем да бъдем визионери, да погледнем след 10-15-20 години! И да заложим такава мобилизация , каквато други страни, разрушени през Втората световна война за 30 години направиха невероятен възход!

Това е манталитетът на Прехода. По времето на кмета Янчулев хора с много пари започнаха безразборно да строят в Горни Лозенец . Мои приятели архитекти предупреждаваха, че теренът е свлачищен, но бизнесмените имаха нужда от Видимост за бързо спечелените им пари…

Малина Едрева. Кой ги раздаде тези сгради? Тези терен? Какво се случи, че днес трябва да водим битки за ключови за архитектурата и културата ни пространства като къщите на Гешов, Фингов, Къщата с ягодите, Двойната кула, Захарна фабрика и всички останали.. Нима не знаеха какво дават? Какво продават? Защо нямаше визия, задаваща ограничения и правила ? Сега е много трудно да се спасява, въпреки че правим всичко възможно. Използваме и опитът на Франция. От следващия месец стартира нова програма – Културно наследство, която е базирана на  френския опит. Но когато работиш без отговорността какво остава след теб, и какво е този град? И дали този град е само за софиянци! Тъжно ми е, защото виждам много хора, които са тук, намерили са и подслонът, и работата и възможностите за развитие, а мразят града! Те си тъгуват за родното място и това е нормално! Но нямат респекта към града. Иска ми се да променим този манталитет, защото в динамичния свят вече домовете са големите градове.

Кой е най-тежкият ти случай за 2018?

Малина Едрева: Беше моментът когато видях, усетих, че хората са загубили доверието! Когато осъзнах, че се наместиха манипулативните и фалшиви новини по отношение на ул. „Граф Игнатиев“, спекулациите с факти, и с онези, които се бяха промъкнали през слухове! Хората се разгневиха и бяха прави. Ние бяхме оставили слуховете и фалшивите новини да залеят пространството, не обяснихме и не чухме хората навреме. Взехме си поука и мисля, че много от хората, които не искаха да чуят за нас не само ни разбраха, но ни станаха съюзници в този процес.

А хубавите ти моменти за тази година?

Малина Едрева: Когато осъзнах, че хората с увреждания, вече изпълняват проекти или са част от работен процес. Че са активно включени. Веднага ще дам пример със „Светът на Мария“. Те са хора с ментални увреждания, а станаха част от нашите събития, не само по Програма Европа. Дали ще са част от София филм фест, или ще осигуряват кетъринг за някое събитие, тези хора вече имат място с нас!

Не зная дали ще продължим заедно, но знам,че досега работим страхотно с подкрепата на Програма Европа. Нашите образователни усилия са насочени към предоставяне на знания, които „прочистват“умовете и все повече намаляват шансовете за ревизионистични образи, за слово на омразата и антисемитизъм, какъвто е случаят с младите последователи на  Луковмарш, несъмнено жертва на незнанието и политически злоупотреби с историята. Успех за всичките ти проекти, Малина!

*Днес в Софийския административен съд е насрочено заседание по делото за чистотата на въздуха на София, заведено срещу Столичната община от неправителствени организации, обединени в „Група за чист въздух“.Гражданите смятат и че общинската администрация не е представяла навременна информация за състоянието на въздуха.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).