Европейските общества са изправени пред няколко стратегически избора

Земетресение на евроизборите не се получи, но тътенът продължава.

Накъде искаме да се развива Европейският съюз: към по-силна интеграция, граничеща с федерализация или, обратно, към разхлабване на интеграцията и увеличаване на ролята на суверенните нации.

Какъв типа демокрация искаме – либерална демокрация, основана на широките граждански свободи и човешки права, на толерантността и плурализма? Или „нелиберална“ демокрация, основана на властта на мнозинството, общата (християнска) идентичност, традиционните ценности, патриархалния ред, силната власт. Тук разломът е между свободата и сигурността.

Успехът на ултранационалистите и мобилизацията срещу екстремистите: Пробивът на „Партията на Брекзит“ в Обединеното кралство, където привидно оттеглилият се от политиката Найджъл Фараж постигна също първото място. Победата на крайнодесните във Франция – партията на Марин Льо Пен „Национален сбор“ излезе на първо място, преди партията на президента Емануел Макрон. Лидерката й поиска предсрочни парламентарни избори и направи заявка да излезе и там начело. В Италия националпопулитската „Северната лига“ на Матео Салвини излезе първа, преди социалдемократите и популистите от „Пет звезди.

В Източна Европа резултатите също не са обнадеждаващи. Ултраконсервативната „Право и справедливост“ в Полша излезе първа, макар и с малко пред десните либерали. Тази партия не е неофашистка, но в много случаи публично защитава близки до крайната десница тези; в Унгария коалицията на ФИДЕС (Виктор Орбан) спечели над половината от гласовете; С места в европарламента ще бъдат и крайно-десни или крайно-консервативни партии от Латвия, Хърватия, Словакия.

В България ВМРО проби на тези избори. Със загубилите  НФСБ, Атака и Воля те споделят крайния национализъм, прикрития (и явен) расизъм по отношение на ромите, приятелството си с партията на Марин Льо Пен.

из предстоящия да бъде изнесен доклад на проф. Антоний Тодоров – „Новите фашизми: Централноевропейските случаи

 

Сдружение за човешки права „Маргиналия“ в партньорство с катедра „Социология“ при Софийски университет “Св. Климент Охридски“, Старт за ефективни граждански алтернативи (СЕГА) и Център за либерални стратегии (ЦЛС) в рамките на проекта „София – град на толерантността и мъдростта“/2019/, подкрепена от Програма Европа на Столична община, организира на 29 май в Софийски университет конференция „Политика срещу омразата. Картография на фашизоидните движения в Европа и България“.

В първата сесия  „Евроизборите – изненада, или не“ ще бъдат представени актуални коментари на данните от изборните резултати: Антоний Тодоров, Анна Кръстева, Ивайло Дичев, Румяна Коларова, Боян Знеполски. Модератор е Мила Минева.

Втората сесия е посветена на „Глобалните измерения на новото дясно“. Политолозите Анна Кръстева, Антоний Тодоров и културологът Ивайло Дичев ще представят експозета по темите „Българският националист 2.0“, „Социалните медии и възходът на алтерпартиите и движенията“; „Новите фашизми: Централноевропейските случаи“. Модератор е Петя Кабакчиева.

Третата сесия носи названието „Очертания на картографията на страха през погледа на хуманитаристи, социолози, социални психолози“. В нея участие ще вземат Петя Кабакчиева, Юлиана Методиева, Юлия Роне, Владислав Петков, Румен Петров с доклади: Интерпретации на Левски и неговите фашизоидни употреби /данни от изследване/“; „Памет и политика: Защо Папа Франциск иска  отваряне архивите на Ватикана, а в България 16 година се провежда Луковмарш?“; “ Възходът на крайно десните медии в Европа, като част от транснационална политическа мобилизация“;“Популистка празничност: „народът“ срещу „другите“ в празничните практики около Истанбулската конвенция“;“Аномии на омразата: корупцията и неравенствата“. Модератор е Анна Кръстева.

 

 

 

Четвъртата, последна сесия, е под мотото „Можем ли да живеем заедно, докато се мразим?“ По темата ще разсъждават Алексей Пампоров, Огнян Исаев, Мила Минева, Румян Сечков, Валентина Георгиева. Темите им са:  „Устойчиви социални дистанции към ромите“; „Антициганизмът в българските избори – спасителен бряг за новите консервативни националсоциалисти“; „Кой се страхува от „тези деца“ или неслучващите се практики на образователна интеграция“; „Влиянието на популизма върху политиките за социално включване“;“ Консервативната реакция в България“

 

След всеки панел ще има дискусия. Входът е свободен.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.