Заради прекъсване на тока малки деца мизерстват в студа

От лятото тази година се случват странни неща в моето село.

На пръв поглед нищо странно. Гледам някакви работници с камион „ЕТ Красин“- Смолян. Фирмата е наета по проект на общината за сменяне на лампите в общината. Много хора в моето село не са редовни платци на ток, както и в цялата страна. Да, факт! Но защо е така?

Една от фабриките за текстил в града фалира. В контекста на стратегията за ромската интеграция и предвид, че хората не са квалифицирани, няма да им е лесно да си намерят работа. Още повече на фона на разрастващия се антициганизъм, който се пропагандира в медийното пространство.

В района, където живея има скрито напрежение, но слава Богу овладяно. Направи ми силно впечатление силната антиромска реторика на събранията за местните избори. Наистина имаме нужда от промяна като образование и възможности за развитие, да, реално няма кой знае какъв напредък. Но означава ли това да определят етноса ми с най-обидни думи!

 

Имам много въпросителни как законът някакси услужливо прикрива къщите за гости без гост? Как хора от ареста печелят избори, а бедният човек, независимо ром или българин, ако не си плати сметката за ток, го режат! Твърдя това, защото направих справка в търговския регистър на фирмата изпълнител на проекта. Оказа се стабилна фирма с добри контакти в енергийния бранш.

Искам да дам следния пример.

На моя съседка са  й наложили глоба от 5000 хиляди лева, на друга  – 10 хиляди лева. Кой и как го е решил, не ми е известно. Глобили са ги  за неплатени сметки,  доколкото разбрах от едната съседка. Това е едната страна на проблема. В момента има малки деца, които мизерстват на студа. Има и болни хора, които са на студено. Леля ми почина в мизерия без ток. В практиката ми на  разследващ полицай съм била свидетел на  починали  българи, отново лишени от ток.

 

Енергийната бедност е национален проблем, според изявление на директора на центъра за енергийна ефективност. 40 процента от българите не могат да поддържат енергиен комфорт в жилищата си през лятото да е по-хладно, а през зимата да се отопляват. Според директива 2009/72/ЕО , всяка държава посочва понятието уязвими клиенти, което се отнася до понятието енергийна бедност, както и до забраната за спирането на електричеството в критични моменти. През май 2016 година министерството на енергетиката пък,  е оповестило мерки, които да намалят очаквания ръст на цените върху домакинствата. Едните мерки са забрана за прекъсване  на електричеството за хора с увреждания, забрана за прекъсване на електричеството през зимния период, възможност за преструктуриране на дълга.

Истината е, че в България  аз не виждам резултат от тези мерки щом в моето село деца мръзнат в студеното! Щом на хора с увреждания им спират тока и реално винаги могат да изпратят болния човек на съдия изпълнител! Има омбудсман, дори има екипи за решаване на спорове с електроразпределителните дружества, но реално ситуацията не се променя. Не знам дали има приет закон, който да синхронизира тази директива с българското законодателство. Според мен някой умишлено използва проблемите на ромите, за да печели гласове. Мисля, че е време в обществото да започне открито да се говори за енергийната бедност сред ромите. Да, не само ние страдаме, страдат от студ поради бедност и другите етноси. Но при нас делът е най-висок! Смъртността при нас е най-голяма!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
genoveva.sotirova@gmail.com'

Геновева Сотирова

Геновева Сотирова е работила до 2012 г. като разследващ полицай . Завършила е гражданско право и процес , наказателно право и процес . административно право и процес. римско право. Карала е допълнителни курсове курс по журналистика, курсове по социология