Ако бяхме демократично общество, нямаше да организираме рокерски екшъни в  махалата на Северин.

 

Да, знам, от 2007 г. се опитваме да стигнем европейците! Всъщност, какво от това? Както обикновено след всяка декада се прави отчет на свършеното до момента.  2018 г. Да, усвоихме милиони левове, но загубихме милиони българи – трудови мигранти из Европа; затворихме входа към домовете за деца за отглеждане в институции, но не отворихме входа за децата в собствените им семейства. Построихме магистрали, но разкъсахме връзката между хората. Колкото повече взехме от Европейския съюз, с толкова повече потънахме. Загазили сме в кал до ушите, все едно газим в циганско гето. Тъжното обаче, е, че тази кал е в очите, а гетото е в душите ни. И съвсем по цигански решихме да решаваме въпросите си, саморазправа в пътя към търсенето на справедливостта. Какво значи тук общоприети  ценности и модели на поведение в ЕС?!? Голям праз! Не го щем! Щом някой извърши престъпление – ние ще си отмъстим, вяра в полицията нямаме. И само, ах, само ако извършителят е циганин – ах, какъв публичен линч го чака, него, родата, махалата, всички мургави в страната. Както се казва стига моркови, време е за т-о-я-г-а-а! Да, я булгар! Българи-юнаци (между другото тук е момента да вметна, че в един разговор с англоговорящ приятел се наложи да обясня значението на „българи юнаци“, че не означава това, като което звучи: “bulgari you Nazi”!!!).

През м. май, т.г. в Източна Англия, Саутенд-Он-Си  бе убито 19 –годишният Фабиан, момче, от полски произход, грешка, полски циганин. Да, той бе наръган от англичанин посред бял ден, докато е бил в колата си. Моите искрени съболезнования на семейството и близките му! Поклон пред паметта му!  Всички медии – вестници, радио, новинарски блокове на BBC отразиха трагедията. Местен рапър и граждански активисти обединиха курортния град в мирен протест, който премина под надслов „ MORE LOVE MORE PEАCE ON SOUTHEND STREEETS” ( тук може да намерите кратко видео от мирния протест, https://www.echo-news.co.uk/news/16237387.community-demands-safer-streets-after-southend-murder/ ). Странно, но факт, ако не познавах лично почерненото семейство, сигурно нямаше да узная, че Фабиан всъщност, е полски циганин.  Просто защото обикновено, тамошните журналисти не търсят сензация на етническа основа, а съобщават действието и извършителя без да насаждат и нотка от език на омразата. Сензацията идва от действията на активистите, защитаващи човешките права, борещи се срещу агресията!

Преди няколко дни, т.г. по жесток начин бе убита младата журналистка Виктория от гр. Русе.  Никой не заслужава да загуби живота си по този начин! Светла й памет! Дълбоко натъжена, изказвам своите съболезнования към близките й. Под натиска на ЕС за навременна и адекватна реакция, успяхме да заловим убиеца, Северин, русенски циганин. И, съвсем по цигански, журналистите започнаха да извличат сензацията  от човешката трагедия – колко жалък и грозен акт от тяхна страна е това! Посетиха квартала, някои дори успяха и да интервюират близките на Северин.

 

 

И се започна бълването на злоба. В социалните мрежи започнаха да изразяват своето възмущение и желание за мъст в смисъла на саморазправа с циганите – между другото умишлено използвам „циганин“, а не „ром“ защото ако бяхме стигнали до там, че да ги определяме като роми, то тогава щяхме да осъзнаем, че Северин е провинен младеж, извършил жестоко престъпление, и следва да понесе отговорността за това, без да очерняме цяла общност в страната ни – не може, не бива и не трябва да търсим колективна отговорност за индивидуалното престъпление! Ако бяхме отворено общество, нямаше да организираме рокерски акциони в  махалата на Северин. Защото там живеят и други хора, невинни хора,    но пък какво от това, все са цигани, нали!                                      Мотоциклетисти навлязоха в сряда в русенските гета

 

Съгласете се, че тези акциони,  се доближават много повече до поведението на ромите, от което сме недоволни, и срещу  които иначе сме се насочили.                                                 Какво означава това?Когато си в опасност, инстинктите за самосъхранение, независиво от етническата принадлежност, започват да говорят! 

 

Интересен факт в случая обаче, е, че никой не говори за семействата и, акцентирам ДЕЦАТА! Децата от квартала, към който са се запътили хора в нетрезво състояние – и физически, и психически. Къде са институциите, защитаващи детските права? Има ли риск за благосъстоянието на тези деца в такива моменти? Или, както обикновено по-лесно е да си затворим очите, превантивната социална работа не ни е приоритет!

    Снимка: Дневник

Не разбирам и не искам да приема за нормално поведението на журналистите, които приоритетно отразяват интервюта с хора, които непрекъснато снимат квартала, и въртят кадрите на мотористкото шествие, и  с наслада показват страха в очите на живеещите там! Вие представяте ли си да живеете в подобно обстановка? Някъде нещо е извършено, обаче само защото извършителят е живял две улици над вашата, вие и децата ви трябва да бъдат подложени на подобен страх и стрес? Нека всеки сложи ръка на сърцето си и отговори поне пред себе си честно.

Тъжно е, че обществото е лесно за манипулация. И докато политиците прокарват важни за страната сделки, които трябва да останат в страни от полезрението на средностатистическия българин, най-изтърканият, но все пак работещ модел, е насаждането на етническо напрежение. Това работи добре.                                                                                                                                                                     Рокери в квартал „Секция“

Но нека се върна на случилото се. Убедена съм, че вълната от националистически протести под формата на нападения в ромските квартали, е в процес на подготовка. Наистина, това ли ни е разбирането за  граждански протести?  Бързата мобилизация в такива случаи се е доказала вече. Случайно или не, тази мобилизация много ми напомня на автобусите, прииждащи от Турция по време на изборите, срещу които обикновено всички българи са зле настроени, но това е друга тема.

Ако бяхме „европейци“ щяхме да сме се научили да обработваме агресията си в протести срещу насилието, а не насилника! Ако бяхме европейци, щяхме да организираме шествия с участието на българи, роми, турци, арменци и други, срещу насилието, срещу беззаконието.

След смъртта на Фабиан, редица НПО активисти се обявиха срещу насилието, срещу убийствата с нож, за разлика от „българи юнаци“, в целия английски  град се чуваше „повече любов, повече мир по улиците на Саутенд“. Не им пречеше, че Фабиан е полски циганин, защото имат активна гражданска позиция, с която властта следва да се съобрази и усили полицейското присъствие в града!

  Жандармерия пази ромските квартали в Русе

 

Тук, както обикновено, публичната позиция на няколко активиста, защитаващи тезата, че престъпността няма етнос, се изразява за съжаление основно в публикации в социалните мрежи, изразяващи опасенията им за надигане на етническо напрежение. А това не стига, за да се потуши напрежението.  Нито пък подпомага за изграждането на активна гражданска позиция, обявена против насилието.

Иска ми се, при следващата декада от членството ни в ЕС, да нямам повод за възмущение. Иска ми се, да сме израснали, да сме си взели поука и да постъпваме така, както искаме обществото ни да се развива.Защото  престъпност ще има. Винаги я е имало. Но ние решаваме от коя страна да застанем  и да се научим да се борим срещу агресията, а не агресора!

 

 

 

 

 

Росица Милкова е завършила е магистърска степен „Публичен мениджмънт и политики“ към СУ „Св. Климент  Охридски“  и бакалавър „Социални дейности“  в ШУ „Епископ Константин Преславски“.  Има опит в работата в неправителствения сектор по проекти за човешки права и социално включване, както и  като експерт по социална работа с деца и семейства в риск.

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
rositza.milkowa@gmail.com'

Росица Милкова

Росица Милкова е завършила е магистърска степен „Публичен мениджмънт и политики“ към СУ „Св. Климент Охридски“ и бакалавър „Социални дейности“ в ШУ „Епископ Константин Преславски“. Има опит в работата в неправителствения сектор по проекти за човешки права и социално включване, както и като експерт по социална работа с деца и семейства в риск.