Ана Джумалиева: Ние сме болно общество не от Ковид-19, а от щама на омразата!

Госпожо Джумалиева, заедно с други български представители от неправителствения сектор и медиите Вие взехте участие в изключително важно изслушване в подкомисията на ЕП за наблюдение на демокрацията, върховенството на закона и основните права.  Кажете ни първо какво означава форматът „закрити врата“?

Приех покана на подкомисията за участие, защото за нас, КЗД, винаги е добре когато се чува и позицията на единствения орган по равнопоставеност в България. Според кореспонденцията ни с Брюксел, станаха ясни няколко неща. Първо, не трябва да присъстват други лица. Форматът изисква максимално неутрална обстановка. Второ да не се разпространява информация! Затова и например, при самото изслушване, когато пресаташето на КЗД имаше прозвънявания от бтв, отговорих отрицателно. Позовах се на тези изрични условия. Те приеха с разбиране това обстоятелство. Поради тази причина досега не коментирам срещата. Но когато Маргиналия се обърна към мен с въпроси, реших да кажа няколко думи за срещата. Защото виждам как дезинформацията в обществото ескалира! Отново сме свидетели на агресия и език на омраза. Тук е моментът да кажа, че аз не обвинявам хората, които реагират по този начин! Аз съм толерантен човек и на тези, които искаха да ме чуят, им писах каквото те искаха да научат. Когато информацията се поднесе по определен начин, първото състояние е да реагират човешки и да изразят мнението си! Това е едно доказателство как може да се изкриви информацията през медиите.

Изслушването на Вас и другите участници бе представено в някои медии като „приятелски огън“. С други думи е имало остра критика. Така ли е? Реалистично ли е да се очаква Брюксел да взима страна по въпроси свързани с корупцията, върховенството на закона, прокуратурата?

Срещата е доказателство за това, че сме част от едно европейско семейство. Спазваме основни принципи и постулати – върховенството на закона, правата на човека, да няма корупция в европейски държави! Затова не бих нарекла критиките „приятелски огън“. Виждаме,че всички държави-членки полагат усилия за спазването на тези принципи и е добре когато има подобни изслушвания. Това е доказателство,че демокрацията има своето място в България и ЕС.  Някои твърдят,че изнесен проблемът може да се увреди името на държавата. Но европейските институции са създадени именно затова, да бъдат наш коректив! ЕС е съюз от държави-приятели, съмишленици! Това е още един израз на демокрацията, да се чуят различни гледни точки, да се обсъждат!

Имаше ли въпроси свързани  с политическата криза в страната и продължаващите протести? Кои български участници и какво са казали по тази тема?

Няма да коментирам, защото не е почтено! Поела съм ангажимент да не изнасям информация от кухнята, от самото изслушване. В интерес на истината, мислех че ще бъде дискусия точно за протестите! Но, моите думи по този повод извадени от контеста, тиражирани в медиите, перифразирани по определен начин, ми дава правото, с риск да наруша част от правилата да кажа фактологията. Става дума за моето достойнство, не само като човек но и като председател на КЗД!

Изрично казах и подчертах, че наблюдавам ескалация на език на омразата в България! Комисията за защита от дискримиация още през 2018 година е публикувала декларация за помирение, във връзка с провеждането на Луковмарш! Радвам се,че този Луковмарш тази година не се проведе!

Наблюдава се ad hominem атаки по отношение на различни личности, включително високопоставени лица.

Казах че, не допускам като председател на КЗД да се използва понятието „Отровно трио“ спрямо организаторите на протеста! Това словосъчетание има абсолютно отрицателна конотация и води до засягане честта и достойнството им! Всеки има право да протестира!

Казах, че е недопустимо да се разлепват некролози на президента на Република България, както и на министър-председателя на Република България!

Казах, че е недопустимо да се разнасят чували за трупове пред къщата където живее министър-председателят със своите внуци. Недопустимо е да се поднасят цветя за погребение и да се разпространяват в медиите снимки-некролози на хора на властта. Не може да се правят и бесилки! В България няма смъртно наказание! Тези бесилки правят асоциация с едни тъмни времена, когато не е имало развита демокрация!

Това че, някои имат желанието да дадат само част от истината, или да затвърди само своята истина в общественото пространство, не му прави чест! Осве мен, но имаше и много други присъстващи от Комисията! В някои медии и в социалните мрежи са написали,че защитавам правителството или прокуратурата, но това не отговаря на истината! Аз казах друго: че ме тревожи фактът,че по отношение на лица, които са оправомощени, също се оказва подобен натиск с подобни, недопустими средства! Защото да, те са оправомощени и овластени, но на първо място  ние сме хора! Достойнството е неотменима част, фундаментът, върху който са положени всички концепции за правата на човека!

Скоро ще издам статия по тази тема. Аз неведнъж съм била подложена  на подобни атаки, на мотивационно насилие! След последното интервю, което дадох в бтв по повод на непремерени изказвания на политически лица, започнах да получавам заплашителни имейли и смс-и „ да не си отварям повече устата, защото щели да дойдат в къщата ми при това не във родната ми Варна, а в София!“ Имам опит с подобни провокации! Ако се страхувах от това, може би отдавна щях да съм се отказала да се занимавам с правата на хората и на уязвимите групи!

Маргиналия научи, че е ставало дума за интеграцията на ромите, хомофобията, корупцията и т.н. Като председател на Комисията за защита от дискриминация, какво казахте по тези проблеми?

Действително беше засегната тази тема. Споделих, че работим за всички малцинствени групи, както и това,че не са потвърдени решения на КЗД по отношение на езика на омразата, особено към ромите и ЛГТБ хората.  Проблемът не е само в КЗД. Съдилищата по различен начин разбират тези проблеми и при формирането на своето вътрешно убеждение имат различни мотиви. В хода на изслушването казах още, че може би трябва да поработим повече с правораздавателната система, да имаме повече съвместни семинари, на които да уеднаквим практиката! Казах също, че аз няма как да бъда против ромите, кой повече ще го боли, ако не мен, тъй като аз самата съм от ромски произход! Ние винаги сме подкрепяли София Прайд, организиран от ЛГТБ общността и скоро ще правим среща и ще дадем подкрепа и за други техни събития.

Защо КЗД не взе отношение към произнесената фраза „циганска работа“ от Иван Гешев, тогава зам.главен прокурор? Ромският активист Христо Николов заведе дело при вас за „нараняване на честта и достойнството на ромския етнос, но вие не потвърдихте основанията му! 

Не само по отношение на господин Иван Гешев, но и по отношение на изказвания на Красимир Каракачанов, сме постъпвали по същия начин.  Да,  решенията на КЗД ,че няма дискриминация в тези случаи (има и други с имена на високопоставени хора) трябва да бъдат изяснени. Имаше множество жалби и сигнали против политическото говорене на определени лица. Върховният съд обаче отмени наши решения. Тоест, ние постановяваме, че има дискриминация, а Съдът казва, че няма. Така или иначе, работата на КЗД се контролира от съда, което е чудесно от една страна. Защото ако ние, допуснем грешка, съдът да я поправи. Или да ни препоръча как да го направим. Тоест, ние нямаме тази абсолютна оперативна самостоятелност! С това се сблъскваме неведнъж – ние трябва да се съобразяваме с практиката на съдилищата!И вече започваме да се съобразяваме с тяхната практика. Когато те кажат в идентични случаи, че не е дискриминация „мръсни ромски кучки“, ние не можем да произвеждаме решения, които после ще бъдат отменяни! Не това е целта! Затова КЗД започна да синхронизира своята практика с тази на съда, иначе няма да имаме продукт! Структурата на държавата така е формирана,че съдът е независим, безпристрастен и от неговата компетентност е да реши дали да коригира наше решение, или да го отмени!

Какво ще кажете за финал?

Ние сме болно общество. За нас не е проблем Ковид-19! В световен  мащаб, както и у нас, има една много по-опасна болест от този вирус – това е щамът на омразата. Омразата към различните! Щамът към тези ,които имат различно мнение и становище!

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).