Асен Владимиров: И Гьобелс и Сталин са превърнали масовото убийство на 15 хиляди полски офицери в гигантски политически спектакъл

Асене, какво е непознатото в премиерния ти филм“ Жертва на пешки“? В интернет има доста интересно изследване на Ана Златева за д-р Марко Марков, включен в комисията за изследване на екзекуциите от  Катин!

Ана Златева се занимава най-вече с процеса на Народния съд и  казаното там във връзка с обвинението и изслушването на д-р Марко Марков. Аз се занимавам и с Нюрнбергския процес, но по-важната ми цел беше да изследвам малкия човек на фона на големите, на великите сили. Интересуваше ме въпросът за вината, защото има хора, които смятат, че това не е най-безукорното поведение на Марко Марков. Имам предвид, това отметване от заключителния протокол, промяната на показанията му пред Народния съд,за да оцелее. След това, в Нюрнбергския процес, той повтаря тази теза за вината на немците. Виждаш,че в голямата игра на великите сили има доста повече лъжа. Този филм е филм за лъжата.

 

 

Д-р Марко Марков пред Народния съд (снимка)
Д-р Марко Марков пред Народния съд

Проектираш случая „Марков“ върху лъжата и пропагандните войни на великите сили, Интересен ми е съдебният процес срещу него. На какво се опира обвинението на Народния съд срещу Марко Марков?

Има си формулировка: защото е подписал протокола, на международната медицинска комисия прехвърлящ  вината за масовите разстрели на Съветския съюз  и „по този начин е станал оръдие на „германския пропаганден монтаж”.

В България вече има съветска окупация и се подразбира, че с осъждането на Марко Марков, ще бъдат реабилитирани руснаците, защото са „невинни“. Ще бъде осъдена пропагандата на Гьобелс, която раздухва през 1943 година „вината“ на клането в Катин, извършено от съветските войници. Ще бъде осъден и хитлеристкия режим като цяло…

Ще бъде осъден и в някаква форма колаборационизма. Това е при всички членове на Комисията по установяване на фактите свързани с екзекуцията на10 хиляди полски офицери. Във филма аз проследявам и тяхната съдба. Всичките попадат под този общ знаменател. Във всички страни става това нещо. И на Запад, в Холандия, един човек го осъждат на 25 години затвор! И той умира в затвора за това участие. Съдбата на  всеки по някакъв начин бива пречупена заради  участието в тази Комисия!

 

Международната комисия за установяване на истината за Катин (снимка)
Международната комисия за установяване на истината за Катин

Под ботуша на Сталин, прокурорът, обвинявайки Марко Марков, имитира „процес“, а пък присъдата му е била предизвестена? Но…очакваната такава не се произнася. Д-р Марков е оправдан. Защо?

Сигурен съм, че руснаците са се намесили. Просто им трябвало свидетел за процеса в Нюрнберг. Те решават картината да се изчисти веднъж завинаги. Така е искал Сталин. Американските и английските представители, много неохотно приемат това да се повдигне като обвинение. Руснаците са знаели,че ще има процес, те го подготвят внимателно, имало е специална комисия начело с Вишински и първата точка е да се подготви свидетеля от България.!

И Народният  съд се съобразява със Сталин, защото Марков е бил важен свидетел!

Да, моята версия е такава. Всичко се е решавало в Москва!

 

Тримата големи Чърчил, Хариман/американския посланик в Москва/ и Сталин. (снимка)
Тримата големи Чърчил, Хариман/американския посланик в Москва/ и Сталин.

Следователно, твърдиш, че и в знаменития Нюрнбергски процес не се е провеждало независимо съдопроизводство?

Сталин не е такъв „авторитет“ по това време. Той иска да използва процеса за свои цели. Специално частта  от  процеса относно „Катин“ е манипулация. Сталин знае кой е извършил клането. Но той иска да наложи на света друга истина! В този план, когато обвиняват в Нюрнберг немците за извършените чудовищни престъпления, то по някакъв начин е звучало логично да са извършили екзекуцията на полските офицери!

Ние израснахме с тази версия! Немците бяха извергиСталинската пропаганда явно е успяла за дълги времена да остави образа и на Катин като дело на нацистите…

Аз не знаех много за Катин. Чух за това в Полша десетина години преди промените. В Полша много хора бяха сигурни, че Съветите са го извършили. В  Англия, САЩ обаче е имало подозиращи другата истина хора. Разказвам  във филма за бившия американски посланик в България Джордж  Ърл. Той се добира до някаква  фактология за вината на Съветския съюз и докладва  на Рузвелт. Рузвелт обаче казва, че няма да се занимават с това. Тогава Ърл решава да го публикува. За да го спре президентът го изпраща  заради това на един остров в Тихия океан, на края на света! Имало е и други такива свидетелства, които американците ги публикуват едва през 2013 година!

 

 

 

Аутопсията - 1943 г. (снимка)
Аутопсията – 1943 г.

Колко дълъг е пътят на истината за екзекуцият в Катин през годините?

Първо при Горбачов излиза. После при Елцин. Тоест през 90-те години. Документите излязоха черно на бяло. Въпреки това, 70-80% от руското общество си държи на версията за германската вина! И в този момент…

Промиването на мозъците е било успешно. От друга страна, не им трябва истината – тя е неудобна!

Неудобна е, разбира се! Тя отрежда на Русия зловеща роля. Искам да кажа,че тази велика Отечествена война е нещо свещено за руснаците.

Това ли е най-големият компромат за извращенията в Съветска Русия?

Един от най-големите! Сталин е наложил на света  „истината”, че това  чудовищно престъпление  е патент на немците.

Да се върнем към филмовия разказ. Ти настояваш, че обаждането по телефона на Богдан Филов, с което д-р Марко Марков бива изпратен за участие в Комисията по разследване на Катин, е пречупило живота му. Той заминава в 1943 за Смоленск, с билет платен от германците, пряко волята му. Защо избират и България да участва в това разследване?

Аз го спестих във филма…Професор Иван Москов, е шеф на Института по съдебна медицина. Той отказва да бъде включен в Комисията! Тук има различни версии…Сътрудниците на Марко Марков разказват, че Иван Москов отказал, защото бил сърдит на немците,че не са го изпратили в Германия на някаква специализация!…Другата версия е,че той не знаел немски, което май не е точно така. Семейство Москови твърдят,че той е знаел. Има един такъв спор, с който аз реших да не се занимавам. Но професор  Иван Москов като отказал да отиде в Катин, посочва д-р  Марко Марков. България е трябвало да участва защото Райхът сглобява комисията от всички сателитни държави. С изключение на председателя й, който е от Швейцария. Така че, д-р Марков не е можел да откаже, макар че се е опитвал. Плюс това, и при двамата – и при Москов и при Марков – вероятно е имало вече едно наум. Едва  два месеца са изминали от Сталинградската битка…Войната почва да завива в друга посока.

Той не е поставил подписа си на индивидуалния протокол за аутопсията, която е направил на място – защо?

Особено е. Когато се завръща, той обяснява на сътрудниците си, че е било сложно да даде заключение, защото не познава добре местните почви. Тези трупове ги вадят от земята и главният въпрос е колко време са били в земята! Той казва – тук в България  почвите са едни, там – съвсем различни. По-глинести, или по-влажни, и така нататък. Не е бил сигурен…

Искаш да кажеш, че не по политически причини се е въздържал, а по професионални?

Разбира се, пред съда той казва,че като не е подписал индивидуалния протокол, той е изложил само фактите, за да могат следващите които ще дойдат, да стигнат до заключението,че са виновни немците. А не руснаците. Марко Марков си казва,че друго не е могъл да направи, защото и той е щял да стане труп. В Смоленск не им дават заключителния протокол. Качват ги на самолет, на едно летище в Полша кацат, дават им заключителен протокол, фалшифицират го – записват по-ранна дата, все едно че е подписан в Смоленск! Всички подписват!

Може ли да се каже,че вече са го обзели подозрения,че извършването на Катинското клане е от по-ранна година? Че то е дело на руснаците?

В Комисията са обсъждали много активно казуса. Унгарският  представител имал някакъв метод, който е приложил и много от членовете на комисията са вярвали,че са руснаците.  Едва ли са знаели сто процента, разбира се. Но унгарският професор, хърватският, са имали откровено крайно десни възгледи, направо фашистки. Оршош, унгарецът, предава еврейски лекари, екзекутират ги. Той е бил и депутат ,и в парламента се обявил за забрана на  бракове с на унгарци за цигани и евреи…Финландецът  също е бил  анти-руски настроен. Или пък румънецът…Те са имали други убеждения. Марков не се е интересувал от политика.

Във филма се казва, че е подписвал заключения за бити в полицията комунисти като починали от естествена смърт! Не е ли бил по-скоро лоялен към властта, поради което е и нагаждал заключенията си на патоанатом?

Е, това са донесения на Държавна сигурност. Тя казва безумни неща! Те са писали и,че Марко Марков е Николапетковист.  Убеден съм в неговия професионализъм. Завършил  е първия випуск на медицинския факултет в Софийски университет.Изпратен е за една година на специализация във Виена.

Народният съд го обвинява именно като част от държавата на Борис III, че е участвал в Комисия, която „оклеветява“ Съветския съюз. Той хем изпълнява заповедта на пронацисткото правителство и се подписва в протокола, потвърждаващ вината на руснаците, хем е оневинен. После  отива в Нюрнбергския съд и поддържа същата теза…Доста сложна личност!

Сложна е, без съмнение. По едно време го правят шеф на Медицинската академия! По времето на Вълко Червенков! Пращат го на 45 дневен курс по марксизъм и ленинизъм в Банкя. Той действително е притиснат, не е еднозначна личност. Това ми беше най-трудното. Защото  и аз съм живял през социализма и аз съм се страхувал! Когато ме избраха в ръководството на  Русенския комитет, не съм спал нощи наред! Извикаха ме в Пето районно…имах семейство! Разбира се 1988 не беше толкова страшна, като  1945 но страхът беше част от нашия живот. Днес неохотно се говори за страха, толкова много българи претендират, че са били  „дисиденти”. Сякаш  не е имало хора, които са били с властта, нелепо е някак си!

А всъщност през онези години на дългия ни комунизъм  72 процента бяха шушумиги

Процесът на Марко Марков започва една седмица след като са екзекутирани тези 154 души, осъдени от Първи и Втори състав   на Народния съд. Просто е  даден тона, какво да се прави нататък ! Естествено е да изпитваш смъртен страх …А след това /за Нюрнбергския процес – б.а./, когато те поемат руснаците, за да те подготвят за свидетел?!… Синът му казва,че е бил един месец в Съветския съюз преди този процес. Не ми каза повече. По-вероятно е да не  знае подробности, защото Марков изобщо не е искал да говори и за Комисията и за процеса в Нюрнберг! Но има един документ в Държавния архив  – разрешение за четиридесетдневна отпуска точно преди процеса.

В „Жертви на пешки“ показваш много интересни документални кадри – площадът пред Съдебната палата пълен с жени с черни забрадки, викат за справедливи присъди, това го чуваме от текста зад кадър …

Това е запис от БНР, мисля, че  не е използван  досега в киното.

Новата власт се приспособява към новата реалност и от това следва и обслужването на политическите й интереси пред новия „господар“ – Съветския съюз. Народният съд трябва да произнесе „правилни присъди“, които Сталин е поръчвал. Но тези жени очакват справедливост и в това се крие исторически факт: предишният режим е бил репресивен за техните мъже, синове, братя…Ти и в други свои филми си показвал как пак българският народ е посрещал с цветя и погачи германците…

Да, българският народ много често си е сменял позициите и не проявява характер. Във филма показвам по-скоро атмосферата на истерия около Народния съд. Тази тълпа е като от Средновековието – те крещят „смърт“ непрекъснато. Докато четат присъдите – крещят, може би не се чува достатъчно.

Военното време се определя от интересите на Великите сили. Каква е технологията на пропагандата? Гьобелс използва клането при Катин  и успешно внушава,че съветските тайни служби са извършили злодеянието?После тази истина се променя на 360 градуса…

След войната до началото на 90-те години важат договореностите от Техеран,Ялта и Постдам и прословутата Комисия „Мадън“, която свикват в САЩ за да разследва Катинската мистерия. Тя е създадена  по повод на Корейската война, заради убийствата  на американски военнопленници, по начин, който напомня  методите  от Катин. Тази комисия   и излиза  с категорично заключение за вината на Съветския съюз. Предлага се  дори да се създаде извънреден  съд, който да осъди виновните! Тогавашният президент Труман обаче, не си мръдва пръста! Защото се знае,че и англичаните и американците са имали някакви сведения, но не са направили нищо! Ако почне един съд, нали и това ще се разплете! От друга страна, да се поставим на мястото на Чърчил и Рузвелт, които не са могли да си позволят да се скарат със Сталин, в разгара на Втората световна война.

Историческият контекст е комплициран и интерпретациите са много. Предлагам да говорим за  Катинското масово убийство от гледна точка на поляците!

Поляците са голяма жертва! Ако филмът се казва „Жертви на пешки“ то се има предвид и полските офицери, разбира се. Разменят поляците – руснаци и немци просто си ги поделят. Полша престава да съществува, хиляди хора са избити, военнопленниците са хиляди – и при руснаците  и при немците.  Поляците са в особено положение. От една страна, те са жертва на немците, но подкрепят  тяхната теза за вината на Съветския съюз.! Едно немско радио на английски предава първото съобщение за Катин. След това то се излъчва и на полски, немците  имат доста развита пропагандна преса на полски, това нещо се раздува от тази преса непрекъснато. И немците и поляците настояват да се създаде комисия на Международния червен кръст. Чувайки това Сталин просто побеснява и скъсва отношенията с полското задгранично правителство. Самият Чърчил казва на полския министър председател Шикорски за да парира доводите му за комисия на Червения кръст: „Щом те са мъртви, нищо не може да ги възкреси”.

Има има една теория, че Шикорски е бил убит от англичаните, загива много мистериозно, загива в Гибралтар – при излитането самолетът  катастрофира. Има и версия, че Сталин го е направил. Шикорски е бил неудобен за Чърчил и Рузвелт определено. Залогът е бил да се скарат съюзниците. Ако се скарат съюзниците, войната можеше да свърши по съвсем различен начин! Чърчил и Рузвелт не могат да си позволят да се скарат със Сталин и Съветския съюз, който преди два месеца е спечелил такава грандиозна победа и те знаят каква сила, какъв потенциал има съветската армия! Заради едни поляци да се скарат със Съветския съюз!! Лъжата за Катин започва още по-рано – когато германците нападат Съветския съюз, Чърчил и Сталин се сближават. Сталин си оправя отношенията с поляците, които той ненавижда! Ненавижда ги още от загубената Полско-съветска война /1919-1920/, когато лично той ръководи военната операция.  Хиляди съветски военнопленници загиват по лагерите, имало е много жестоко отношение към тях!

Има исторически причини  за тази  вражда…

След подялбата на Полша между Германия и Съветския съюз в Лондон се създава  задгранично правителство. То подписва договор със СССР, една от точките в този договор е  „да се освободят всички поляци, които са задържани , в лагери, по мини, по колхози…В Съветския съюз се създава полска  армия. На мястото за мобилизация идват 400 военнопленника, а става въпрос за стотици  хиляди военнопленници! Тогава Шикорски и генерал Андерс, който трябвало да оглави тази полска армия, питат Сталин – „къде са останалите!“Той отговаря – „Ами сигурно са избягали в Манджурия!“ Лъжата започва оттам!

Сталин отговаря цинично, знаейки че НКВД  е разстреляло повече от 10 хиляди полски офицери !Каква е държавническата му логика?

Ами ако са още  в Съветския съюз , той не иска  ги освободи, , така ще излезе! И се измъква с това абсурдно твърдение…Това е цинизмът на лъжата. На снимката това е запечатано, той с усмивка го казва на поляците. А те нищо не могат да направят! Чърчил застава твърдо зад Сталин – вече е започнала пропагандната война. Гьобелс записва в дневника си: Катин се превръща в гигантски политически спектакъл.Затова ние трябва да го използваме докрай в съотвествие с всички правила на изкуството на пропагандата.

Значи когато се откриват  масовите гробове, хитлеристите решават да покажат пред света, ето на какво са способни славяните!

И евреите!! Във филма не се занимавам с това, но Гьобелс настоява , че много от убийците в Катин  са  евреи!

Имало ли е факти за еврейско участие?Или ги е хвърлил ей така, да стане още по-въздействащо!

Според мен – не. В Полша също е имало антисеметизъм. Искам да кажа, че това е и за вътрешна употреба. Даже на пропагандните плакати за Катин  убиецът е с еврейски черти, а също и наднича зад знамената на съюзниците …Класически антисемитски трик. Да се върна върху идеята за създаване на комисия на Международния червен кръст. Чърчил отказва! Поляците също искат комисия, както вече казах, Сталин скъсва с полското задгранично правителство две седмици след като германците обявяват Катин. Тогава Третият Райх решава те самите да си направят комисия! Те имат вече една, тяхна си комисия – лекари от Вермахта, 1943 година, април месец. Но тежестта на международна комисия е друга! В края на април и началото  на май, международната комисия започва да действа, имаме заключенията им! След това, руснаците  през септември 1943 година освобождават  Смоленск, край който е е Катин.  Правят си  тяхна комисия начело с академик  Бурденко, личният лекар на Сталин. Нейното заключение е  –  масовите убийство са извършени от германците!

Нека да обобщим. Трагичната жертва във Втората св. война през 1940 г. е Полша. В Катин избиват офицерския й елит. Световната общественост е безпомощна да се ориентира, защото непрекъснато й се подават пропагандните балони – ту едните са виновни, ту другите. Казано с днешен език , през 1943 година се пуска световен „фейк“ за германското престъпление и масовия гроб, като се прикрива истинският извършител! Днес още има следа от тази версия и съмнения дали наистина са руснаците…

Не е било трудно да се припише на нацистите и Катин, те са имали чудовищни злодеяния, известни вече на света. Един повече, или един по-малко…Хората са имали основание да вярват! По това време Сталин е герой, особено след  Сталинград . По американските радиостанции се върти с успех  един спиричуъл  посветен на Сталин.  В тази атмосфера виновни могат да бъдат само германците, а не руските  съюзници!

Популярният Райко Алексиев рисува през 1943 г. в  своя вестник във връзка с Катинската кланица, рисува руснаците като злодеи. Дали го е правил по поръчка на пронацистката българска държава? Заради връзките си с двореца е щял да бъде съден от Народния съд. Убиват го обаче преди това. Днес мислим Алексиев за  жертва на Сталиновите чистки по български вариант. Как да се интепретира личността му?

Не е само Райко Алексиев…Имало е и други карикатуристи. Не съм запознат с детайлите, не знам дали е държавна поръчка, или опиянение от първоначалните германски победи, еуфорията в българското общество от присъединяването на Добруджа, Македония. Ани Златева се занимава доста подробно с карикатурите за Катин, в своите публикации. Карикатуристите също са съдени от Народния съд, но от друг състав.Те в един момент, обслужват пропагандната машина, в следващия  стават жертви. Катин пречупва и техния живот.

Разкажи за Музея на Катин във Варшава. Конструираш филмовия разказ на базата на  екскурзоводския разказ заснет там. Този разказ е много важен, за да се  ориентираме. Доказва колко са нужни музеите за паметта ни.

Проблемът на такива филми е проблемът с липсата на образование. Не случайно едната  глава съм я кръстил „непреподадени уроци по история“. Малко хора знаят за Пакта Рибентроп-Молотов например.Не знам дали се изучава в нашето училище днес. За Катин много българи изобщо не са чували. Това затруднява, когато се прави исторически филм, налага се , да има научно-популярен характер в някои части. И чак тогава да надграждаш, да анализираш.

Успяваш да ни разкажеш твърде непознати неща не само за Катин, но и за Марко Марков! „ Жертви на пешките“ дава не само знание, но и философия…

 

 

Асен Владимиров, продуцент, режисьор, сценарист - снимка: Въпреки.com
Асен Владимиров, продуцент, режисьор, сценарист – снимка: Въпреки.com

Искам да покажа и механизмите на тоталитарната система. Историите на „героите“ са по-ясни :мъчения,  разстрел , възхищение. При Марко Марков, исках да покажа механизма на пречупването. Опитът му да запази някакво достойнство, но и да оцелее. Това е страхът у човека, затова и сменя показанията си. В този контекст човек трябва да бъде гъвкав. Ние сме закърмени от социализма,че трябва да сме герои. Помниш нали – „Тихо мъртвият казал, не, комунист“, както е написал Веселин Ханчев. Трябва да устояваш с цената на живота си своите ценности! Нас ни инжектираха с понятието „герои“ – в българската съпротива това е моделът! Да умреш за идеята! Във френската съпротива например, имали съвсем друг метод – човешкия живот е ценност, допуска се, че можеш да проговориш в Гестапо, че можеш да предадеш, стратегията е била  съпротивата да изгради максимално добра структура, която да намали до минимум загубите. Ние наблягаме много на  героизма, някак си величаем саможертвата, смъртта. Честваме годишнина от смъртта на Левски! Смъртта на Ботев!  Казват ни, истинският герой е този, който е загинал!

А случаят Марко Марков е по различен, той има две деца, жена… Когато прочел, че съдят Марко Марков в България, румънския представител в Катинската комисия д-р Биркле успява да се укрие и в последствие по-сложни пътища  да се измъкне и да отиде в САЩ, както и повечето – да бъдат по-далеч от Съветския съюз.Осъждат го задочно на 20 години затвор. Вместо него  вкарват в затвора  жена му и дъщеря му. Биркле не ги вижда, до края на живота си. Може да имаш и такъв подход. Знаем, че руснака Абакумов, който отговоря за подготовката на свидетелите, той  е една зловеща фигура, един от най-големите сатрапи в новата съветска история, от звеното СМЕРШ – смърт на шпионите. Как да не изпитваш страх! Живоът е най-важното нещо, не смъртта.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).