Българската общност за либерална демокрация/БОЛД/ кани софиянци да отбележат заедно 30 години от репресивните действия срещу гражданския протест пред Кристал

След 30 години можем пак да се съберем в градинката пред “Кристал” – култово място за гражданския протест, подложен на жестоки репресии от комунистическата полиция. Членове на „Екогласност“ бяха бити и арестувани в центъра на София. Има с какво да се гордеем, а споменът за събитията можем да споделим с тогавашните активисти на Екогласност, едно от движенията олицетворяващи дисидентското движение срещу режима на Тодор Живков. Елате! Събитието е планирано да се проведе от 12 до 14 часа под надслова „Да се гордеем с традицията на демократичното гражданско участие в България!“

Ще бъдем заедно с БОЛД – обединение, създадено с подкрепата на Български хелзинкски комитет. Ще си говорим за  онова начало на успешните демократични граждански инициативи в посткомунистическа България, споменът от който може да ни вдъхнови днес, когато полицията отново разпръсква протестиращи срещу избора на Иван Гешев за главен прокурор.

Граждански движения и неправителствени организации, подкрепящи правата на човека и основните свободи, ще дойдат със свои плакати и лозунги, за да направят видими своите граждански каузи.

Кратко видео, съдържащо разкази на членове на бившата „Екогласност“, които са били преки участници в събитията на 26 октомври 1989 г., може да се види тук:

 

https://boldbg.net/2019/10/23/press-realease-30-kristal/

 

Няколко от участниците в събитията от 26 октомври 1989 г. – Деян Кюранов, Красимир Кънев, Александър Каракачанов, Димитрина Петрова и др. – ще дойдат тази събота на „Кристал“, за да отбележат кръглата годишнина от своята гражданска акция.

 

Събитията около 26 октомври 1989 г.

 

На 26 октомври 1989 г. в градската градина пред бившата сладкарница „Кристал“ в София настъпва кулминацията на една от първите прояви на граждански протест срещу  комунистическата власт. В седмиците, предшестващи тази дата, активисти на неправителствената организация „Екогласност“ се събират всеки ден на това място, за да набират подписи за петицията си до Народното събрание за спиране на строителството на хидропроектите „Рила“ и „Места“. След ескалираща конфронтация с комунистическите власти, които дотогава не допускат никакви прояви на независима гражданска активност, на 26 октомври сутринта около 20 членове на „Екогласност“ са жестоко бити и арестувани. Но тези репресии довеждат до все по-силна и смела подкрепа за каузата на човешките, включително екологичните права, и до увеличаваща се гражданска съпротива срещу комунистическия режим, който системно ги погазва.

 

Днес, 30 години след тези събития, България има не по-малка потребност от гражданска енергия за продължаващо противодействие на политики, нарушаващи човешките права, и  за по-нататъшно укрепване на демократичните процеси в страната.

 

Какво е БОЛД

 

БОЛД е ценностна общност, която се стреми да подобри сътрудничеството между професионалните правозащитници и други поддръжници на демокрацията в България, да развие нови стратегии за комуникиране на либерални ценности, да усили съпротивата на гражданското общество срещу антидемократични кампании.

 

Какво наложи създаването на БОЛД?

 

Исторически, Хелзинкските комитети в цяла Европа функционираха като малки професионални групи, занимаващи се със защитата на правата на човека в контекста на международното движение за права на човека, и разчитайки на международни, регионални и национални правни норми в тази сфера. В наши дни, когато анти-либерални популистки вълни заливат политическата сцена, тези комитети, както и повечето други правозащитни организации, все повече признават необходимостта от разширяване на сферата от хора, които ги подкрепят. Същевременно те признават и собствената си отговорност да подпомагат запазването и развиването на либерално-демократичните ценности в своите страни.

 

С тази инициатива правозащитниците се стремят да възстановят намалялата подкрепа за своите ценности, като от самото начало работят в съюз с поддръжници на други либерално-демократични каузи с различна насоченост – включително екологични организации и движения.

 

За запитвания от медии

Димитрина Петрова,

Представител на Инициативния комитет на БОЛД

ел. поща: [email protected]

Тел: 0895 421044

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.