Бенефициенти на расизма

Споделете статията:

Технологичният прогрес постави човечеството пред най-големия кръстопът – дали да вярва на научните постижения и факти, или да се опитва да си обяснява света чрез конспирации. Виртуалната мрежа предлага достатъчно и от двете. А преценката за това кое е истинно и кое не е, е оставена на случайността и на (пред)убежденията на отделния човек. Това на практика означава, че е нужно да се преповторят, да се доуточнят или да се разширят дефинициите на някои явления. Целта на тази статия е точно такава, като основната идея е да се внесе корекция в разбирането за расизма, както и да се изследва една негова скрита или премълчавана досега негова проява – експлоатацията.

                                                      Расизмът като система

Съществуват поне три аспекта на расизма, които често се подценяват.

Първо, расистките прояви в публичното пространство обикновено биват ограничавани само до определена (а)социална група. Както вече сме писали в друг материал по темата обаче, отвратителните коментари не са дело само на жестоки хора, които съзнателно не харесват ромите, защото подобно негативно отношение може да бъде открито и сред представители на престижни институции (Народното събрание, Президентството и под.). С други думи, расизмът не е изолирано явление и не е територия, резервирана за аутсайдерите.

Второ, като расизъм трябва да се определи и отсъствието или ограниченото участие на роми в политиката, институциите и престижните професии. Ако трябва да перифразирам известните думи на Дж. Болдуин, те биха звучали така: Не знам дали има расизъм в България, но знам, че няма нито един ром в Парламента, в Министерския съвет или в Прокуратурата.

Трето, най-правилно е расизмът да се определи като система, защото, когато колективните предразсъдъци на една социална група са поддържани от законността и контролирането на институциите (дори да ограничим това само до представители на ВМРО в МС), тогава това се превръща в една всеобхватна система, която функционира независимо от намеренията на отделни „жестоки и неморални“ личности.  Следвайки това разбиране, трябва да допълним още, че това всеобхватно явление работи в полза на доминиращата социална група за сметка на ромския етнос. Ето един елементарен пример за илюстрация на последното – ако ром и българин с еднакво образование и сходни умения кандидатстват за една и съща работна позиция и представителят на малцинството не получи работата заради дискриминация, това не означава, че той просто не е допуснат да заеме тази работна позиция, а означава, че представителят на мнозинството я е получил вместо него. Ключов момент от системата е и прикриването на истинската причина за предпочитането на единия кандидат.

Следват примери за динамиката на въпросната система.

„Ние трябва да осигурим съществуването на нашия народ и бъдеще за децата…“на родители със средно

През февруари 2019 г. общинските съветници в Свиленград гласуват промяна в наредбата за отпускане на еднократна помощ за новородени, като „помощта ще се отпуска само на навършили пълнолетие родители, като и двамата трябва да са завършили поне средно образование. Друго изискване е да нямат парични задължения към общината и да не са оставяли свое дете за отглеждане в социална институция“ (offnews.bg, 29.02.2019). За всички е ясно, че критериите са оформени така, че да се изключи или сведе до минимум възможността представители на малцинствата да получават въпросната помощ.

Другият случай е от Павликени. След гласуването на бюджета стана ясно, че там са предвидени допълнително средства за „предоставянето на еднократна помощ за новородени, за второ и трето дете в семейства с постоянен адрес на територията на общината“, като се допълва още, че предстои създаването на правила от Общината, както и общественото им обсъждане (borbabg.com, 17.02.2020).

На същата дата се появи и информацията за създаването на общински фонд за насърчаване на раждаемостта в гр. Добрич. Създаването му, разбира се, е предложено от общинските съветници на ВМРО, като „целта на фонда е да се отпуска еднократна финансова помощ за новородено на родители, от които поне единият е с висше образование“. Сред мотивите на вносителите е, обърнете внимание, фактът, че вече има подобни работещи наредби и в други общини (БНР, 17.02.2020).

Ако се вгледаме по-дълбоко в смисъла от тези мерки, бихме могли да забележим, че това е индиректен начин за изпълнение на предизборната програма на патриотичните партии за ограничава на раждаемостта сред малцинствата.

 

                                 В началото бе…експлоатацията

Друга характеристика на расизма като система е експлоатацията. Тя идва под формата на реализиране на проекти, при които целева група са роми, а директни или индиректни бенефициенти понякога са и организации, близки до патриотичните формации.

От 2017 до 2019 г. Националното сдружение на клубовете на запасното войнство „За честта на пагона“ е партньор по проект „Обединени от знанието“, финансиран от ЕСФ (подробности за него и другите описани тук проекти може да се открие на сайта ИСУН). Прелюбопитно е, че сдружението заявява своята подкрепа за Обединените патриоти през февруари 2017 г., както се посочва в страницата на в-к „Атака“.

Сдружение „Родолюбец“, в чийто управителен съвет, по данни от интернет сайта ngobg.info, е и общинският съветник от ГЕРБ Георги Дракалиев, реализират проект „Еднакви и различни“ от март 2017 до август 2018 г.

Андрей Арнаудов от „Сблъсък“ като част от „Българското сдружение за личностна алтернатива“ в момента работи по три проекта, като част от дейностите по проект „Политиката за нас, чрез нас“ включват „проучване, анализ и оценка на политиките на общинско и областно ниво в изпълнение на Националната стратегия за интеграция на ромите 2012-2020 в обл. Бургас“, както и  „при необходимост, за да се установят добри практики“.

Един от най-актуалните примери за експлоатация на ромите е появилата се преди дни информация за приключил проект, по който са изработени туристически маршрути из ромските махали от двете страни на р. Дунав. Освен че ромските махали са представени като туристически продукт, бенефициентите по проекта „са написали изследване на традиционната култура на ромите и са оценили възможностите за привличане на гости, които да се запознаят с тези традиции“ (dnes.bg, 17.02.2020).

Всичко около последния проект много напомня за историята на Сара Бартман, чийто мозък, скелет и полови органи остават изложени в парижки музей до 1974 г., а приживе пък е била атракция за белите европейци в разни шоута заради размера на задните си части. Очевидно днес може да се търгува с всичко, включително с цял един етнос.

 

                                                  Дяволът е в детайлите

Една от най-плашещите особености на експлоатацията на определен етнос е възможността тя след това да бъде оправдана. А понеже някои от проектите включват и проучвания за културата на ромите, никак не е изключено след реализирането на проектите някак естествено да се стигне и до гледището, че един от етносите в България е висш, а другият е на по-ниско еволюционно стъпало. И вместо вече да казваме, че е в кръвта им, да казваме, че е в културата им.

В настоящия материал не са обхванати случаите, в които министерства, държавни и научни институции, както и неправителствени организации също са бенефициенти по различни програми и фондове. Може да се каже, че описаните данни тук са само една „бледа синя точица“ но повдигат важни въпроси, като например:

  1. Доколко са обективни всички статистики, изследвания, репортажи и други, включително и официални документи, свързани с ромите, при условие че се изработват от институции (в най-широк смисъл), бенефициенти на расизма (директно или индиректно)? И тук трябва да се има предвид, че изключваме наличието на хора в тези структури, които по един или друг повод са изразявали публично предразсъдъците си спрямо ромите.
  2. Доколко има воля за премахването на расизма като система, като имаме предвид описаните факти?

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията: