Бежанският лагер на остров Самос е истински затвор, въпреки всичко

На 1 октомври англоезичната медия „Грийк Рипортър публикува материал  със заглавие „Гърция защитава новото съоръжение за мигранти, заклеймявано като затвор“. Става дума за новата затворена структура за мигранти и бежанци изградена на северноегейския остров Самос, която заработи неотдавна и в нея бяха прехвърлени част от обитателите на стария лагер за мигранти, намиращ се в столицата на острова Вати. Материалът е илюстриран със снимки от новата структура, от вътрешността на помещенията и от общите пространства на открито – детски площадки и др., предоставени от кабинета на министър-председателя Кириакос Мицотакис, както и с видеозапис на репортаж от посещението на гръцкия премиер в новата затворена структура, излъчен по тв канал OPEN.

Публикацията носи подзаглавие „Новият лагер за бежанци и мигранти на североизточноегейския остров Самос защитаван от премиера Мицотакис“ и в нея се казва:

„В петък Кир. Мицотакис е защитил новата и първа затворена структура за настаняване на мигранти и бежанци на Самос, отхвърляна от някои хуманитарни групи като „затвор”, казвайки, че това е модерно съоръжение за временно настаняване на търсещи убежище.

Посещавайки новия лагер, известен като „Зерву“, Мицотакис е  казал че това е модерно съоръжение за сигурност, с контролирано влизане и излизане, чиято цел е да даде временен подслон на мигранти и бежанци пристигнали на Самос, докато бъде взето решение дали те ще получат защитен статус, дали ще им бъде дадено убежище  или, в случай че не получат такова, ще трябва да бъдат върнати обратно – съгласно международните договорености – в техните страни на произход или в Турция. Както това е постановено в съвместната декларация ЕС-Турция от 2016”.

Защо скъпите нови мигрантски лагери в Гърция възмущават неправителствените организации / снимка: Guardian

В приемната структура, открита през септември, сега обитават 300 мигранти. „тя може да осигури подслон и на повече хора, но по наша преценка, това няма да бъде необходимо. Гледаме на нея като на предпазан клапан, в случай че нещата отново се влошат”, е допълнил Мицотакис, като е сравнил новата структура със стария лагер в столицата на острова Вати, където мигранти живееха на открито, много от тях под опънати тенти, навеси струпани от тенекия и картон, направени с подръчни средства. „Тази приемна структура, която бе за срам, е затворена, новата вече работи. Това красиво, амфитеарално разположено пространство, вече е представено на местната общност, така както бяхме обещали“.

Кир.  Мицотакис е отговорил на критики отправени от гръцки и международни организации насочени срещу новата приемна структура. „За нас това е затвор“, казва за новия лагер Йоргос Караянис, оглавяващ мисията на „Лекари без граница“ (MSF). „Той е декларация за вредните политики на които лидерите на ЕС отдават предпочитание, вместо на грижата, социализирането и осигуряването на убежище”, е казал той пред Ройтерс.

Новата приемна структура се намира в отдалечено, изолирано място на острова и „няма сълмнение, че тя само ще дехуманизира и лиши още повече от човешки облик и съществуване, ще маргинализира хората търсещи закрила в и от ЕС”, се казва в изявлението.

„Може бодливата тел ограждаща съоръжението да е лъскава,  но това не може да бъде продавано като подобрение. То перфектно илюстрира колко криминална е политиката на ЕС относно мигрантите — задържайки и изолирайки хора, които  са избягали от насилие и наказвайки ги затова, че искат да живеят в сигурност. Това е позор”, казва Патрик Вийланд (Patrick Wieland), теренен координатор на „Лекари без граница“ за Самос.

Ето как би могъл да изглежда животът на някои мигранти докато все още обитаваха в лагера във Вати, от който можеха да излизат, намираха си работа, социализиращи се заедно с местните гърци. Това е площадчето „Пигадаки“ пред традиционното народно кафене-мезедопродавница в Ано (Горно) Вати, което се държи от албански мигрант/снимка и текст : Лора Дончева

„19-годишен пациент на „Лекари без граница, от Мали, блокиран на Самос вече две години, е бил принуден да напусне родното си място, тъй като там е бил изтезаван. Той е поел по пътя към Европа с надеждата за по-добър живот и сигурност”. Но сега е фрустриран и изпълнен със съмнения относно собственото си съществуване. Тревожността му отнносно живота в новия приемен център, вече е предизвикала редица психо-емоционални реакции”, се казва в съобщението на „Лекари без граница. Когато го питаме какво би искал да има, отговорът му е: „Свободата си“.

 

На 30 юли тази година в магазинния сайт на „Лекари без граници“  излезе публикация озаглавена „Самос: стратегията на ЕС спрямо мигрантите влошава тяхното положение“, в която се казва че броят на обитателите на лагера във Вати е значително намалял, тъй като повечето от бежанците продължават да бъдат прехвърляни в други подобни структури в континенталната част на Гърция, с оглед предстоящото затваряне на лагера в столицата на острова.

„Към днешна дата в лагера живеят 900. Повечето от обитаващите на острова мигранти са от Афганистан (28%), Сирия (20%) и Конго (17%). Жените са 16% от населението, а децата – 17%, сред които 8 от всеки 10 са под 12 години.

Прехвърлянето на останалите в лагера обитатели към новата приемна структура изградена на острова, намираща се в напълно изолирана местност на него, все още е предстоящо. Очаква се обаче прехвърлянето да започне скоро. Междувременно започна разчистването и събарянето на опразнените импровизирано струпани подслони, разпръснати в околността на приемния център във Вати. Остналите, все още, във Вати описват мястото като „лагер призрак“ и се чувстват изоставени.  Там те са живели при ужасни условия в продължение на месеци, ако не и години, а сега виждат други хора и семейства да заминават, докато те продължават да са хванати в капан там. По-голямата част от тях са сами мъже или хора получили отрицателно решение/отхвърляне на исканията им за даване на убежище. Това положение, съчетано с перспективата за прехвърлянето им в новия лагер, се добавя към нещастието и отчаянието им. Както ни каза пациент от Сирия, оцелял след изтезания: „Искат да ни прехвърлят в затвор, няма бъдеще за нас на този остров“.

 

Превод от английски и гръцки: Лора Дончева

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.