Бил Гейтс: „И каква връзка има между микрочипове и ваксини? Това ми е непонятно””

 

*Интервюто на германската журналистка Сандра Майшбергер с Бил Гейтс е излъчено на 17.2.2012 по германската телевизия ARD . То е обработено специално за Маргиналия от Румяна Таслакова, дългогодишен главен редактор на Дойче Веле

 

АТОМНАТА ЕНЕРГИЯ МОЖЕ ДА СПАСИ ПЛАНЕТАТА

Отделянето на въглероден двуокис трябва да бъде сведено до нула, за да се спре затоплянето на земята – категоричен е Бил Гейтс. Според него последствията от климатичните промени са далеч по-опасни от актуалната пандемия. “Тъжно е, че борбата срещу климатичните промени не е така лесна както производството на ваксини. “ Налага се основен обрат, но засега няма съответните планове.

Бил Гейтс залага на ядрените технологии, които не отделят вредни газове. “Имам фирма, която основахме единствено поради необходимостта от защита на климата и която разработи конструкция за тотално сигурна ядрена технология.” По повод решението на Фередална република Германия да закрие атомните електроцентрали, Бил Гейтс не осъжда принципно тази политика, но апелира към правителството в Берлин да приема конструкции, които предлагат други стандарти за сигурност. Или поне да е готово да ги обсъди без предубеждения.

 

Ваксини срещу Ковид-19, мутации и перспективи

Още през 2015 година Бил Гейтс предупреди от опасността от пандемии и настоя да се вземат противомерки.  “Ако бяха предприети правилните крачки, щяхме да регистрираме по-малко от 10 процента от смъртните случаи и икономическите щети, на които сме свидетели днес.”

Бил Гейтс смята, че ваксините са ефективни и срещу мутанти и че до края на 2021 година богатите страни ще са приключили с ваксинирането.  “Но за останалия свят трябва проявим още много голяма щедрост (…)  Ако успеем, до края на 2022 година целия свят трябва да е ваксиниран.”

“Ваксините спасиха повече животи отколкото който е да е друг медицински инструмент.” Целта на фондацията Мелинда и Бил Гейтс е да изкорени заразните болести.

Фалшивите новини и конспиративни теории

Макар че е инвестирал стотици милиони долари в борбата срещу детски паралич, ебола или малария, Бил Гейтс има разбиране за страха на много хора от ваксинация. “Често това, което не е факт, се разпростанява много разтревожено”. И каква връзка има между микрочипове и ваксини? Това ми е непонятно””.  “Трудно ми е да проумея защо твърдят, че съм имал някакаво желание  да контролирам хората. Често Бил Гейтс не знае как да отговори на такива конспиративни твърдения, толкова far out (неподходящи, странни) са някои злонамерени изказвания. На въпроса на Сандра Майшбергер дали неговите участия във фирми, обещаващи бъдещи печалби, все пак не са продиктувани от финансов интерес, той отговаря: “Всичките ми ангажименти за създаването на ваксини са напълно почтени”, т.е. без никаква печалба. “Ако нещо ни донесе пари, с тях ще закупим повече ваксини”. Бил Гейтс добавя,  че поради фондацията и сумите, които инвестира в мероприятията, включително и в германските фирми Biontech и Curevac,  неговото “богатство” намалява с всяка година –  и това го радва.

Политиката на Доналд Тръмп беше общо взето вредна за САЩ

Като американски гражданин Бил Гейтс се изказа категорично за политиката на бившия американски президент. Трамп залепил нови етикети на програмата на предшествениците си и ги представил за свои, но поне е вложил гигантски суми в произвоството на ваксини.  За очакванията от Джо Байдън, той посочва, че: “Сигурно новото правителство ще се вслуша в експертите. Те няма да включат някакви мухльовци в Coronа-Task-Force.“ Но това според Бил Гейтс трябва да направят и противниците на ваксините, част от които раздухват конспиративни теории.

От частната сфера на Бил Гейтс

Преди да се ожени за Мелинда, е направил списък с аргументи про и контра и установил: „Аргументите в нейна полза бяха феноменални – например нашите три деца. Удивително е, че отначало се колебаех. Бях се посветил изцяло на работата. Вече някакси ставам малко по-нормален, понякога си почивам в края на седмицата, взимам си отпуска. Сватбата с Мелинда ми помогна да стана зрял човек.“

На въпроса на Сандра Майшбергер, защо лети с частен самолет, отговаря, че самотетът се зарежда с биогориво, струващо седем милиона долара. Избягва да отговори изчепателно, защо меценат от неговия формат не поема политически мандат:  Нямал интерес. И допълва, че за разлика от Илън Маск не е устремен към Марс и предпочита да се посвети на проблемите на нашата земя.

Кой е Бил Гейтс

Роден е на 28.10.1955 в Сиетъл в семейство на адвокат и учителка. Учил е през 1967-73 в Lakeside Scholl и 1973-75 в Harvard Univercity. През 1975 година основава заедно с Пол Алън фирмата Microsoft, чиято оперативна дейност напуска 2008, за да се посвети на Фондацията Мелинда и Бил Гейтс, която основава и ръководи заедно със съпругата си. Тази най-влиятелната частна благотворителна фондация е инвестирала през последните 20 години повече от 20 милиарда долара за разработване и разпространяване на животоспасяващи ваксини. Фондацията подкрепя и медийни филми в САЩ и Европа. Запланувано е до края на живота на Бил Гейтс 95 % от състоянието му да премине във Фондацията.

Бил Гейтс е издал няколко книги, последната How to Avoid a Climate Disater излезе 2021 година.

Богатството на Бил Гейтс се преценява на 123,9 милиарда долара. Той и e четвъртият най-богат човек в света след Джеф Безос, Елон Маск и Бернар Арно.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
rumjanataslakova@abv.bg'

Румяна Таслакова

Десет години Таслакова е главен редактор на Българската програма на „Дойче веле“. Благодарение на българската редакция и на нейния личен ангажимент по време на промяната и след това, „Дойче Веле“ се превърна в основна платформа, откъдето некомунистическите лидери на България можеха да говорят свободно и да бъдат чути в българския и европейския ефир. От 2009 година е журналистка на свободна професия. Автор е на книгите “25 въпроса – анкета – Неизвестното за известните“ , "Заглушени мисли“ – /1999/, „Две десетилетия преход – България през погледа на германски дипломати“, „Цял живот събарям стени“ /2015/, „Забравена съпротива – Горяните в България, беседа на Румяна Таслакова за антикомунистическата съпротива 1944-1956“