Частният религиозен интерес в обществената БНТ

На 2 март, по обществената БНТ частникът Пламен Мирянов говореше за „християнска държава“, докато промотираше рекламно филмче на българската гвардейска част. По БНТ беше излъчен разговор на журналистката Анна Ангелова с арх. Пламен Мирянов, която не задаваше журналистически въпроси. Този разговор е изключително важен пример защо трябва да опазваме границите на обществения интерес в обществената медия от частния интерес.

Пламен Мирянов е архитектът, който преди време нагази с танцуващи хора в потури в едно от Рилските езера, за да снима патриотичните си видеа. Сега – най-вероятно по силата на конкурс за външна продукция или по някаква друга сила – негово  рекламно частно видео и материали се излъчват в програмата на БНТ. Никъде не беше споменато защо това частно видео се излъчва в програмата на телевизията?

Въпросът към Емил Кошлуков е какво налага външен продуцент (ако Мирянов е с такъв статут) да снима видео за рецитиране на Вазово стихотворение? Нали бяха прекратени договорите с външните продуценти досега, защото БНТ има вътрешен ресурс да снима културни предавания?

Сега Пламен Мирянов дава на БНТ да излъчва видеа, снимани с дрон, за: азбуката, знамето, Розовата долина и опълченците на Шипка. Проектът му се казва „Нашият дом е България“. Архитектът нарича „филм“ всичко, което е снимано с камера, а рецитал всичко, което има придихания. Но вкусът вече няма значение.

Когато частният интерес бъде внесен без журналистическа намеса в съдържанието на БНТ има опасност от екрана да се изричат неща, които противоречат на свободата на другите граждани, гарантирана от нашата Конституция.

Към края на разговора архитектът препоръча на водещата да иде до Рила и да започне деня си с молитва. Анна Ангелова не каза на християнина Мирянов, че молитвата е личен избор, а не официален ритуал. Журналистката не поправи частника, който има пари да прави филмчета самоделки, че България не е „християнска държава“, както я нарече. Според Конституцията ни религиозните институции са отделени от държавата. Източноправославното вероизповедание е „традиционна религия“за страната ни, а не единствена и не задължителна религия!

Ето затова е добре журналистите да имат свободата да избират гостите си в обществената медия, далеч от промоционалната дейност! Ето затова същността на договорите с външните продуценти и частното съдържание в обществената медия трябва да са публични. Защото Дони направи едноседмично предаване с договор, в който може би няма неустойки, за да си направи шегичка с приятелите си с „друга“ сексуална ориентация. Предаването е спряно, но какво става с договора за съдържание, което трябва да бъде предоставено?

Точно тази седмица особено силно ни показа колко е важна ролята на медиите в обществото ни.

 Медицинската сестра на прозореца на НС и телевизионното й спасение по bTV

На 5 март, следобед, пет медицински сестри обявиха гражданско неподчинение в Народното събрание и отказаха да напуснат сградата на бившия Партиен дом. Те бяха на заседание на парламетнарната Комисия по здравеопазването. Медицинските сестри отново протестираха, защото – според тях – вече една година министърът на здравеопазването Кирил Ананиев не е изпълнил обещанието за достойното им заплащане. Но министърът беше в Брюксел. Не е нормално като замине един министър за Брюксел, да забрани цялата мисловна дейност в министерството му. Там, в НС,  трябваше да има заместник министър. Това е процес на криза в отношенията на протестиращите и е немислимо към медицинските сестри да се отнасят като към терористи, да не преговарят с тях. Това е грешка, която не трябва да бъде допусната и с протестиращите родители и педиатри за детската болница, с които министърът предстои да се срещне на 9 март. Министерството на здравеопазването има много сериозен комуникационен проблем. Чуйте как говори министър Ананиев – той крепи системата на здравеопазването, непрекъснато говори за системата. Системата трябва да обслужва пациентите, а не обратното. Подценяването на проблема с ниското заплащане на медицинските сестри и санитарите е основната причина да се стигне до решения, които не бива да бъдат показвани по телевизията.

На следващата сутрин медиите съобщиха, че част от медицинските сестри са излезли на перваза на прозорците на НС. Камерата показа една жена, около която двама мъже се опитваха да спасят живота й.

В сутрешния блок на bTV Антон Хекимян започна да води разговор с Мая Илиева, но скоро разбра, че разговаря с Бойка Атанасова, която е на перваза.

Мнозина обвиниха Антон Хекимян, че „предава на живо“ това шоу. Други обвиниха НСО, че на тях не можем да разчитаме в такива кризи. И като си представя само че всичко това е заради едните реклами за справяне с простатата… Така изглеждаше в началото.

Факт е, че това, което са направили от НСО, разказано от медицинските сестри, звучи абсурдно: загасили са лампите, отнасяли се с тях като терористи, така и бяха назовани. Но най-важният факт е, че няма жертви. Защото всъщност никой от нас не очаква в демократична България да преговаряме за правата си на перваза, през телевизора. Да не би някой да е подготвян за това?

Ако се вгледате внимателно, ще чуете, че не говореше с Бойка Атанасова журналистът Антон Хекимян, а той беше само посредникът, само облеченият в телевизионен костюм глас. Може да бъде обвиняван във всичко този, който говореше чрез него с жената на перваза, но му прави чест, че познаваше същността на влиянието на медията.

За щастие, този път някой си партнираше с журналистите, някой използва това, че медицинската сестра иска да бъде чута и видяна по телевизора. Този път медията послужи като гарант, за да започне преговор с жената, която настояваше да предава какво й се случва. Антон Хекимян говореше с думи, които разбираше генералът на перваза, защото на журналистическия му език не го послушаха хората от НСО, тогава занарежда „освободете периметъра“, „чакаме г-жа Илиева да се появи, за да гарантира, че нищо няма да ви се случи“ и т.н. Дори подтикваха жената да излъчва във фейсбук слизането си в залата, за да й гарантират безопасност. С други думи, изпълняваха онова, което бяха разбрали, че тя иска – да има публичност, а не изпълниха ултиматума й: „Реформата в здравеопазването трябва да се случи, това е един геноцид над нашия народ.

Дали целият този преговорен процес трябваше да бъде излъчен по bTV? По правилата на журналистиката – не. Особено когато ултиматумът бъде съобщен в ефир. Но ако това е довело до спасяването на един човешки живот, забравете правилата. Те имат смисъл само ако спасяват човешки живот.

Двама министри след кризата – Каракачанов и Сачева – обясниха, че няма да вземат решения под натиск, че им трябвало време.

Точно така се говори пред обществото след актове като този на перваза, за да няма следващ Пламен Горанов, за да няма следваща Бойка Атанасова, но  през това време трябват спешни срещи с хората, които са в положението на медицинските ни сестри.

Само дни преди това премиерът, финансовият и спортният министрър демонстрираха просперитета на държавата, отваряйки пред медиите нови спортни зали, наливаха пари във футболни отбори… Премиерът трябва да даде отговор на въпроса: Ако държавата е финансово стабилна, защо няма пари за заплатите им? Ние всички сме зависими от здравето на медицинските работници, на учителите, на социалните работници.

Спомняте ли си онази медицинска сестра от „Софиямед“, която всички дружно заклеймихме, след като беше излъчено видеото с ударите по новороденото бебенце. Едва ли си я спомняте? Никой не бива да оправдава насилието над дете! Но пропуснахме едно обстоятелство – освен медицинска сестра, тя е отглеждала сама двете си деца, грижила се е за майка си, затова е взимала извънредни смени, без почивка. Поне така съобщиха медиите. Това не оправдава медицинската сестра, но за съжаление, когато не отчитаме, че с редовната си заплата една жена трябва да издържа семейството си, нараняваме още едно семейство.

По коледните празници болницата стана университетска. Дали знаем как да опазим границите на частния и обществения интерес?

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
zhana@gmail.com'

Жана Попова

Д-р Жана Попова e преподавател по радио и телевизионна журналистика във Факултета по журналистика и масова комуникация. От 2020 година води рубриката "Имало едно време телевизия" в Маргиналия. Автор е на книгата „ Жанрове и форми. на забавлението в телевизията“, издание на „Полиграфюг”, 2016