„Червен код“ за човечеството, нанесло необратими щети на климата

Докладът на Междуправителствената експертна група по климатичните промени (IPCC) е „червен код“ за човечеството, каза генералният секретар на ООН Антонио Гутериш. „Ако обединим силите си сега, можем да предотвратим климатичната катастрофа. Но, както става ясно от днешния доклад, няма време за забавяне и няма място за оправдания. Разчитаме на правителствените лидери и всички заинтересовани страни да гарантират успех на срещата в Глазгоу, добави още той.

ООН: Климатичните промени могат да се окажат необратими

Човечеството вече е нанесло необратими щети на климата и те ще имат още по-тежки последствия за идните поколения, бият тревога авторите на доклада, сред които физикът Паоло Артахо от Бразилия.

Наводненията нанесоха големи щети в Шулд, близо до Бад Нойенар-Арвайлер, западна Германия, през юли, като 189 души загубиха живота си. Снимка: Christof Stache/AFP/Getty Images

„Климатичните промени се ускоряват, защото не успяваме да намалим емисиите парникови газове. Вече сме затоплили планетата с градус и една десета и ще достигнем градус и половина в рамките на това десетилетие“.

Глобалното затопляне ще повиши и нивата на океаните до толкова, че някои райони ще се окажат изцяло под вода, а в други ще станат негодни за живот или най-малкото за отглеждане на храна.

Жител наблюдава горски пожар на остров Евия, Гърция, докато регионът преживява най -тежката си гореща вълна от десетилетия, която експертите свързват с климатичната криза. Снимка: Angelos Tzortzinis/AFP/Getty Images

Председателят на комисията Хосунг Лий предупреди също, че крайностите във времето, като горещини, горски пожари и наводнения, ще стават по-чести и интензивни:

„Няма съмнение, че човешката дейност предизвиква промени в климата и прави екстремните атмосферни явления по-чести и жестоки. А климатичните промени засягат всеки район на планетата ни.“

Великобритания призова за спешни глобални действия за справяне с климатичните промени. Домакините на предстоящата през ноември среща за климата, че човешката дейност уврежда планетата с тревожна скорост“.

Премиерът Борис Джонсън посочи, че докладът е отрезвяващ и призова за спешни глобални действия, тъй като „ясно е, че следващото десетилетие ще бъде ключово за осигуряването на бъдещето на нашата планета“.

Американският специален представител за климата Джон Кери предупреди, че крайностите във времето като горещините, горските пожари и наводненията ще стават по-чести и интензивни, ако човечеството не промени курса си.

Европейският съюз изрази надежда, че все още имаме време да предотвратим необратими промени в климата. Това ще стане само, ако светът работи за нулев въглероден отпечатък, подчерта заместник председателят на ЕК Франс Тимерманс.

Германският министър на околната среда Свеня Шулце призова международната общност да увеличи усилията си за борба с климатичните промени. „От доклада става ясно, че вече не можем да избегнем последствията от глобалното затопляне, а само да се приспособим и подготвим да ги посрещаме,“ каза Шулце и даде за пример катастрофалните наводнения в Германия през юли.

източник

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.