Чуйте разговора с барда на българския блус Васко Кръпката

Преди да чуете този разговор, спомнете си какво написа един страхотен журналист – Румен Янев, който си отиде миналата година:
„На този свят има най-много трима българи, които могат да разкажат блус история на негрите край Мисисипи. Единият от тях е Васко Кръпката. С три акорда и в 12 стъпки той изпя смахнатия ни живот през последните 12 години (бел. ред. “Днес годините са вече 30…”). Изпя го така, както може да го направи един самороден талант с честно сърце и добра душа. Излъга ни (без да иска) само в едно – че комунизмът си отива. Излъга и себе си, може би защото адски силно го желаеше. Сега го боли и тази болка отново ражда блус. Крайно-квартален, кучешки, с кръпки от любов, омраза и надежда. Защото без надежда не само блусът, а и животът ни въобще е без смисъл.“
“В този брой в “Лексиконът на Искра” ще чуете разговора ми с с барда на българския блус Васко Кръпката, който е сред малцината останали напълно неподкупни, принципно верни на идеята и изцяло автентични антикомунисти и поддръжници на капитализма като най-добрия обществен строй, свободата на словото и Америка – мечтата на нашите родители.
За епидемията, завладяла света и мерките срещу нея; за създалото се напрежение между “скептици” към коронавируса и предпазливи реалисти; за комунизма и свободата; за бурните времена за Америка и апатията на България днес; за умишленото въдворяване на чалгата като официална музика у нас и целите му; за предателите, доносниците и разочарованието след 30 години протести… и за неговия химн “Нека бъде светлина”, който – освен, че влезе в учебниците по музика – се изпълнява и до днес на протести…; за вината на тяхното поколение към децата им и за бъдещето ни като народ – каквото и да ни носи то… Представям ви Васко Кръпката, дами и господа. С две нови негови песни, изпълнени специално от гаража му за зрителите на “Лексиконът на Искра”.”
Ако подкрепяте Искра в усилието й да създаде свободна територия за свободни и независими умове, като ги интервюира по време на вирусната епидемия директно по Zoom – запишете се в youtube канала й, натискайки бутона “Subscribe/Абониране”.
Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика