Д-р Оскар: Ако Израел е източник на злото, там нямаше да има болести, нямаше да има COVID-19, нямаше да има строги ограничения и санкции

Доц. д-р Александър Оскар, поканих ви като председател на авторитетната организация на българските евреи Шалом да обсъдим разпространение на различни конспиративни теории в онлайн пространството. Нека започнем с „тезата“, че COVID-19 съществува, но виновник за тази пандемия са евреите/Израел. Твърди се, че целта е финансово облагодетелстване, включително и такова, свързано с ваксините за коронавируса. Какъв е коментарът ви?

Д-р Александър Оскар: Здравейте!

Първо, бих искал да благодаря на „Маргиналия“ за възможността да отговоря на тези въпроси, тъй като те касаят едни много сериозни проблеми и определено си заслужава да им бъде обърнато необходимото внимание.

Отговорът на първия ви въпрос изисква малко по-задълбочен анализ, който ще се опитам да представя възможно най-кратко.

Тази година, покрай COVID-19, силна популярност придобиха конспиративните теории, разпространявани в интернет, част от които са стари, но облечени в нова, по-съвременна форма.

Относно първата конспиративна теория, която засягате, а имено тази, свързана с COVID-19, мога да кажа, че в нея се разграничават поне още две подгрупи. Едната отхвърля напълно съществуването на вируса, другата поставя под  съмнение официалната информация за неговия произход, начина му на предаване, начина на предпазване, както и последствията от него. Тези теории са вредни и силно обезпокоителни за цялото общество. Всички сме свидетели как лекарите, борещи се на първа линия изнемогват в момента, а тези теории правят борбата с коронавируса още по-трудна. Има хора, които не се пазят, не пазят и останалите, те предпочитат да вярват в митове, разпространявани преди векове, а това е сериозен проблем за всички. Само допреди няколко века хората са си обяснявали подобни събития с някакви свръхестествени сили. Днес обаче живеем в XXI-ви век и това предполага, че мисленето и разбирането на съвременното общество следва да са се променили. За съжаление, в днешно време подобни теории се разпространяват предимно от едни и същи групи хора, чиито представители имат идентичен профил. Те отказват да приемат официалната информация за нещата, базирана върху научни факти и доказателства, а вместо това вярват в нещо друго, неофициално, задкулисно, дори злонамерено, което те самите обобщават като „еврейски заговор“.

Относно обвиненията срещу евреите/Израел също се наблюдава една нова тенденция. Преди няколко години обвиненията за всички злини на света бяха насочени срещу евреите. Напоследък това се промени. Думата „евреи“  успешно е заменена с „ционисти“ или просто „Израел“. Каквито и определения да бъдат използвани е ясно към кого точно са насочени тези теории и упреци. “Ционизмът” се превърна в новия “антисемитизъм”

Обвиненията във финансовото облагодетелстване всъщност не са ново явление. От край време се разпространяват клевети, че Израел и еврейският народ стоят зад всяко зло и извличат финансови облаги от това. Защо тези хора не се замислят, че ако това беше вярно, в Израел нямаше да има болести, нямаше да има COVID-19 и, както по-запознатите знаят, нямаше да има строги ограничения и санкции, свързани с пандемията. Важно е да се отбележи, че населението на държавата Израел също се ваксинира против COVID-19, без да търси подмолен замисъл, стоящ зад това.

Друга „теория“е основана на т.нар. кемтрейлс. Твърди се, че евреите ни пръскат с COVID-19 от въздуха чрез самолети. Тази теория има различни разновидности, но повечето от тях споделят мнението, че МОСАД заповядва на българското правителство да унищожи българската нация. Цел: избиване на населението и завземане на българските територии.  Съзирате ли в тази теория модификация на националистическото мислене, особено актуално в последните години?

Д-р Оскар: Да си призная, в началото, когато за пръв път видях тази теория да се разпространява я подминах с насмешка. Не вярвах колко голяма част от обществото ще попадне в мрежата на конспирациите, лъжите и клеветите. За съжаление, в момента се оказа, че тази теория има изключително голям брой поддръжници, особено в социалните мрежи. Звучи несериозно да се вярва на такива клевети, но е факт, че много хора попадат в техния капан. Теорията за „завземането на българските земи“ се разпространява отдавна, като сме попадали на какви ли не сценарии, кой от кой по-“интригуващ”. Преди години, разпространители на тази теория бяха предимно крайни националисти, но към днешна дата трудно бихме могли да направим такова обобщение. В момента се забелязват и други групи, които споделят същото мнение. Разбира се, беше въпрос на време конспираторите да измислят нов сценарии, за да бъдат в крак с тема №1 за тази година. Да обвиняваш някого, че цели „избиване на българското население“ е много силно обвинение, за което е редно институциите да реагират. Подобни клевети настройват човек срещу човека и създават изкуствено напрежение в страната ни.

Хора, включително и от най-образованите слоеве, упорито повтарят мита, че евреите/Израел контролират света: банки, медии, политиците, правителства, болести, дори ума на хората. Тук най-често се споменават имената на Ротшилд, Рокфелер, Сорос и други. В Маргиналия[1] вече коментирахме тези „вечни сюжети“. Смятате ли, че съществува нещо в актуалния контекст около пандемията с Ковид-19, което поражда този мит?

Д-р Оскар: Теориите на конспирацията се опитват да обяснят болезнени обществени явления като резултат от действията на малка влиятелна група, която обединява усилия за изпълнението на някаква зловеща програма. Конспиративните теории най-силно се разпространяват по време на социални вълнения, социално-икономически кризи и често се набеждават групи, свързани с негативни стереотипи, напримет евреите. Разбира се, конспираторите споделят и теории, че точно Ротшилд, Рокфелер, Сорос и други са “измислили” вируса, за да „сътворят“ и ваксини, от които да спечелят още повече пари. Тези имена се срещат като виновници дори за лошото време, едва ли е изненада за някого, че същите са отново замесени и обвинявани за пандемията.

Набеждаването на евреите като етнос и религия е свързано именно с негативните стереотипи датиращи от векове. Какви идеи имате да се противопоставите като организация на антисемитизма , застрашително надигащ се днес по света  и в България?

Д-р Оскар: В исторически план евреите винаги са били мишена на конспиративни теории. В много формулировки се твърди, че „евреите“ или „ционистите“ образуват мощна, глобална мрежа, която манипулира правителствата, медиите, банките, развлекателната индустрия и други институции. Редица теории на конспирацията са дълбоко повлияни от „Протоколите на Ционските мъдреци“, един от най-разпространените фалшификати в историята, който има за цел да покаже „еврейския план за световно господство“. Нацисткият геноцид над евреите в Европа по време на Втората световна война е основан отчасти върху подобни теории за еврейската мощ.

Факт е, че разпространението на конспиративни теории буди все повече тревожност в еврейската общност по целия свят. Видно е също така, че не са малко потребителите в Интернет, които се поддават на разпространяваните скандални внушения и много малка част от тях поставят под съмнение това, което четат или гледат в социалните мрежи. Голяма част от лъжите и клеветите, които станаха актуални последната една година се разпространяват бързо, понякога без дори хората да прочетат подробно за какво точно става въпрос. Често се случва да се разпространяват статии, чийто заглавия са фалшиви, а всъщност основната тема на статията е съвсем друга.

Вълната от конспиративни тези, която ни залива ежедневно, става все по-мощна и опасна. Организацията на евреите в България „Шалом“ прави всичко възможно, за да им се противопостави. За всички случаи, за които получаваме сигнали, сме уведомили Националния координатор за борба с антисемитизма в България Георг Георгиев. Считам, че са необходими по-строги мерки срещу разпространението на подобни клевети, тъй като липсата на реакция от страна на властите води до още по-силна негативна вълна, до увеличаване на езика на омразата и не на последно място, ако се върнем на пандемията от COVID-19, до нарастване на заболеваемостта както в България, така и в другите държави.

Организация на евреите в България „Шалом“  силно се противопоставя на разпространяваните в Интернет пространството конспиративни теории и клевети и препоръчва на всеки, който попада на подобна пропаганда да бъде критичен. Информацията в социалните мрежи трябва да се проверява в достоверни източници, а не в страници, които разпространяват същите фалшиви новини.

[1] https://www.marginalia.bg/avtorski-rubriki/tova-vechno-izkushenie-antisemitizmat/

Въпросите зададе Юлиана Методиева

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.