Деца и бащи играят вън

Споделете статията:

Преди няколко дни приятелят Мартин ме помоли да му помогна. „Искам да си купя едно Лего (приятелят Мартин е виден колекционер) от един човек, който явно живее в съседния ти блок. Може ли да го вземеш ти?“

И разбира се, когато приятелят Мартин те помоли нещо, не можеш да му откажеш, особено когато става дума за Лего. И затова взех телефона и се обадих на Антон.

От другата страна телефонът вдигна жената на Антон. „За легото на Мартин ли сте?“ – попита тя и след като получи моето потвърждение, ми каза:

–        Щом сте от квартала, нека се видим на детската площадка. Аз съм там с малкия.

Едва ли има по-добро място за размяна на Лего между двама възрастни от детската площадка, казах си аз и слезнах. Стигнах до площадката и се огледах. На площадката нямаше нито едно дете. И нямаше нито една майка. Имаше четирима мъже, които макар вече да захладняваше, пиеха бира и играеха нещо средно между петанка и голф с няколко топки за тенис на корт и клон на дърво. Загледах се в този невероятен спорт.  Единият замахна с импровизирания стик и се катурна и падна под възгласите на другите. Явно беше точка за другия отбор.

Бях се съсредоточил в играта и някак забравил целта на моята визита на площадката. Изведнъж телефонът звънна. Беше жената на Антон – „Извинете, дали ще идвате скоро, защото трябва да се прибираме. Почва да захладнява все пак“ – каза тя.

– Ами аз съм тук – на площадката. При едни хора с един клон, които играят странна игра – отвърнах леко засегнат – защото видимо тя беше тази, която не беше на мястото.

– Вие май отскоро сте в квартала – каза тя. Аз съм на детската площадка за деца. Вие сте на детската площадка за възрастни – отвърна тя.

– Моля. Какво имате предвид?

– Идете зад блока и ще видите друга детска площадка. Там сме ние.

Затворих телефона и заобиколих блока. И наистина – от другата му страна имаше втора детска площадка. Тя беше пълна с деца, а около нея на пейките стояха родители. Те ме видяха, че се оглеждам и извикаха: „Краси, ето това е твоят човек“.

Краси (доскоро позната ми като жената на Антон) се приближи и повтори: „Явно не познавате квартала“.

–        Честно, рядко излизам в градинките тук – това, разбира се, беше лъжа – Не знаех, че има правила.

–        Да, там мъжете ни пият бира на онази площадка. Тук децата си играят, а ние с майките си говорим.

–        Прекрасно – отвърнах аз – а ако на вас ви се допие бира?

–        Тогава преместваме децата при бащите им и отиваме някъде с другите момичета – каза тя, а аз я гледах недоверчиво. Тя го осъзна и се усмихна –  Един ден като имате дете, ще разберете.

–        Сигурно – отвърнах – И благодаря за Легото.

Легото пристигна благополучно при приятеля Мартин. А аз научих нещо ново. И започнах да гледам с нови очи на квартала и неговото географско разпределение. Някои неща не можеш да видиш с просто око. Ако бях голям изследовател и антрополог щях да напиша книга за обществено-родствения строй на квартал Сердика. Или как игрите на децата приличат на тези на бащите. Но не съм. Но от друга страна се възхищавам как ние хората винаги успяваме да си организираме наши пространства – дори да са предназначени за други дейности. И така се раждат детските площадки за възрастни.

В следващите дни, щом излизах и първото нещо, което правех е да проверя къде са Краси и Антон. И дали са си в своите царства – тя на площадката на децата, той на площадката на възрастните. До този следобед. Когато прибирайки се, видях детската площадка празна. Сигурно от студа, помислих си, но заобикаляйки блока видях тази на възрастните, пълна с играещи деца. И леко умърлушени мъже около тях.

Явно днес е вечерта на Краси и нейните приятелки да се забавляват.

Така че Краси, ако четеш това някак, приятно изкарване днес. Антоне, петанката ще трябва да почака. Поне до утре.

А на всички останали – пожелавам ни прекрасен Шабат и нека намерим нашата площадка за игра. Тази в която сме с тези, които обичаме и са ни най-приятни. Каквото и да играем.

Шабат Шалом.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията: