Димитър Димитров: България съвсем е заприличала на Беларус

Господин Димитров, публикувахме интервю с Вас през 2016 година[1]), когато бяхте един  от  българските младежки делегати в ООН. Тогава споделихте, че  на младите хора често им се създава образа на некомпетентни, неангажирани и безперспективни обществени единици, за които едва ли не няма нищо по-важно от забавленията и удоволствията. Четири години по-късно, Вие сте сред протестиращите днес в Триъгълника на властта. Означава ли това, че идентифицирате ново качество във връстниците Ви? Ако да, то бихте ли споделили на какво се дължи това?

Не виждам как чието и да е индивидуално присъствие някъде би могло да е индикатор за качествена промяна у която и да е група от хора. Генерализациите служат добре на онези, които обичат да очернят или възхваляват цели общности на база на частни случаи! Иначе и днес са достойни за съжаление всички, които наричат младите хора тулупи, маргинали, внуци на комунисти и какво ли още не. Това са хората, които ни плашат с разплащане на натрупващи се икономически дългове или със заразяването на свои по-възрастни близки с новия коронавирус. Онези, които ни казват, че сме наивни, манипулируеми и готови за „схрускване“ от някакви въображаеми червени злодеи. Подобни тези са смехотворни – сменете ги! Доста журналисти и анализатори продължават да допускат грешка, разглеждайки младите хора като едно хомогенно цяло. Всъщност, те са много различни помежду си. Достатъчно е да напомним, че има много млади сред протестиращите, но и още повече сред тези, които не гласуват

Това звучи като следния въпрос към Ваши колеги журналисти и правозащитници* – защо не се чу публичната им позиция спрямо насилието, което симпатизанти на ГЕРБ упражниха върху Полина Паунова от „Свободн Европа“?

Тогава разговаряхме за Вашата визита в щабквартирата на ООН в Ню Йорк, където бяхте направили две официални изказвания от името на българската младеж пред световната общност. Били сте и сред организаторите на три събития с фокус върху бежанците, хората с увреждания и младежите извън образователната система(етническите малцинства) и работния пазар, загрижен бяхте за устойчивите предразсъдъци към ЛГТБ хората. Защо днес не чувам в публичните Ви изказвания подобни теми и акценти?

Аз самият нямам и не планирам създаването на политическа платформа, за да правя публични изказвания по посочените от Вас теми. Говоря единствено по въпросите, за които ме търсят като участник. В останалото време работя, за да оцелея. Ако пък наистина Ви е интересно, моля проследете участията ми като организатор на международната младежка конференция в Крушево, Северна Македония през последните четири години. Информацията и моите изказвания, които не сте чули, са публични.

Що се отнася до ООН, преди пет години бях български младежки делегат към ООН – доброволческа мандатна позиция. Всяка година Дружество за ООН в България и Министерство на външните работи избират нова двойка делегати след четиримесечен конкурс. 90% от работата на всяко следващо поколение делегати се случва в България, а не в Ню Йорк. Темите и приоритетите, дискутирани от делегатите, не са тяхна лична приумица, а се определят след мащабно допитване до българските младежи и одобрение от МВнР и Постоянното представителство на България към ООН.

Все още ли искате да се противопоставяте на ретроградието и антилибералните настроения в България? Според Вас, кои са техните политически носители? Управляващата коалиция? БСП?ДПС?

Да, антилибералните настроения по света и у нас продължават да представляват проблем. Всички изброени от Вас политически субекти са носители на ретроградието, начело с управляващите от ГЕРБ и Обединени патриоти. Благодарение на Бойко Борисов България съвсем е заприличала на Беларус. Дано все повече млади българи си дават сметка, че са прекарали целия си съзнателен живот в управлението на ГЕРБ и Бойко Борисов. Може би наистина е дошло времето да кажат: „Стига“!

Казвате, че оставката на Главния прокурор Иван Гешев е важна, но също така подчертавате, че  проблемът за разделението на властите не е личностен, а системен. Тоест, с тази оставка няма да се реши проблема, нали така?Защо тогава 28 –ми ден вече заедно с протестиращите продължавате да искате тази оставка?

Да, оставката на Иван Гешев е магистралният изходен път от политическата криза, която си докарахме на главите. Не става дума за мое мнение, а за обективно социологическо изследване на „Алфа Рисърч“, потвърдило тези данни. Иначе казано – сталинизъм не се унищожава със сталинисти начело. Независимо колко защитници и поклонници на Гешев се саморазкриват като такива, той е първият, който трябва да си тръгне. Опасно, жалко дори е човек, учил за полицай, да говори като политик и да действа като магистрат. Аз не искам да живея в такава България, където липсва елементарно разделение на властите. Мнозинството българи изглежда също са изчерпали търпението си

Кои са другите, автентични, лично Ваши цели в днешните протести? Имате ли визия за икономическата и политическа ситуация в страната при евентуална  победа на протеста?

Моите лични цели включват написването на втора книга и изкачвания на върховете Елбрус и Арарат. Що се отнася до политическото и икономическо развитие на България отвъд оставките на Бойко Борисов и Иван Гешев, според мен са необходими съдебна раформа‚ свобода за бизнеса и медиите, освобождение на българските институции от нароилите се калинки на добра служба. Бих се радвал да живея в държава, в която няма значение кого познаваш, с кого другаруваш или кому можеш да се обадиш с нечие друго въпросче. Искам България, в която хората се ценят спрямо уменията и талантите им, а не спрямо познанствата и зависимостите им.

Въпросите зададе Юлиана Методиева

 

* Бел. ред. АЕЖ, БХК, Маргиналия публикуваха позиции, с които осъдиха насилието срещу Полина Паунова и настояха за ефективно разследване за залавяне и осъждане на извършителя

[1] https://www.marginalia.bg/analiz/balgarskite-stereotipi-prez-pogleda-na-mlad-ekspert-ot-oon/

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.