Димитър Димитров: Има ли ромски къщи във Войводиново?

Споделете статията:

На 06.01.2018, Богоявление, в село Войводиново се случва скандал между двама мъже от ромски произход и един мъж от български произход. В резултат последният е в болница, а според медиите му предстоят операции, които да възстановят здравословното му състояние. Счупен му е носа и му е спукано тъпанчето. Двамата роми са арестувани. На следващия ден жителите на селото се събират на протест, а жандармерията ги спира да не влязат в ромската махала, където живеят двамата арестувани.

Протести във Войводиново
снимка: Фокус

Ден по-късно кметът на община Марица обяви, че са започнали проверки за законността на постройките в ромския квартал на селото и ако има незаконни постройки, техните собственици ще трябва да ги премахнат в срок от седем дни. Ако това не се случи, общината ще наеме фирма, която да премахне постройките за сметка на обитателите. Кметът твърди още, че такива инциденти не са се случвали откакто той е поел управлението на общината преди два мандата[1] и отношенията между роми и българи са спокойни и съседски, както и че в никакъв случай не всички постройки в ромските махали са незаконни. Кметът на селото, Димитър Иванов, пък казва, че проблем с постройките в ромската махала има от около 20 години, но няма представа колко са незаконните.

Въпреки това, заглавията в медиите са „Втора Катуница във Войводиново, роми пребиха военен командос“[2], „Военният министър идва спешно във Войводиново заради напрежението“[3], „Протест във Войводиново след побой над военен“[4], „Протестите във Войводиново заради пребит командос продължават“[5], „Описват незаконните къщи в ромската махала на Войводиново“[6].

Няма да се спирам на градацията на заглавията и как изведнъж българинът се оказва не само българин, но и военен, а после и командос, което като че ли има за цел да утежни вината на двамата биячи.

Командоси се събират на протест във Войводиново
Снимка:plopvdivglas

Вината на биячите изведнъж се трансформира върху цялата ромска общност. Репортажите от протеста на хората от селото, (които в интерес на истината не е ясно срещу какво протестират) показват хора, които пеят патриотични песни, развяват трибагреници, не минава и без най-българското „българи-юнаци“, а една протестираща казва пред камерата: „Убиха журналистка, крадат, бият, изнасилват! До кога ще ги търпим?!“.

Като всеки предишен път – Катуница, Гърмен, Орландовци, Филиповци, Столипиново и т.н, етническото противопоставяне се нагнетява*. В същото време, криминалната хроника продължава да трупа архиви (вижте бюлетините на МВР за последните дни[7]) – убийства, кражби, оръжия, наркотици, побоища. Единствената разлика между Войводиново и останалите случаи е в това, че виновните, чиято вина още не е доказана са роми.

Всъщност събарянето на къщи в ромските махали се оказва панацея с временен плацебо ефект, подходяща за всеки повод: наближат избори – събарят ромски къщи; сбият се българи и роми – събарят ромски къщи; трябва му малко повече имидж на някой политик – събаря ромски къщи; материал за отвличане на вниманието от пиян политик или гласуване на непредвиден разход от правителството – събаряне на ромски къщи, и т.н. Каракачанов вече е там[8].

Запитан дали разрушаването на незаконните постройки ще разреши някакъв проблем, кметът на община Марица казва, че това едва ли ще се случи, но ще потуши напрежението. И че като цяло е нужна по-целенасочена национална политика за подобряване на състоянието на ромската общност. Но за сега, това е всичко, което той като кмет може да направи спазвайки закона – да събори къщите. Може и да върши работа докато има къщи за събаряне, които всъщност не са чак толкова много. В цялата страна са около 500 (тези, в ромските квартали), което включва не само жилищни постройки, но и постройки за отглеждане на животни, външни санитарни помещения, гаражи, навеси и пр. Така че, колкото и да са много, ще свършат и те все някога. Тогава ще трябва да бъде намерен друг начин за потушаване на напрежението. А ако искаме да няма напрежение е добре, и българи и роми, да потърсим сметка от управляващите за ангажиментите, които са поели преди да ги изберем да ни управляват. Тяхната работа е да правят така, че да живеем добре заедно.

Едно е сигурно – процесът към интеграция и по-добър живот не минава през събарянето на къщи. Повече от 15 години експерти от България и света повтарят необходимите мерки, които биха допринесли за ускоряване на процеса на интеграция.

Промяна в социалните програми, насочена към повече стимули за труд, обучение, повишаване на образованието и поставяне на срокове за получаването им, може да промени значително ефектите от тези програми. Пред заетостта на ромите има значителни пречки, премахването на които може да отвори множество възможности пред тях. Сериозен си остава проблемът с образователното равнище на ромите. Образователната система все още не успява да им даде необходимото ниво на грамотност, знания и умения. Подобряването на общия социално-икономически статус би довело и до подобряване на жилищното състояние при ромите. По-добрата инфраструктура и по-добрият достъп до битови услуги са само част от необходимите условия. Вече има добри примери, които трябва да се имат предвид. Още през 2006 г. икономистите Георги Ангелов и Лъчезар Богданов казаха, че част от реформите не изискват голямо финансиране и в този смисъл не са скъпи от гледна точка на обществото. Общите разходи за интеграция на ромите са някъде между 0.7 и 1.1 милиарда лева за 10-годишен период. Положителните ефекти от интеграцията на ромите в обществото са огромни. Чрез спестени социални помощи, намалена загуба на ефективност заради тях, увеличаване на положения труд и произведените доходи, по-ниска смъртност и престъпност, ползите за обществото от пълноценна интеграция на ромите са около 30 пъти по-високи от разходите[9].

Колкото и невероятно да звучи, начин има и то не един. Има и  опит, който лесно би могъл да бъде адаптиран. И това не би отнело нито страшно много време, нито страшно много средства. Единственото което липсва е желание и, колкото и невероятно да звучи – патриотизъм, в чистия му вид, заменен през последните години по света и у нас от аномичен национализъм.

[1] http://bnr.bg/horizont/post/101065811/jiteli-na-plovdivsko-selo-na-protest-zaradi-agresia-na-dvama-romi?forceFullVersion=1

[2] https://www.24chasa.bg/novini/article/7232603

[3]https://www.plovdiv24.bg/novini/regionalni/Voenniyat-ministur-idva-speshno-vuv-Voivodinovo-zaradi-naprezhenieto-840422

[4] https://btvnovinite.bg/bulgaria/protest-vav-vojvodinovo-sled-poboj-nad-voenen.html

[5] https://nova.bg/news/view/2019/01/08/236846/%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%82%D0%B5%D1%81%D1%82%D0%B8%D1%82%D0%B5-%D0%B2%D1%8A%D0%B2-%D0%B2%D0%BE%D0%B9%D0%B2%D0%BE%D0%B4%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%BE-%D0%B7%D0%B0%D1%80%D0%B0%D0%B4%D0%B8-%D0%BF%D1%80%D0%B5%D0%B1%D0%B8%D1%82-%D0%BA%D0%BE%D0%BC%D0%B0%D0%BD%D0%B4%D0%BE%D1%81-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D0%B4%D1%8A%D0%BB%D0%B6%D0%B0%D0%B2%D0%B0%D1%82/

[6] https://www.24chasa.bg/novini/article/7232955

[7]https://www.mvr.bg/press/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/%D0%B0%D0%BA%D1%82%D1%83%D0%B0%D0%BB%D0%BD%D0%B0-%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D1%8F/%D0%B8%D0%BD%D1%84%D0%BE%D1%80%D0%BC%D0%B0%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D0%BD-%D0%B1%D1%8E%D0%BB%D0%B5%D1%82%D0%B8%D0%BD

[8] https://www.24chasa.bg/novini/article/7233245

[9] https://www.capital.bg/getatt.php?filename=o_280347.pdf

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Димитър Димитров

Димитър Димитров е директор на програма „Рома“ в Институт Отворено Общество – София. Има магистърска степен по „Публичен мениджмънт и политики“ от СУ "Св. Климент Охридски" и „Social Development Practice” от London Metropolitan university. Има специфичен опит в страната и чужбина по въпроси, свързани с политики за малцинствата, интервенции в критични социални ситуации и овластяване на уязвими общности.