Доц. Алексей Пампоров: „Има такъв народ“ играят за трети избори

Доц.Пампоров, президентът Румен Радев подписа Указ, с който предлага на 46-ото Народно събрание номинираният от „Има такъв народ“ Пламен Николов да бъде избран за премиер. Предстои гласуване в сряда. Какво ще се случи?

Доц. Алексей Пампоров: Много е трудно да се направи прогноза, защото ИТН очевидно още договаря, всичко е в ход. Все пак, предполагам, че в крайна сметка правителството няма да получи подкрепа, поне не и от партиите, които досега заявяваше,че иска.Може би ще получи подкрепа от БСП. Добре беше, че се оттегли обявеният министър на правосъдието Петър Илиев, но пък и абсолютно неприемливо е,че точно той да бъде номиниран за министър на вътрешните работи! След всичко, което в последните дни излезе(П.Илиев е обвинен за плагиатство от доц. Н. Киселова – б.а) най-малкото е неморално да заема стратегически пост като шеф на МВР. Според мен, трябва да има оттегляне на кандидатурата му защото как този човек ще гарантира управление и сигурност!Това не е какъв да е ресор, да кажем, хайде, добре, не му е стигнало нещо! Не може човек, който претендира, че има научна кариера и ще заеме силов пост, да се окаже че 80 страници от дисертацията му са платиатствани от негова колега! Да, той не носи наказателна отговорност  за това, защото срокът е бил 2015 година. Но това обстоятелство не отменя авторските права, не отменя закона за развитие на академичния състав! Реално погледнато, имаме много тежък проблем. Катедрата по конституционно право към СУ, самата тя вече е компрометирана. Тя е застанала зад този човек в някакъв смисъл, след като през 2015-та не са предприели мерки при сигнал от доц. Киселова. Между другото, тази катедра имаше много негативно влияние върху дебата за Истанбулската конвенция, противно на очакването,че там достатъчно хора, които разбират английски и френски и би трябвало да разберат, че в думата „джендър“ няма нищо страшно. Съдейки по тази кандидатура, аз самият съм притеснен, как се преподава в България конституционно право! Това е абсурдно, не би трябвало такъв човек изобщо да попадне в правителството и да отговаря за силов ресор!

Разбрахме от интервюто на новия правосъден министър Иво Атанасов, че той има още по-яростно отношение към Истанбулската конвенция!

А. П. Да, от правозащитна гледна точка много неща са притеснителни. Притеснителен е начинът, по който ромската дама Антония Валентинова хем афишириха, че я включват в проектокабинета като министър без портфейл, който да отговаря за ромските въпроси и изведнъж… те я забравят! Действително, ако това е допуснато от някоя секретарка, или някои чиновник, който е правил списъка с министрите не е помислил за министъра без портфейл, би могло да се приеме в някакъв смисъл! Обществото гледа под лупа всеки ход за тази позиция. Десетки пъти попитахме „какво ще прави министърът без портфейл“? Защото позицията „министър по ромските въпроси“ без портфейл може да бъде много ключова, от изключително важно значение, тъй като имаме проблем със съгласуваността на хоризонталните политики. Например, Министерството на регионалното развитие прави каквото си иска и не го стикова с Министерството на труда и социалната политика, което също си прави каквото си иска и не го стикова с Минстерството на образованието. Така е и с Министерството на здравеопазването. Всяко министерство има различен ритъм, с различни оперативни програми, с различни проекти и затова ромските политики винаги са били на парче, въпреки че е имало национална стратегия. Министерствата не се съобразяват с предходната стратегия, нито с  плана за действие! Затова беше добре да има министър без портфейл, който би могъл да координира тези действия, би могъл да настоява за стриктно спазване на плана и на стратегията! Би могъл да реформира Националния съвет по етнически и демографски въпроси(НСДЕВ) защото той в момента е чиста бутафория, няма дейности и един министър без портфейл би могъл да превърне работата му в много по-ефективен орган! НСДЕВ функционира от години като информационно бюро! Когато питахме какво ще прави този министър, от ИТН не ни отговаряха. Ако е сложен за цвят и красота е много жалко! Защото можехме да се върнем към пътя на нормалното, да избягаме от радикализацията във всички аспекти – както отчуждаването на ромските общности, така и от крайно дясната, престъпно агресивна радикализация.

Очевидно надделява критичната ви оценка за кабинета на Пламен Николов. Не само за отделните персони в него, но и в неубедителната им комуникация със заинтересованите групи!

А.П. Със съжаление трябва да кажа, че аз бях един от хората, които се радваха на това, което ИТН носи! Ще продължавам да твърдя докато Демократична България(ДБ) не си промени програмата, че двете партии имат абсолютно еднаква програмни виждания! Едните говореха на чиновнически език, другите – на прост, обикновен, разбираем език. Това са еднакви програми с изключение на някои елементи на правосъдната реформа. И, разбира се, искането на Слави Трифонов за мажоритарен вот. Нормално е ДБ да се страхува от мажоритарен вот, защото са бутикова партия! Те при мажоритарен вот ще вземат това, което взеха на местните избори. Ще имат двама- трима депутати в София, един-двама депутати в Пловдив, един във Варна и това е! Те сега имат 12 процента, което им осигурява 14 депутати. Но ДБ са коалиция от малки, регионални ,клъстерни партии, те нямат потенциал за повече! В програмата на ИТН се говори за същите неща в сферата на здравеопазването, на образованието,на икономиката… все едно бяха преписали  програмата на ДБО! Затова не бях толкова притеснен от техното влизане в парламента. Но с влизането им в НС те започнаха да правят неща с цел популизъм, с цел привличане на още повече хора. Можем вече да кажем – ИТН играят за трети избори! Начинът по който говорят, намерението им за излизане от еврозоната, Шенген, нещата, за които говорим от години, по които има национален консенсус, 60% подкрепа за еврото, защо трябва да говорят срещу него! Защо трябва да се създава такава истерия за вкарване на един безсмислен дебат! В кабинета на Пламен Николов виждаме хора, които не са специалисти. Много са симпатични, но това не са ярко утвърдени професионалисти, които да ги знаем! Не такъв е случаят със служебния кабинет. Колкото и да не ни харесва Бойко Рашков, той е ясен човек от кариерата! Той излиза с името си и казва „правят се нередни неща“! Как ще излезе пред обществото новият вътрешен министър да каже за нередните неща, когато той е с „нередна“ в морално отношение биография! Може да излезе министърът на икономиката и да каже „икономиката се управлява лошо“ защото той има ясна, прозрачна биография. Какво укоримо има в това, че бил един от учредителите на Да, България! Смешно е да нападат Кирил Петков и Асен Василев защото били свързани с Да, България! Нали ИТН търсише подкрепа от тях за правителството!

Защо прогнозирате, че е добре БСП да даде подкрепа? Не е ли проблем това,че БСП е лява, а ИТН е десна партия?

А.П. БСП не е лява партия! Хората трябва да го осъзнаят! Ако има в момента лява партия ,това е „Изправи се, бг! Ние идвамеТя е новата, истинска, същинска лява партия! Ако видите предизборните им програми, единствената партия с лява предизборна програма е „Изправи се!..“ И на тези избори БСП бяха с дясна програма. Те предлагаха десни политики. Политиката на ДБО също е дясна. В образованието, в здравеопазването, дори в образованието, това е дясна политика. Орязването на помощите, какво е! Тази фиксация на даването на някаква сума на високообразованите – какво е? Това са десни политики! БСП в момента е просто българска партия. „С“-то й е излишно, за украса. БСП е била някога лява партия, но сега лявото в предлаганите политики изчезна, лявото е мъртво! Татяна Дончева се оказа единственият смислен политик в последно време с ясни аргументи. Другите мълчат, защото не могат да измислят как да защитят евентуалните си компромиси. В последната Панорама Дончева беше брутално откровена и аз я подкрепям. Тя каза „в правителството на ИТН влизат едни анонимници, хора без професионален капацитет. Защото не е достатъчно да си завършил нещо, а каква ти е експертизата на админстративно ниво, какъв ти е опитът в управлението! Не е достатъчно да имаш докторат, да си симпатичен!

Тогава какво ще стане?

А.П. Имаме борба на интерпретации. Това, което според мен върви в отделните партии и затова отлагат, е как да успеят да интерпретират това така, че не са виновни затова, че не са приели мандата на ГЕРБ. ДБ не иска да даде подкрепа на ГЕРБ. Същото е и за ИТН. БСП – също. Те ще го направят обаче, защото ако топката отиде у ГЕРБ, Бойко Борисов ще каже, „а, видяхте ли, без мен не може нищо да направите“!

ДПС?Биха ли подкрепили ДПС кабинета на ИТН?

А.П: На последните избори Движението за права и свободи(ДПС) имаха по-вяла кампания. Опитаха, но машинното гласуване и това,че електоратът им фактически е в чужбина, не им позволи да постигнат висока мобилизация. ДПС в момента не знаят точно къде се намират. Те загубиха онази сила и власт, която имаха. Да, хората все още се страхуват защото има много кадри на ДПС във властта, има райони на ДПС, но Движението от електорална гледна точка прилича на Да, България. Това е също клъстърна партия, силна в отделни райони тук и в чужбина, но няма толкова силно национално значение. Опитаха се да пробият в северо-западна България, но машинното гласуване изигра огромна роля за стопирането на ДПС. Не говоря само за неграмотността, защото много хора си го обясняват така. Става дума за мъртвите души! Колкото до подкрепата на кабинета, ИТН очевидно формално и всякак се опитват да странят от ДПС като дявол от тамян.

Но гласуваха заедно за Буджака

А.П.Да видяхме едно съгласие в НС за това. Истината е,че Буджака е проблемно място. За онези, които си спомнят, достъпът до скалите и до плажа отдавна е ограничен от частни имоти! Не говорим само за имота на Иво Прокопиев, а за цяла плеяда хора свързани с Демократична България! Фокусирането върху Прокопиев е грешно. Там действително Буджака се оформя като затворен комплекс на ДБО! Така че, гласуването на ИТН и ДПС заедно е знаково. ГЕРБ избяга от това гласуване. Всъщност, виждаме как от ДПС бягат всички по принцип, но след като ИТН се съгласи да подкрепят тази тяхна инициатива, няма да е изненадващо ако ДПС кажат „ние в името на стабилността и в името играем срещу ГЕРБ, защото ГЕРБ са лошите, ще гласуваме така!“ Всъщност, техният предизборен слоган е „Да върнем държавността!“  „Край на корупцията“, това са все акценти, за които всички партии на промяната се борят.

Казвате, че ГЕРБ е в необратима изолация. Как това се отразява на тези преговори или каквото правят в момента ИТН с ДБ, „Изправи се…?

А.П.Всъщност, ключовото тук е дали страхът от ГЕРБ ще консолидира партиите! Може да се даде вторият  мандат на ГЕРБ, но няма да има никаква подкрепа! Така, че ще видим какво ще стане с третия мандат. Да се надяваме, че ще се реализира трети мандат. Вече ако се стигне до него, ясно е какво ще се случи. БСП заявиха вече, че ще подкрепят служебния кабинет, а за Румен Радев би било политическо самоубийство да не подкрепи служебния кабинет, който е с ужасно висок рейтинг!

Служебният кабинет не е демократично избран, защо го давате за пример!

А.П. Съгласен съм с това. Но въпросът,че ако се даде мандат на БСП, той ще стане демократично избран! Откакто Румен Радев номинира този служебен кабинет той стигна до висок процент – 60-70%! Не сме имали такова правителство от времето на началото на Костов! Служебният кабинет на Софиянски беше толкова харесван, колкото този на Радев! Друг е въпросът какво направи той с приватизацията…И когато ИТН започва да играе срещу хора, които са професионалисти, какво е това? Аз не казвам,че в служебния кабинет са светци! Мога да посоча веднага какви проблеми имаше с хората, които ръководеха здравеопазването, образованието, във вътрешните работи!

Ако съм разбрала добре, вие казвате така:втори мандат няма да има, защото никой няма да подкрепи ГЕРБ? Така ли е?

А. П. Да това би било самоубийство.

Но каква ще бъде съдбата на ИТН? Казвате, играят за трети избори. Но не е ли възможно обяснения тяхната дилетантщина, затова се мотаят, правят гафове…

А.П. Да, ще повторя – те играят за трети избори! Начинът, по който атакуват успешните министри какво сочи? Ако е дилетантщина, или просто объркани, нямаше да правят просто така. Очевидно са намерили консултант и затова започнаха агресивна битка за 40% вот! Те играят за самостоятелно правителство , не за правителство на малцинството! Те решиха, че могат, разчитат на демобилизация, че парите на онези, които купуват гласове ще свършат. И това, че машинният вот със сигурност спря мъртвите души!

Тоест, в средата на тази седмица няма да имаме кабинет?

А.П. Само ако ДБ си преглътнат принципите. Ако „Изправи се…“също си преглътнат принципите… и ако БСП се престрашат да се изправят срещу ГЕРБ и да се опитат да се върнат като политическа сила. В момента те просто вървят към електорална смърт. И се страхуват, защото с политиките които предлага не може да спечели млади хора!

Пред Панорама Татяна Дончева спомена ,че има теоретична възможност по Конституция да се извръшват поправки в проектокабинета до гласуването? Мислите, ли че ИТН ще направи това!

А. П. Ако ИТН си преглътнат егото, защото декларираха че няма да пипат повече кабинета; ако те искат да реализират мандата – ще направят поправките! Ще приемат ревизия на спорните и проблемните имена. Това ще е знаково поведение. А ако искат да играят само за трети мандат, и да прехвърлят вината на другите партии, те няма да направят нищо!

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).