Джак Дженкинс: Новопоявилият се съюз между Путин и Божият отряд на Тръмп

В този брой ”Маргиналия” предлага на вниманието на своите читатели анализ на тесните връзки на видни представители на американската религиозна десница с президента Путин, както и тези на американски консерватори с руски религиозни лидери.

Необичайното партньорство се развива от години

Тъй като непрестанно се появяват доказателства за предполагаемите опити на Русия да съсипе с нечестни методи изборите през 2016 г. под ръководството на Владимир Путин,[1] президентът Доналд Тръмп е обект на яростни критики от всички страни заради връзките си с авторитарния лидер. Към потока от прогресивни хулители се присъединиха и сенатори републиканци като Линдзи Греъм (Камара на представителите на Южна Каролина), който изрази безпокойство относно тези връзки,[2] а папа Франциск обяви начеващия съюз между САЩ и Русия за „опасен”.[3]

Но докато Тръмп се подготвяше за първата си среща лице в лице с Путин в качеството си на президент, опитът му да затопли отношенията с Москва получи благословия от на пръв поглед необичаен източник – преподобния Франклин Греъм, виден представител на  религиозната десница и син на евангелисткия пастор Били Греъм. Няколко дни преди срещата по-младият Греъм – дългогодишен поддръжник на Тръмп, който произнесе молитва на церемонията по встъпването му в длъжност като президент[4] – публикува пълен с оптимизъм пост във Фейсбук относно потенциалното партньорство между Тръмп и Путин.[5]

„Медиите и враговете на президента Тръмп направиха опит да забият клин между Русия и САЩ”, написа Греъм, който е известен с ислямофобската си и анти-ЛГБТИ реторика.[6] „Нашата страна се нуждае от Русия като съюзник в борбата срещу ислямския тероризъм. Присъединете се към молитвата ми за президента Тръмп и президента Путин, докато те провеждат тази изключително стратегическа среща.”

Тази евангелистка възхвала на руско-американското партньорство може да изненада някои хора, но набожният Фейсбук пост на пастора създава погрешно впечатление относно една по-мътна история, която вече оказва влияние върху американската политика. Греъм, който работи в екип с представители на Руската църква и подбрано малцинство от свои колеги от християнската десница, вече е създал съюз с руския президент, докато през цялото време Путин не спира да използва вярата като инструмент за увеличаване на властта си.

 Путин и религиозната десница са бракосъчетани в Москва

За да можем да схванем напълно защо някои представители на религиозната десница започват да ценят Путин, е важно да разберем как той започва да цени ролята на организираната религия и по-специално тези нейни форми, които се противопоставят на равните права на ЛГБТИ общността.

В крайна сметка Русия трудно може да бъде определена като защитник на свободата на вероизповедание. В годишния си доклад за 2016 г.[7] Американската комисия за свободата на вероизповедание в световен мащаб определя страната като държава с нарастващи „негативни тенденции що се отнася до религиозните свободи”, посочвайки политики, които ограничават дейностите на мюсюлманите и на други малцинствени религиозни групи като „Свидетелите на Йехова” и представителите на Петдесятната църква.

И все пак коментарите на Греъм са резултат от дългогодишните международни усилия за консолидиране на властта на Путин, за когото е добре известно, че използва вярата – в частност Руската православна църква (РПЦ), принадлежаща към православната християнска общност, чиито граници далеч надхвърлят тези на Русия – като механизъм за увеличаване на влиянието на страната си и за противопоставяне на западните си противници.[8]

Според Кристофър Струп, гост-преподавател в колежа към Университета на Южна Флорида и утвърден експерт по модерна руска история, Путин се сближава с РПЦ в началото на третия си мандат през 2012 г.

„Православната църква не само подкрепя режима на [Путин] вътре в страната, но и работи на международно ниво, за да насочи линията на партията в полза на своите собствени цели. А църковният клир е наистина консервативен в социален аспект”, казва Струп за ThinkProgress и отбеляза, че прегръдката на Путин с РПЦ съвпада по време с едно по-мащабно преориентиране към десния популизъм.

Путин и църквата на теория са две институции с различен дневен ред, но Струп твърди, че те са изградили взаимозависима стратегия, която ги облагодетелства едновременно. Руският президент например често дава на РПЦ привилегии, които не се полагат на други религиозни групи, за да печели по-лесно общественото мнение в страната.[9] В същото време руски свещеници в страни като Молдова и Черна гора противодействат на усилията за обвързването на тези държави със западните сили, а близо до Айфеловата кула в Париж, Франция, днес се намира духовен център, финансиран от Кремъл.

Както съобщи „Ню Йорк Таймс” миналата есен,[10] Путин издига моралния авторитет на църквата като „традиционен” отговор на увеличаващия се западен либерализъм, поставяйки Русия в ролята на противник на такива прогресивни каузи като правата на ЛГБТИ общността и мултикултурализма. Това му позволява да популяризира идеята, че Европа и Америка – а не Русия – са по аналогия безбожни държави.

„Путин се ребрандира като защитник на традиционните ценности”, казва Струп.

Самият руски лидер твърди същото. „Много евроатлантически страни са се откъснали от корените си, включително християнските ценности”, заявява Путин в програмната си реч за 2013 г. „Изпълняват се политики, които поставят на едно и също ниво многодетното семейство и еднополовите двойки, вярата в Бога и преклонението пред Сатаната. Това е пътят към деградацията.”[11]

Атаката срещу либералния Запад постепенно си спечели привърженици по целия свят, а през февруари експертът по Русия Кейси Мишел описа страната като „лидер на световната християнска десница”.[12]

„Американските фундаменталисти, целящи отмяната на законовата защита на малцинствата в САЩ, все повече разчитат на Русия за подкрепа и за модел, който да пренесат и реализират у дома – от атаки срещу ЛГБТИ общностите до отмяна на правото на аборт в цялата страна”, пише Мишел в „ПОЛИТИКО”.[13]

Потенциалните политически ползи за Кремъл са очевидни. Религиозната десница представлява трофей за всеки, който иска да си осигури влияние в американската политика, тъй като десните религиозни водачи – и особено евангелистите – от дълги години активно участват в изборите. Освен това някои от техните най-противоречиви представители (включително Греъм) се сдобиха с още влияние при възхода на Тръмп.[14]

Със сигурност връзките между някои американски религиозни консерватори и Русия предхождат третия мандат на Путин. Както отбелязва Джонатан Мерит от „Атлантик”,[15] Световният конгрес на семействата – организация, която се противопоставя на правата на ЛГБТИ общността – е заченат в Москва, а през 2010 г. лидерът му заявява, че американските евангелисти могат да бъдат „истински съюзници” с консервативните руснаци.

 Тръмп създава нов вид християнски национализъм, фокусиран върху него

Но преориентирането се ускорява през последните години. Други анти-ЛГБТИ организации като например Американската семейна асоциация, Американският център за право и справедливост и Националната организация за брака (НОБ) подкрепят различни антигей закони в Русия. Лидерът на НОБ Брайън Браун даже пътува до Русия, за да лобира в полза на антигей законодателството и определя Путин като „лъвът на християнството”.

Евангелистки лидери като пастор Рик Джойнър[16] също се изказваха благосклонно за Русия през последната година, а Кен Хам – пламенният креационист, който създаде Музея на сътворението и тематичния парк с Ноевия ковчег в Кентъки[17] – похвали атаките на Путин срещу Запада в пост във Фейсбук през 2014 г.[18]

„Путин всъщност вижда, че описаното в Римляни 1 се случва пред очите ни в САЩ (и на запад като цяло) и се представя пред света. Ние участваме в мащабна духовна битка и аз се моля църквата да се събуди”, заяви Хам по повод отхвърлянето на правата на ЛГБТИ общността от страна на Путин.

Франклин Греъм започва да симпатизира на Путин, за да си отмъсти на Обама

Само преди няколко десетилетия подобен съюз между виден американски евангелистки лидер и руски президент би бил немислим. Възходът на т.нар. „религиозна десница” беше провокиран най-вече от началото на Студената война, когато известни евангелисти като Били Греъм редовно обявяваха комунистическа Русия за „безбожна” държава.[19] По същото време на американските банкноти беше добавена фразата „Вярваме в Бог”, а „по волята Божия” беше включена в Клетвата за вярност към флага, за да се дистанцира Америка от официалната атеистична доктрина на Русия.[20]

Но през последните години по-младият Греъм изказваше различно мнение за Русия при управлението на Путин, най-вече за да атакува един друг човек – президента Барак Обама.

През 2014 г. той публикува свое мнение относно решението на руския президент да подпише закон, забраняващ да се разпространява „пропаганда на нетрадиционни сексуални отношения” сред деца.[21] Законът, който масово се възприе като хомофобски,[22] предизвика спорове преди Олимпийските игри в Сочи през 2014 г. Но въпреки това Греъм го защити, заявявайки, че приемането на правата на ЛГБТИ общността в Америка представлява „секуларизъм”, който е „също толкова безбожен, колкото комунизма”.

Той също така похвали решимостта на Путин да защитава сирийските християни, отбелязвайки това като „едно оправдание за подкрепата му за режима на Асад в Сирия”.

„Очевидно е, че президентът Обама и неговата администрация прокарват хомосексуален дневен ред днес в Америка и са се продали напълно на това, което противоречи на Божието учение”, написа Греъм. „Според мен Путин има право по тези въпроси. Той очевидно греши за много неща, но е заел позиция в защита на децата в неговата страна от вредните ефекти на хомосексуалната пропаганда.”

„Не е ли тъжно все пак, че моралът на Америка е паднал толкова ниско, че по този въпрос – защитата на децата от всякакъв хомосексуален дневен ред или пропаганда – стандартът на Русия е по-висок от нашия?”, добави той.

Греъм замазваше възхвалите си, като настояваше, че не „поддържа” Путин и е важно да се отбележи, че прикритите му ласкателства за чуждестранния сановник предизвикаха скептицизъм сред колегите му от десните религиозни кръгове. По време на една дискусия в ЕйБиСи Нюз през следващия месец[23] нито Ръсел Мур, оглавяващ правната структура към Южната баптистка конвенция, нито Ралф Рийд, лидер на коалицията „Вяра и свобода”, подкрепиха оценката на Греъм за руския президент. Любовта на консерваторите към Русия, ако и да нараства, все още е маргинално явление.[24]

За Греъм обаче Путин бързо се превърна в удобна фигура и той постоянно го използваше като рапира, с която да напада администрацията на Обама. Той дори се срещна с руския президент при посещението си в Русия през 2015 г., където освен това обяви по време на разговора си с патриарха на РПЦ Кирил, за който се твърди, че е бивш агент на КГБ,[25] че Обама „насърчава атеизма”.[26]

Твърди се, че Греъм е заявил: „Молете се за президента на Русия, [който] защитава традиционното християнство”.

Увлечението на Греъм по Русия все пак си остана едно маргинално явление, но въпреки това публикацията му от 2014 г. (както и усилията на Путин) дадоха резултат. Само месец по-късно Пат Бюканън, друг лидер на религиозната десница, публикува свой собствен текст за това, че Русия може да замени САЩ като бастион на „християнските ценности”, в който попита: „На чия страна е Бог сега?”.[27]

 В крайна сметка всичко се свежда до Тръмп

Не е много вероятно Путин да е мислел за Тръмп по време на завоя си към РПЦ през 2012 г., но изглежда тази тенденция е помогнала на религиозните поддръжници на американския президент, да не говорим пък за самия Путин.

Все по-засилващата се връзка между Греъм и Путин обаче се натъква на неочаквано препятствие през 2016 г., когато Евангелистката асоциация на Били Греъм – отчасти ръководена от Франклин Греъм – планира да проведе своята Световна конференция в защита на преследваните християни в Москва. Идеята за това се появява по време на пътуването на Греъм до Русия през 2015 г.,[28] но няколко седмици преди събитието Путин подписа закон с една „антитерористична” клауза, която ограничава провеждането на евангелистки инициативи извън сградите на църквите.[29] Греъм се разочарова и бързо премести конференцията във Вашингтон.[30]

Руската връзка обаче остана незасегната. Греъм все пак покани делегация от РПЦ на конференцията през 2017 г., а тя беше преместена във Вашингтон по предложение на отговарящия за международните отношения на РПЦ митрополит Иларион Алфеев от Москва – същият човек, който е помогнал на Греъм да стигне до първоначалната идея за провеждането й.[31] Вицепрезидентът Майк Пенс, явен религиозен консерватор, понякога описван като „теократ”,[32] произнася реч по време на събитието и се среща с Иларион зад кулисите, за да обсъдят как Русия и САЩ могат да си сътрудничат при антитерористичните операции в Близкия изток.[33]

Този разговор вкарва Пенс, който веднъж заявява, че Путин „безспорно” е по-добър лидер от Обама, в орбитата на РПЦ.[34]

„Майк Пенс не беше част от тези мрежи преди, но вече е”, твърди Струп. „Изглежда, че сега той улеснява случването на някои неща, в които участва Руската църква.”.

Струп отбелязва също и че конференцията представлява един вид триумф за Иларион, тъй като църковният служител от години работи, за да изгради мрежи от сходни по разбирания вярващи по целия свят.

„В течение на няколко десетилетия [Иларион] се стреми да установи връзки с консервативни в социален аспект сили на запад и да изгради коалиции”, казва Струп. „И го прави много успешно… обикновено с католици, но очевидно също и с протестанти.”

И въпреки че събитието не се провжда в Москва, то все пак се случва близо до човека, на който се твърди, че руснаците по принцип искат да повлияят. На следващия ден около 800 участници в конференцията обядват заедно в „Тръмп Интернешънъл Хотел” в центъра на Вашингтон.[35]

 

Текстът е публикуван в ThinkProgress.

[1] https://www.nbcnews.com/news/us-news/u-s-officials-putin-personally-involved-u-s-election-hack-n696146; https://thinkprogress.org/donald-trump-jr-releases-emails-showing-trump-campaign-knowingly-colluded-with-russia-b21a822c864c/

[2] https://www.nbcnews.com/politics/national-security/graham-slams-disastrous-meeting-putin-calls-russia-trump-s-blind-n781096

[3] https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/pope-francis-hits-at-g20_us_59622772e4b02e9bdb0d3ad2

[4] https://www.youtube.com/watch?v=l8CHxAoIcl4

[5] https://www.facebook.com/FranklinGraham/posts/1564100123646163

[6] https://www.huffingtonpost.co.uk/entry/franklin-graham-islamophobia-trump-inauguration_us_587e3ea5e4b0aaa369429373

[7] http://www.uscirf.gov/sites/default/files/USCIRF%202016%20Annual%20Report.pdf

[8] https://www.nytimes.com/2016/09/14/world/europe/russia-orthodox-church.html

[9] http://www.newsweek.com/putins-god-squad-orthodox-church-and-russian-politics-64649

[10] https://www.nytimes.com/2016/09/14/world/europe/russia-orthodox-church.html

[11] https://www.politico.eu/article/fear-and-family-values-in-putins-russia-gay-propaganda-law-vitaly-milonov/

[12] https://www.politico.com/magazine/story/2017/02/how-russia-became-a-leader-of-the-worldwide-christian-right-214755

[13] Ibid.

[14] https://thinkprogress.org/meet-donald-trumps-new-evangelical-advisory-board-6a5bfc5460d7/

[15] https://www.theatlantic.com/politics/archive/2017/01/trump-evangelicals-russia/513137/

[16] http://www.rightwingwatch.org/post/rick-joyner-there-is-much-more-freedom-of-religion-in-russia-than-there-is-in-america/

[17] https://thinkprogress.org/judge-orders-state-to-give-millions-in-subsidies-to-creationist-amusement-park-d1c406bbc717/

[18] https://www.facebook.com/aigkenham/posts/564078440349504

[19] http://religion.blogs.cnn.com/2013/11/09/how-billy-graham-became-an-american-icon/

[20] https://www.thedailybeast.com/in-god-we-trust-doesnt-mean-what-you-think-it-does

[21] https://billygraham.org/decision-magazine/march-2014/putins-olympic-controversy/

[22] https://thinkprogress.org/russian-court-upholds-gay-propaganda-law-to-protect-children-f9412fb6f1ab/

[23] https://www.mediaite.com/tv/roberts-challenges-ralph-reed-on-same-sex-adoption-youd-rather-leave-kids-in-orphanages/

[24] http://www.msnbc.com/rachel-maddow/watch/russia-makes-inroads-with-american-right-via-guns-religion-986677827557?v=b

[25] https://www.forbes.com/2009/02/20/putin-solzhenitsyn-kirill-russia-opinions-contributors_orthodox_church.html#738127fe3bf9

[26] https://www.pravda.ru/news/world/28-10-2015/1280023-putin-0/

[27] https://townhall.com/columnists/patbuchanan/2014/04/04/whose-side-is-god-on-now-n1818499

[28] http://time.com/4776717/mike-pence-russian-cleric-hilarion-alfeyev/

[29] https://www.christianitytoday.com/news/2016/june/no-evangelizing-outside-of-church-russia-proposes.html

[30] https://www.facebook.com/FranklinGraham/posts/1212590925463753:0

[31] http://time.com/4776717/mike-pence-russian-cleric-hilarion-alfeyev/

[32] https://thinkprogress.org/mike-pence-your-friendly-neighborhood-theocrat-19e232381fcd/

[33] http://time.com/4776717/mike-pence-russian-cleric-hilarion-alfeyev/

[34] https://www.washingtonpost.com/news/post-politics/wp/2016/09/08/mike-pence-says-its-inarguable-that-putin-is-a-stronger-leader-than-obama/?utm_term=.8033ee27e65f

[35] https://theintercept.com/2017/05/16/mike-pence-speaks-to-religious-group-next-day-they-banquet-at-trump-hotel/

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
jack.jenkins@gmail.com'

Джак Дженкинс

Джак Дженкинс е журналист в Religion News Service, който най-често пише за политика и религия. За ThinkProgress работи като старши репортер по въпросите на религията в продължение на три години. Негови репортажи и анализи са публикувани още във: Washington Post, Atlantic, Huffington Post, National Catholic Reporter и други медии.