Джелал Фаик: Г-жа Корнелия Нинова взе на прицел второто най голямо вероизповедание в страната, разочаровани сме

Господин Фаик, на първо четене  водещата парламентарна комисия по вероизповедания прие предложените от ГЕРБ и ДПС промени в Закона за вероизповеданията*. Това е вторият проект за промени в Закона за вероизповеданията в рамките на по-малко от три месеца.**Днес предстои депатутите да приемат тези промени. Нека преди това Ви попитам: норма по целия свят е религиите да бъдат равнопоставени, за това бихте ли казали съществува ли дискриминация към малките евангелски църкви например, или към юдейската конфесия?

В становището ни до Народното събрание още преди да е приет закона за вероизповеданията и по време на участието ни в комисията по „Правата на човека и вероизповеданията“, категорично декларирахме, че ако ще има финансиране на трябва да има за всички без значение, колко процента представляват от населението.

Изяснете, моля, какво гласят поправките в този законопроект отнасящи се до религиозните организации и натрупаните от тях неплатени към 31 декември публични вземания към държавата и общините. Конкретно за нуждите на мюфтийството, по какви причини са били натрупани?

Поправките в законопроекта гласят уреждане на бенефициента на сумата за Мюсюлманската общност, ясно , че това е Мюсюлманско изповеданиe. Но при решение на Министерски съвет да се предостави сумата на Главно мюфтийство отсреща бившият агент от ДС Генджев търка ръце, защото и той има фиктивно изповедание, което не функционира, а само смучи пари от дирекцията по вероизповеданията и може да атакува пред съда, че той е бенефициент на тази сума. С оглед на това, трябва да се гласува в пленарна зала, за да се до уточни в закона кой е бенефициент. Натрупаните от Главно мюфтийство задължения към НАП към 28.02.2019г. възлизат на 5.819.001.38 лв. главница 2.287.227.21 лихви или общо 8.106.228.59лв. Тази сума е натрупана главно от вноски за социални и здравни осигуровки, но останалата сума е от неправомерната ревизия на НАП, която беше поръчка също от Генджев. През 2007-2011г. Мюсюлманско изповедание бе децентрализирано т.е. 1200 местни поделения толкова бяха тогава мюсюлманските настоятелства разполагаха и се разпореждаха с вакъфските имоти и техните приходи, открити са много нарушения, не деклариране на приходи и неосчетоводяване. Във връзка с тези нарушения са глобени настоятелствата и след централизацията цялата сума е начислена на Главно мюфтийство. Не само това! Националната Агенция по приходите тогава признава за официален представител Недим Генджев, а Генджев като уж „официален представител“ открива дела срещу д-р Мустафа Хаджи и тези неплатени адвокатски разноски и по съдилищата пак са наследство от него и те не са малко над 200 хил. лева! А за капак, когато ние нямахме достъп до сградата на Главно мюфтийство, тъй като беше запечатана по прокурорско решение, на Софийската джамия са начислени 600 хил лв. данък смет! Аз не знам дали всички останали вероизповедания, които са над 170 взети заедно, от 1990 г. до приемането на закона за освобождаване на духовните храмове и принадлежащите им терени от данък смет, са платили такава сметка за смет!

Можете ли да предположите какви са мотивите на БСП да атакува законопроектите за вероизповедание?Защо лидерът Корнелия Нинова говори за сделка между ГЕРБ и ДПС във връзка с отхвърлянето на президентското вето върху  Изборния кодекс  с  опрощаване на публичните задължения на мюфтийството? Стана дума, че те са около 8 милиона, според Цветан Цветанов, и около 10 млн. според Таско Ерменков.

Таско Арменков и Генджев са приятели от ДС, нищо лошо в това. Много сме разочаровани от председателя на БСП г-жа Корнелия Нинова, че взе на прицел второто най голямо вероизповедание в страната и я представи като разменна монета между ГЕРБ и ДПС. Не знам в какво подозира г-жа Нинова ГЕРБ и ДПС но ние подозираме, че по приятелска линия може би г-н Арменков е обещал нещо на Генджев

Нека припомним съществен момент, че част от нуждите на Мюсюлманско вероизповедание  за откриване на духовни училища и висше учебно заведение ще се финансират от държавния бюджет, според предложените поправки. Това е добрата новина, нали така?

След настъпилите демократични промени в България, държавата абдикира от своите вероизповедания и са оставени без държавна помощ и финансиране. Една от добрите решения на този законопроект е, че държавата реши да подпомага тези средните духовни училища и ВУЗ-овете, които възпроизвеждат кадри за обгрижване на духовния живот на населението. Приветстваме това решение.

Припомнете накратко какви цели преследваше законопроекта на Обединените патриоти с оглед националната сигурност и ограничаване на външното влияние и забраната на дарения от други страни. От ГЕРБ днес също говорят, че опростяването на публичните задължения на двете вероизповедания е въпрос за укрепване на националната сигурност. Неведнъж сме говори с вас за абсурдността от това смесване на религия и тайните служби…

Слава богу, че разумът надделя и българския парламент не допусна националпопулистките идеи на Обединените патриоти. Философията на законопроекта беше да се ограничи външното финансиране единствено на Главно мюфтийство, но уви. След дълги и мъчителни консултации с другите вероизповедания се разбра, че най-прозрачни по отношение на външното финансиране е Мюсюлманско изповедание. Единственият източник е турският Диянет, изпълняващ  договора от 1999г. сключен между дирекцията по вероизповеданията и Диянета. Ние, в становището ни и по време на участието в комисиите, многократно декларирахме, че сме готови да даваме справка на държавата, стига тя да бъде поискана. Цялата сума се превежда по банкова сметка и се знае колко лева е до стотинката. Другите вероизповедания скочиха и не бяха съгласни с тази точка. Няма как във закон за вероизповедания главният акцент да бъде национална сигурност. Имаме толкова добър закон за борба с тероризма, нека да бяха направили промени в този закон! На всички е ясно, че национал-популистическата политика на ОП целеше само набавяне на дивиденти от гърба на Мюсюлманската общност в България.

Преди дни излезе изследване , според което България е сред най- нетолерантните страни. По данните на това изследване българите имат негативно отношение към мюсюлманите и не биха желали турчин за потенциален съсед. На какво се дължи това?

Историята, която се изучава в училищата и за съжаление и говореното на ангро от българските политици довеждат до тези крайни мисли и чувства хората. Скоро се върнах от Швейцария, преди се казваше, че България е Швейцария на Балканите, да, като природа но не и като манталитет и за стигнем тези цивилизации първо трябва да се научим да обичаме различния за да намерим общ път за благото на народа си. Забравяме, че всички сме под един общ небосвод, мъката и страданието на един е причината за страданието на всички ни. Явно когато осъзнаем всичко това ще стигнем цивилизованите страни.

*Бел.ред. Според поправките регистрираните по закона вероизповедания се освобождават еднократно от плащане на неплатените към 31 декември 2018 г. публични вземания с главниците, лихвите и разноските по тях. Вносител на промените са Цветан Цветанов и Мустафа Карадайъ. Гласували са 8 депутати от ГЕРБ и ДПС. Павел Шопов от “Атака”е бил против, а представителите на “Воля” са се въздържали.

**В края на 2018 г. бяха гласувани поправки, с които държавата се ангажира да осигури парите за заплати на служителите, както и с тяхното увеличение.

Над текста работи

Юлиана Методиева

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.