Еднополов партньор? Българските родители вдигат кръвното

Споделете статията:

 

Западна Европа става все по-толерантна към хомосексуалните, в бившите соцстрани обаче се случва точно обратното. През седмицата Маргиналия публикува данните от новия Евробарометър. Те показват, че в България хомофобията нараства. Родителите не приемат зет или снаха от ромското малцинство или пък със сексуалност, различна от традиционната. През 2008 г. в София се проведе първият гей парад. Той бе помрачен от агресията на скинари и националисти. През 2019 година едва две жени успяха да се преборят за правото си да бъдат брачна двойка, но  българското право все още не е с отворени врати за тях.

 

Датчаните бяха първи. Едполовият брак стана на 30 години.  През 2019 г. Върховният административен съд на Република България призна правото на еднополова двойка да живеят и пребивават на територията на Република България, упражнявайки правото на свободно придвижване в Европейския съюз, валидно за всички граждани на Съюза и членовете на техните семейства.

Административен съд София-град по делото на Кристина Палма и нейната съпруга Мариама Диало.

 

 

И през 21 век не е лесно да си хомосексуален. Равноправието на ЛГБТИ хората (лесбийки, гейове, бисексуални, трансджендър и интерсексуални) е залегнало в Eвропейските договори и в Хартата на основните права на ЕС. Те изключват категорично всякаква дискриминация заради сексуалната ориентация на хората. Това означава, че във всичките 28 страни-членки на ЕС хомосексуалните и другите засегнати групи в обществото трябва да имат същите права и условия за живот, както всички останали. Но в действителност не е така.

Важно е да се знае, че проблемните области са предмет на националното, а не на европейското право. Така например ЕС не може да налага на отделните страни-членки дали да узаконят пълноправните еднополови бракове или регистрираното съжителство между еднополови партньори. В ЕС има още пет държави, които почти не предлагат нито един от двата варианта. Това са България, Литва, Латвия, Полша и Словакия. В Естония и Чехия има възможност за регистрирано партньорство, но в силно орязан вид – със значително по-малко права.

 

Всяка година на 13 май, по случай Международния ден срещу хомо- и трансфобията, европейското отделение на ILGA (Международна асоциация на лесбийките, гейовете, бисексуалните, транссексуалните и интерсексуалните) публикува оценка за състоянието в отделните страни от ЕС. Актуалното изследване предлага и критериите, които хората могат да вземат предвид, когато решават за кого да гласуват на предстоящите в края на месец май европейски избори.

В Европа нараства подкрепата за равноправието на хомосексуалните хора и за еднополовите бракове.  Еврокомисията публикува допитване, в което 76 процента от анкетираните заявяват, че гейовете, лесбийките и бисексуалните хора трябва да имат същите права, като хетеросексуалните. Така подкрепата за равноправието на тези хора е нараснала с пет пункта спрямо 2015 година.

69% от анкетираните граждани на ЕС одобряват еднополовите бракове – ръст с цели осем пункта в сравнение с предишното допитване. Забелязва се обаче ярка поляризация по оста Запад-Изток. В Швеция 98 на сто от анкетираните казват, че гейовете, лесбийките и транссексуалните трябва да имат същите права като останалите хора, в Германия подкрепата за тях се равнява на 89%. В същото време едва 39% от българите, 38% от румънците и 31% словаците са на това мнение. В рамките на ЕС подкрепата за равноправието на хомосексуалните хора расте, но в новоприетите държави се случва тъкмо обратното. В България, например, тази подкрепа е спаднала с цели 12 пункта.

А вестник „Бадише Цайтунг” коментира: „Една добра и една лоша новина от последния Евробарометър на тема „дискриминация”. (…) Добрата новина: Европа става по-толерантна. (…) Не толкова добрата е свързана с културната пропаст, която зейва, ако разгледаме отговорите по отделни страни. В България, например, 93 процента от родителите ще вдигнат кръвно, ако синът или дъщеря им цъфнат вкъщи с партньор от същия пол. В Нидерландия на 86% от родителите това им е безразлично. Две трети от нидерландците не биха се смутили, ако се окаже, че избраният партньор е от ромската общност, със сменен пол или интерсексуален. В България обаче едва 14% биха приели зет от ромски произход, а само 7 на сто – транс- или интерсексуален.

Разбира се, не се знае дали либералните възгледи, оповестени в едно допитване, наистина се практикуват и в живота. И все пак отговорите в този Евробарометър ясно показват кои нагласи са обществено приемливи и се подкрепят от мнозинството в отделните държави. Дългогодишната пропаст между Севера и Юга още не се е затворила изцяло. По отношение на обществено-политическите и религиозните въпроси днес тя все пак е много по-малка от разлома между Изтока и Запада.”

По материали на Дойче Веле, Фондация Действие, Маргиналия

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.