Феноменът на втория тур на президентските избори в Румъния отново бяха румънците, гласуващи извън страната 

На втория (финален) тур на президентските избори в Румъния се явиха кандидатът на Националнолибералната партия – Клаус Йоханис и кандидатът на Партията на румънските социалдемократи – Виорика Дънчила. Избирателната активност в страната е била около 50%, като най-голяма е била тя в окръзите Клуж и Илфов, а най-ниска в окръзите Харгита и  Ковасна.

Разликата между двамата кандидати от първия тур е приблизително около 1.433.567 гласа, т.е. около 15%. По време на срещи със симпатизанти и медии В. Дънчила категорично заяви, че това е разлика, която  може да се преодолее. Данните от Централната избирателна комисия (ΒΕC) обобщават, че по време на втория (финален) тур на президентските избори за Клаус Йоханис са гласували 6.437.151 румънци, докато за кандидата на социалдемократите гласовете са двойно по-малко, т.е. Йоханис е събрал приблизително 66% от одобрението на гражданите в страната, а неговият опонент около 33%. Статистиката е красноречива и доказва, че разликата в резултатите не само не е преодоляна, а напротив покачила се е с 2 пункта.

Тази тенденция е обяснима от факта, че по време на мандата на правителството на Дънчила румънският народ беше недоволен от взетите решения и започнаха масови протести. Вероятно този резултат се дължи и на факта, че от времето на Ливиу Драгня ПСД не среща одобрение от румънските граждани. Партията се свързва с корупция, измама и злоупотреба със служебно положение. Допълнителен факт за тази сериозна загуба е слабата ΠΡ стратегия на кампанията. Анализаторите и политолозите отбелязват, че това е най-ниският резултат на кандидат на социалдемократите по време на президентски избори. Връщайки се назад в историята забелязваме, че през 2004 г. кандидатът на ПСД – Адриан Тънасе събира около 50%, през 2009 г. Мирчя Джеоана – 50 %, през 2014 г., Виктор Понта – 50 %. При анализ на резултатите от предишни президентски избори се забелязва, че разликата между първия и втория кандидат не е повече от 2%, с изключение на президентските избори от 2014 г.

След събитията на втория (финален тур) на президентските избори се усеща напрежение в редиците на социалдемократите. Според анализатори и политици е необходимо партията на румънските социалдемократи да се модернизира и реформира. Ако това не се случи ПСД ще изчезне от политическата сцена в страната. Разглеждайки електоралната карта от втория тур на изборите се забелязва, че се наблюдава сериозен спад на доверието на гражданите спрямо ПСД.

Опонентът на В. Дънчила – К. Йоханис спечели президентската надпревара с приблизително 67%  в страната. Сравнението на резултатите от първия и втория тур ни позволява да отбележим факта, че той е покачил резултата си почти два пъти. Този резултат беше очакван, тъй като К. Йоханис успя да мобилизира гласовете на всички кандидати от първия тур. Прецедент както на първия, така и на втория тур беше фактът, че Йоханис спечели на места, които традиционно печели кандидатът на социалдемократите. Забелязва се тенденция към покачване на доверието на гражданите към Националнолибералната партия в страната. Връщайки се назад в историята на ПНЛ забелязваме, че от президентските избори през 2000г. се наблюдава възходяща тенденция в одобрението на гражданите. Данните от статистиката ни позволяват да отбележим, че това е най-добрият резултат на кандидат на Националнолибералната партия в президентските избори.

Феномен по време на втория тур на президентските избори остана високата избирателна активност сред румънската диаспора – 944.077 души. Броят на гласувалите в чужбина е два пъти и половина по-голям, отколкото по време на изборите през 2014г. Най-голям е броят на гласувалите в Италия, Англия, Германия, Испания, Молдова и Франция. В чужбина според данни на Централната избирателна комисия Клаус Йоханис е спечелил 92,6%, а Виорика Дънчила 20%. Бихме могли да отбележим факта, че подобна мобилизация и подкрепа е прецедент в съвременната политическата история на Румъния.

След приключване на президентската надпревара предстои анализ на резултатите от двете политически формации.

В своята реч K. Йоханис подчерта факта, че това е най-категоричната победа срещу ПСД. Той заяви, че тази победа е крачка към утвърждаването на демократичните партии в страната, които се борят за модернизацията, европеизацията и утвърждаването на Румъния сред другите страни от ЕС.

 

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика