Георги Апостолов: Думите също са оръжие и от езика на омраза до престъпление от омраза има една крачка

Г-н Апостолов, в едно свое интервю казвате, че Интернет не е причина за агресията в образователната система – това е отново опит да се даде прост отговор на сложно явление. И все пак, проблемът на онлайн пространството е, че дори само по себе си то да не поражда агресивното поведение сред децата, но в още по-голяма степен и сред възрастните, то го улеснява, като му предоставя лесен начин за разпространение. Смятате ли, че е възможно тази среда да бъде регулирана, в идеалния вариант „пречистена” от нуждата на хората да изливат някъде отрицателните си чувства и емоции?

 Така е, с развитието си като социално-комуникационна среда интернет осигури плодородна почва за избуяване на речта на омразата. И което е още по-зле, той се превърна в лупа с огромна увеличителна мощ за масово разпространяване на хейтърството. От една страна, това се дължи и на фалшивото усещане за анонимност, което подбужда човек да се държи по начин, по който никога не би се държал в реална среда. Лошата новина е, че това усещане за анонимност толкова се разпространи, че накрая се превърна наистина в анонимност, тъй като словото на омразата е вече толкова масово разпространено, че никоя институция, организация или даже изкуствен интелект не може да пребори огромното количество на послания на омраза. Оттук идва и отговорът – не, регулация не може да помогне. Единственото, което е в състояние да обърне този негативен процес, е образоването на потребителите, така че те да започнат да разбират, че думите също са оръжие и от езика на омраза до престъпление от омраза има една крачка. И това образоване трябва да започне от най-ранна възраст, за да има успех. Поради това Центърът за безопасен интернет в последните години се е фокусирал върху разработването на подходящи методики за ранно развиване на дигитално-медийна грамотност и емоционална интелигентност у децата още от първи клас в училище.

Споделяте ли надеждата ни, че с форума „София казва „НЕ” на езика на омразата и екстремизма” ще успеем да установим една алтернативна и по-уравновесена среда на говорене, в която крайностите на интернет форумите ще бъдат заменени от един по-академичен, задълбочен и хуманен дискурс?

Искрено се надявам форумът да демонстрира как може да се води диалог, да се противопоставят и аргументират позиции по цивилизован и конструктивен начин. За съжаление в последно време станахме свидетели на един обществен взрив, който на практика показа как речта на омразата се самоподхранва и всъщност затваря всички възможни канали и пътища хората на различни позиции да разговарят, обсъждат, аргументират, чувайки какво казва и другата страна. Това беше много показателно как словото на омразата по естествен начин се самоочиства от „слово“, за да остане само чистата, изкристализирала омраза.

 

 

Teclado de ordenador, bloc de notas, idea

Снимка: Движението „Не на езика на омразата“ е младежка кампания за насърчаване на младите хора да защитават човешките права и да се борят с езика на омразата онлайн (например расизъм, хомофобия, сексизъм и други форми на кибертормоз) – europa.eu

 

Какво е Луковмарш за Вас? Как се съчетава едно шествие с факли, пречупени кръстове и други знаци на омразата, разделението и противопоставянето на хората на етнически, расов или религиозен принцип, с все по-глобализиращия се свят на високите технологии и на безкрайните възможности за комуникация във виртуалното пространство, където няма физически граници. 

За съжаление това, което се случва в България не е изолиран феномен. Засилването на общности, движения и дори политически партии, които са носители на крайни послания и позиции довежда до вдигане на прага на обществена толерантност към словото и дори действията на омраза. И тяхна естествена мишена стават „другите“, независимо по какъв признак ги определят като други спортен, расов, етнически, религиозен или политически. И, отново за съжаление, високите технологии на практика спомагат за това. Оптимистичните надежди, че интернет ще превърне света в едно „глобално село“, където различията ще се размият и рамка за оценка на хората ще станат само техните чисто човешки качества, се провалиха с трясък. В действителност явлението на дигиталните „балони“ – във виртуалния свят общуваш само с хора, които са на твоето мнение, подсилва поляризирането на обществата.

Вярвате ли, че е възможно езикът на омразата да бъде победен от езика на диалога и как би могло да стане това?

Определено вярвам, че е постижимо, но са нужни дълбоки промени най-вече в образователните системи. Ако преместим фокуса на образованието от най-ранна възраст от знания към умения – развиване  на критично мислене, дигитално-медийна грамотност, емоционална интелигентност, социални умения като сътрудничество и работа в екип, ще можем да върнем обществените отношения в рамките на нормалното диалогично функциониране. Но това ще отнеме години и поради това не трябва повече да отлагаме образователната реформа.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Марта Методиева

Марта Методиева е преподавател, преводач и редактор. В продължение на 5 години преподава латински и римска литература в НБУ, а понастоящем в НГДЕК и в СУ „Климент Охридски”. Преводач е на множество статии и на три книги от английски и от френски. Сред тях е забележителният труд на френския професор по право от сръбски произход Свободан Милачич, „От ерата на идеологията, към ерата на политиката”. 10 години води рубриката „По света” в изданието на „Обектив” на Българския хелзинкски комитет, в който членува в продължение на три години. От края на октомври, 2019г., е доктор по Теория и история на културата към ИБЦТ на БАН.