Гръцките служби екстрадираха крайно дясна, антимигрантска, нативистка групировка от Германия

Английското издание на „Катимерини“ помества публикация със заглавие „Гръцките служби за сигурност екстрадират членове на германска екстремистка групировка“:

„Местните служби за сигурност, информирани за тяхното присъствие на гръцко-турската граница, са наредили на членове на германската дясноекстремитстка групировка пътували в Гърция по-рано миналата седмицата, за да помогнат на гърците „да защитят своите граници“, както са съобщили в социалните мрежи, да напуснат страната.

Групата от 10 германски и австрийски граждани са членове на Identitare Bewegung (Identitarian Movement), крайно дясна, нативистка и антимигрантска групировка, която представлява германският клон на по-широкото движение Identitarian movement, с разклонения в няколко западноевропейски държави Северна Америка и Нова Зеландия. Те са привърженици на теорията за „по-обхватното заместване”, която застъпва, че европейското население с бял цвят на кожата постепенно бива подменено от хора с неевропейски произход.

Групата е пътувала в Гърция с кола и е влязла в страната  в сряда countryпрез граничният пункт с България на Промахон – Кулата. Преди това групата е постнала снимки в Туитър на коите членовете й държат гръцки и австрийски знамена, както и транспарант на който пише: “Няма да минат – Европа няма да стане ваш дом“.

За присъствието на германските десни екстремисти в Гърция също е било съобщено от  официално регистрираната германска ляво ориентирана партия Die Linke.

Движението Identitarian Movement е класифицирано официално като крайно дясно от германските разузнавателни служби. Неговият лидер австриецът Мартин Зелнер понастоящем бива разследван за връзките му с Brenton Tarrant, открил стелба в Крайстчърч убил 51 души и ранил 49 в две джамии в новозеландския град през март 2019.

Миналата година членове на движението са изпратили морски съд в Средиземно море, за да посрещне лодки с мигранти прекосяващи го от Либия към Италия.

Най-напред за тяхното присъствие в Гърция е била уведомена дирекция на полицията в Серес, която е алармирала службите за сигурност.

Междувременно , по данни на медии от Лесбос, отделна група германци, за които се смята, че принадлежат към същата организация, е пристигнала на източноегейския остров в петък сутринта, представяйки се за репортери. Казва се, че един от тях се казва, че е бил ударен по главата от неизвестен нападател“.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.