Грета Тунберг и природозащитниците по света призовават за „нов път“ след пандемията, а не за връщане към „нормалното“

Споделете статията:

Радостина, ти си млад екоактивист, участник в българските “Петъци за бъдеще“. След мълчание повече от месец поради извънредния пандемичен контекст, чухме отново[1] Грета Тунберг. Това стана на знаковия за световното екологично движение Ден на Земята. В дигитално интервю пред Гардиън Грета определя света днес като „напълно различен“, но говори и за „нов път“ след пандемията. Изненадаха ли те разсъжденията й?

Честно казано, не. Това, което казва Грета Тунберг в Гардиън, до голяма степен е и разбирането на голямата климатична и екологична общност. Заради епидемиологична обстановка по целия свят тази година отбелязахме онлайн 50-годишнината на Деня на Земята на 22 април, чието мото беше “Действия срещу изменението на климата – огромното предизвикателство на нашето съвремие”. У нас Петъци за бъдеще България проведоха първата си онлайн стачка за климата, както и започнаха образователна инициатива с провеждане на уебинари и онлайн дискусии по актуални теми, свързани с климата.

 

Грета Тунберг, снимка Гардиън

 

Климатичната криза, за която говори Грета Тунберг, а десетки години преди нея и учените климатолози, е световен проблем. Последиците обаче не се случват с толкова бърз темп като пандемията, нито равномерно спрямо географските граници, но ако не им обърнем внимание сега, по-късно ще трябва да се разрешават още по-големи проблеми. Пандемията ни показа, че световните лидери могат да действат решително и в единомислие, когато са изправени пред общ проблем – нещо което изглеждаше невъзможно само преди няколко месеца.

Протест на активисти от “Петъци за бъдеще” преди Ковид-19

Активистите призовават за „нов път“ след пандемията, а не за връщане към „нормалното“, тъй като обичайните бизнес практики са допринесли и за пандемии като настоящата (например навлизането на човека все по-дълбоко в природните местообитания повишава риска от пренос на животински вируси). Новият път след пандемията, както го виждат активистите днес, трябва да бъде справедлив, мислещ за хората, а не за печалбите на корпорациите.

Какво означават думите й „промяната може да се случи само ако ние чуваме учените?“

Екоактивистката Радостина Славкова по време на онлайн стачка за климата / личен архив

Още от самото начало на училищните стачки за климата младежите призовават „светът да се обедини зад думите на учените“ и политическите лидери да вземат информирани решения, базирани на най-добрата налична научна информация. В досегашните усилия срещу пандемията до голяма степен станахме свидетели на решителни и навременни действия, когато човешкият живот е в опасност.

Относно климатичната криза, включваща и огромната загуба на биоразнообразие, учените са единодушни за човешкият принос, както и кои са спешните мерки, които трябва да се предприемат от човечеството (например IPCC говори за намаляване използването на въглища в света с 1/3 до 2030 г. – т.е. всички развити държави, каквато е и България). Затова и трябва да продължим да слушаме учените и да им се доверим за прилагане на „принципа на предпазливостта“ във всички сфери, т.е. да се управляват рисковете и да се вземат превантивни мерки, вместо да се действа реактивно и да се понасят много по-големи щети.

В публикувания разговор между Грета Тунберг и Нобеловия лауреат Йохан Рокстрьом става ясно, че има корелация между пандемията и екологичната криза. Той казва: “Планетата ни е в риск“. Съгласна ли си?

Нобеловият лауерат  Йохан Рокстрьом

Може би не точно планетата е в риск, а нашето съществуване на нея, такова каквото го познаваме. На цената на десетки хиляди загубени човешки животи, пандемията даде време за размисъл, за преосмисляне как сме се отнасяли към природата и как да се отнасяме занапред. Ако се продължи със свръхексплоатацията на природни ресурси, извън екологичните и планетарни граници на разумно потребление, нашето съществуване може сериозно да пострада, както и да се влоши качеството на живот.

Шведският нобелист  и Грета Тунберг, обявена за Личност на годината, посочват също, че ключовият урок от пандемията е необходимостта правителствата да финансират повече науката и да се доверяват на изследванията и прогнозите й. Има ли според теб, алтернатива?

Не, напълно подкрепям думите им. Чрез усилена развойна дейност може да се намират и синергични решения, спомагащи за разрешаването на паралено случващи се проблеми. Например, няколко европейски държави вече излязоха с призив Европейската зелена сделка / Зеленият пакт да бъдат инструментът за излизане от здравната и очакваната след нея икономическа и социална криза. Бих допълнила, че заедно с финансирането на науката трябва да се финансират и развиват системите на публично здравеопазване навсякъде по света, за да сме по-добре подготвени за бъдещите здравни предизвикателства.

Накрая, да попитам как разбираш за България думите на Грета „да оставим настрана нашия дневен ред и интереси, а да помислим за наистина важното“?

Важно е да помислим какво бъдеще искаме да видим и да започнем усилено да работим за него. Колегите ми от „Грийнпийс“ България призоват гражданите да останем будни по време на кризата. Гражданите са онзи важен коректив на властта, който може да попречи на вземането на вредни решения за обществото като цяло или за отделни уязвими групи (например идеята офшорни компании да не могат да се възползват от спасителни пакети от правителствата).

В настоящата ситуация, макар и да сме ограничени в някои свои права включително гражданския протест на улицата, все още можем да се събираме виртуално, да учим и дискутираме, както и да заявяваме позицията си по важните обществени въпроси. Глобалната младежка онлайн стачка за климата беше добър пример за това, на свое разположение имаме и множество възможности за пускане на сигнали, становища, петиции, писма за подкрепа и други, ненарушаващи противоепидемичните мерки.

Блиц интервюто подготви Юлиана Методиева

 

 

[1] https://www.theguardian.com/environment/2020/apr/22/earth-day-greta-thunberg-calls-for-new-path-after-pandemic

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Споделете статията:
Avatar

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.