Мис България 2017 разчупва статуквото на красотата

 

Моника Писанкънева е активен застъпник за многообразието, правата на жените и на ЛГБТИ (лесбийки, гей мъже, бисексуални, трансджендър и интерсекс) хората в България. Председател на Фондация „Ресурсен център Билитис“ от 2004 до 2017 г. Работи в неправителствени организации от края на 1990-те до настоящия момент, като управлява програми и проекти, свързани с развитието на гражданското общество и филантропията. Понастоящем е част от екипа на Фондация „Работилница за граждански инициативи“. Образованието й включва магистърски степени по философия (СУ Св. „Климент Охридски“, 1992) и  филантропия (Университета на Болоня, 2007). 

 

Истерията около избора на новата Мис България 2017, Тамара Георгиева, може да се сравни с бурята в социалните мрежи, която бе предизвикана от избора на Сефора Икабала за Мис Хелзинки в началото на 2017 година. В единия случай, тъмнокожа жена навлиза в дълбоките води на конкурсите за красота, а в другия – според многобройните коментари в социалните мрежи – жена с характерен нос, който очевидно не се харесва на голяма част от публиката. Да добавим, че Мис Хелзинки също е с доста характерен нос – дали в крайна сметка не цвета на кожата, а именно формата на носа става причина за негодуванието на критиците на нейния избор?

 

 

 

sefora

Снимка: Сефора Икабала – Мис Хелзинки 2017

У нас, шестата по красота в света за 1995 г. – Жени Калканджиева – сподели преди няколко дни в „Здравей България“, предаване на Нова Телевизия, че би изпратила Тамара на пластичен хирург, защото този нос може да й пречи в последващата й кариера… Съмнения относно валидността на избора на Мис България бяха разпространени в мейнстрийм медиите, а социалните мрежи изригнаха поради несъответствие на избранничката с неясно дефиниран стандарт за красота, който очевидно битува в съзнанието на наблюдаващите. Тези рекации показват, че статуквото на нормите за красота е съществена като част от нормализиращите механизми в съвременния свят. Красотата е привилегия, която може да изстреля една жена до високи кариерни нива.

Въпреки че в голяма степен споделям феминистката гледна точка към конкурсите за красота, която ги определя като „патриархален кич“, смятам, че е необходимо да се изследва тази бурна реакция на масовия потребител, който инстинктивно отстоява статуквото, наложено от стандартизиращи институции каквито са тези конкурси. „Красотата е в погледа на наблюдаващия“ не е съвсем точно определение, когато става дума за конкурси за красота. Да видим какво се харесва и защо. Защо малкият нос при жените се смята за красив, а големият – не? Какви може да са причините?

 

nmis

Снимка: Тамара Георгиева – Мис България 2017

Естетични хирурзи от цял свят следят вкусовете спрямо идеалното женско лице и коментари, споделени в различни публикации, на които съм попадала, определят идеалния женски нос като къс и леко вирнат, подобно на носа на актрисите Скарлет Йохансон и Кейт Бекинсейл, а дългият нос изглежда според тях е по-скоро мъжествен. Ето че стигаме до корена на проблема и той е: стереотипите за женственост и мъжественост. Проблемът е именно в прекрачването на границата между онези бинарни норми за пол, които не позволяват на жените да притежават характерни за идеализирания мъж черти, като например голям и набиващ се на очи нос. Симетрия и пропорции в рамките на средното са единствено допустими за красивата жена. Красивият мъж в същото време може да притежава повече характерни индивидуални черти, за да бъде запомнящ се.

 

 

 

Scarlett_Johansson.jpg
Scarlett_Johansson.jpg

Снимка: Актрисата Скарлет Йохансон е родена в Ню Йорк, баща й е датски архитект, а майка ѝ е еврейка – kladata.com

 

За щастие, тези универсални стандарти за красота се променят с времето. От висшата мода, през киното и порно индустрията, разчупването на стандартите бавно си пробива път. Конкурси за красота като например Мистър Гей Европа подчертават, че външната красота не е достатъчна за получаване на приз, а това, което се награждава, е комбинацията между външна красота и активизъм за човешки права. Висшата мода също активно действа за промяна в стандартите за красота: метросексуални мъже дефилират по модни подиуми заедно с жени, които отхвърлят статуквото да бъдат слаби и крехки.

 

gay

Снимка: Испанецът Мигел Ортиз – Мистър Гей Европа 2017

Достойно място в извършването на пробив отвътре в двоичната система за красота заемат трансджендър модели. През последните години транс модели масово навлизат в престижни модни подиуми, в шоуто на Виктория Сикретс, на корицата на „Воуг“, както и в „Плейбой“. И не на последно място, актриси като Мерил Стрийп и Глен Клоуз доказват, че големият нос не е пречка за кариерата на една жена в толкова чувствителен към красотата бранш като киното.

 

vogue

Снимка: Бразилската манекенка Валентина Салпайо е била преди това мъж

 

glen

Снимка: Американската театрална, кино и телевизионна актриса  Глен Клоуз

Изборът именно на Тамара Георгиева като Мис България 2017 е може би първият сигнал за промяна в статуквото на пазара на красота и у нас. Допускането на нови форми в сферата на красотата е сигурен път към един по-малко агресивен и приемащ свят.

Снимка: Моника Писанкънева, „Дневник“

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика