Има деца сред жертвите и ранените от терористичните нападения, извършени в две джамии в новозеландския град Крайстчърч

Терористично нападение срещу джамии в новозеландския град Крайстчърч отне живота на 50 души. Предполагаемият извършител е австралийски гражданин, който излъчил нападението на живо в интернет.

Социалните медии са критикувани за ролята, която са изиграли, след като стана ясно, че нападателят Брентън Тарант е излъчвал пряко действията си в интернет.

По време на петъчната молитва в джамията Масджид Ал Нур в центъра на Крайстчърч извършителят открива огън и убива 41 богомолци. Втората терористична атака е насочена към друга джамия в едно предградие, където са убити още седем души. Жертвите са общо 50, но за последната от тях полицията още не е дала сведения.

Очевидци разказват, че част от жертвите са били разстреляни в упор. Сред убитите има жени и деца. Един палестинец, който успял да избяга от джамията, разказва за няколко откоса, които говорят за използването на автоматично оръжие. След стрелбата в Масджид Ал Нур настъпва паника, десетки хора, облени в кръв, търсят спасение навън.

Полицията блокира центъра на града и изпрати въоръжени подразделения на местопрестъпленията. При проверка на един подозрителен автомобил бяха открити две самоделни взривни устройства. Арестувани са трима мъже и една жена. Един от мъжете междувременно беше обвинен в убийство, другите двама остават в предварителния арест. Все още е ясно каква е връзката им с масовото убийство.

По време на атентатите в центъра на Крайстчърч се провеждаше ученическа демонстрация за опазване на климата. Градската управа оповести гореща телефонна линия, на която да звънят родители, разтревожени за своите деца. Полицията призова мюсюлманите в цялата страна за всеки случай да не посещават джамиите. Сапьори взривиха две безстопанствени чанти в центъра на Окланд, но съдържанието им се оказа безобидно.

Кои са жертвите?

Досега нито един от загиналите не е идентифициран. По време на атентата в джамията Масджид Ал Нур за молитвата се били събрали мюсюлмани от цял свят. Според индонезийското Министерство на външните работи, сред богомолците е имало и шестима индонезийци, трима от които са оцелели. Сред ранените има един гражданин на Саудитска Арабия, двама малайзийци и няколко йорданци. В болниците в Крайстчърч са постъпили общо 48 ранени. Сред спасилите се богомолци са членове на пакистанския отбор по крикет, които тъкмо пристигали в джамията, когато започнала стрелбата.

 

Извършителят се определя като „десен екстремист и терорист, готов да извършва насилия“. Преди атентатите той е разпространил в интернет обширно послание, от което става ясно, че покушенията са насочени срещу мюсюлманите. В посланието става дума „гигантското разместване на населения“ – известна заговорническа теория, тръгнала от Франция, според която населението на Европа трябва да бъде подменено с пришълци, които раждат повече деца. Оръжията на извършителя изобилстват от ръкописни надписи, включително и имена на участници в различни битки срещу мюсюлмански войски.

Стрелецът от Нова Зеландия е бил в България в края на миналата година. Това съобщи главният прокурор вчера след спешно съвещание на службите при премиера тази вечер. 28-годишният австралиец уби 49 души и рaни десетки след стрелба в две джамии в новозеландския град Крайстчърч. Върху оръжието му са открити надписи и на кирилица с исторически личности и големи битки, включително и в България.

Изброени са исторически личности и големи битки, завършили с поражение на Османската империя. Брентън Тарант от Австралия e бил в България от 9 до 15 ноември 2018 година, като пристига в София с полет от Дубай. На другия ден наема кола и прави обиколка в много градове, свързани с нашата история. Брентън е бил в Дряново, Плевен, Велико Търново, Благоевград, Пловдив, Асеновград, Казанлък, Бачково и Банско. На 15 ноември заминава за Румъния, откъдето отпътува с кола за Унгария.

Терористът е бил в Черна гора и в Сърбия в периода 28-30 декември 2016 година, каза още Сотир Цацаров. Сега предстои да се провери дали е имал връзки с българи. Проверяват списъците на пътниците в самолетите, с които е пътувал, къщите за гости, където е нощувал, автомобила, който е наел. По първоначални данни визата на австралиеца е била туризъм, а знанията му за историята на региона са много добри.

Има деца сред жертвите и ранените от терористичните нападения, извършени в две джамии в новозеландския град Крайстчърч, предава ДПА, цитирана от БТА.

По обвинение за нападенията са арестувани двама мъже и една жена. Единият от тях е 28-годишен австралиец, който вече бе изправен пред съда и задържан под стража до 5 април.Другите двама засега са в следствения изолатор

По материали от Дойче Веле, Clubz,  Fakti.bg BNR

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.