Ивайло Дичев: Иван Гешев не е Кьовеши, предизборната агитация започна

Господин Дичев, действията на главния прокурор задържат висок рейтинг в новинарските емисии от началото на новата година. Първо арестува министър Нено Димов и още го държи в ареста, като му повдига нови и нови обвинения. После поиска от Конституционния съд да разтълкува чл.103 касаещ имунитета на президента. След реакцията на Румен Радев да изясни причините за това искане, господин Иван Гешев разгласи „тематично“ СРС(не било съвсем СРС по думите му). Не Ви питам дали главният прокурор нарушава или не Конституцията, защото не сте наказателен адвокат. Но има ли общественополезен смисъл от  действията на Иван Гешев?

Ивайло Дичев: Отдавна имаше очакване за радикални действия от страна на прокуратурата. Наричахме го феноменът „Кьовеши“. И Гешев влиза с летящ старт, стреля наляво и надясно. Атаката срещу г-н Димов и г-н Божков ще среща одобрение у широката публика, да не говорим за арестуваните телефонни измамници, ВиК шефове и по-дребни риби. Показателно е, че десните, които протестираха срещу министъра на околната среда и водите за Банско, днес като че ли не са особено доволни – застанаха в правозащитна поза. Но акциите са популистки, те не целят да променят мнението на софийската интелигенция за г-н Гешев, защото това май трудно ще стане – таргет е широката публика.

Още не сме съвсем сигурни, че тая работа няма да е поредният кьор-фишек, каквито виждахме по времето на Цветанов. Същата тази прокуратура скоро обяви, че някой ще хаква пръскачките пред парламента, за да опръска чуждестранна делегация. И че повдигна нелепи обвинения срещу Трайков, Прокопиев, Дянков, които не стигнаха до никъде. По-вероятно е да не излезе нищо, но ако пък Гешев успее да вкара в затвора няколко големи играчи, преизбирането на ГЕРБ за още един мандат е в кърпа вързано. Ще кажете правосъдието няма връзка с политическата власт… е да, ама ще има.

Обектите изглеждат точно подбрани – г-н Димов стана смешен с климато-скептичните си възгледи,прочу се с лобизма си за Юлен. Г-н Божков пък е една от мрачните фигури на прехода, хазартът не е особено морален бизнес, изглежда е подкупвал държавни служители, може и насилие да има в тази работа, а колекциите му кой знае от какви иманяри са купувани. Но как се доказват тези работи – друга тема.

Най-озадачаваща е акцията на Гешев срещу президента. Ако просто си отмъщава заради това, че Радев опитваше да търси консенсус за поставяне на прокуратурата под контрол, той просто е глупак (с извинение) и значи скоро ще се провали и ще престанем да го обсъждаме. Ако действа заедно с г-н Борисов за обезсилване на политически противници, от това управляващите неминуемо ще консумират негативи, защото работата ще се „политизира“. Лакмус е дали ще атакува хора на ГЕРБ. Из медиите се завъртя една трета хипотеза, която не е за подценяване – че са ни натиснали западните партньори да стягаме държавата. И по-специално Америка, защото помним, че Радев се противопостави на сделката със самолетите, а и изобщо минава за про-руски човек. Главният прокурор може би опитва да засвидетелства вярност към големия брат, където май имаха известни съмнения за неговата лоялност.

 

Случаят с милиардера Васил Божков на когото прокуратурата повдигна седем обвинения,в това число и за ръководство на организирана престъпна група и когото арестуваха снощи в Обединените арабски емирства, поставя важен въпрос. На какво се дължи своеобразния и очевиден за обществото „имунитет“ на Божков, позволил му безпрепятствено през повече от 15 години да развива безконтролна хазартна дейност?Пропуски в законодателството, корупционни схеми включващи в този период едновременно членове на парламентарни комисии, на Комисията по хазарта, министри(финансов, правосъден)?Защо медиите и обществото са проявявали висока търпимост към произхода на парите на олигарх като него?

Ивайло Дичев: Само той ли? Държавата е разградена, онези, които трябва да контролират и строят незаконни навеси на покривите, после заминават консули. Само си представете, ако е истина – 10 000 лв подкуп на ден! Ако си представим, че един държавен служител взима 2 хил на месец, това значи, че за около 3 месеца той ще изкара заплатата си за целия 40-годишен стаж. А както казах може би има и заплахи, насилие, дори убийства – поне така се чува от обвиненията.

Най-печална е съдбата на медиите, които са зависими от реклама и които г-н Божков така подхранва. Хазартът е един важен клиент, който едва ли ще намерят смелост да разследват. Ще си караме по метода „всички гледни точки“ – едни казаха едно, други друго, стана хубав дебат, нищо не разбрахме.

Не знам откъде дойде смелостта да бъде атакуван най-богатият човек у нас – при кризата на КТБ се скараха Пеевски и Василев, дали сега има някакъв конфликт? Не изключвам и солова акция на Гешев, която намира благодатна почва в пукнатината между ГЕРБ и лъжепатриотите. Ако той успее с няколко такива акции – не бих се учудил да е един следващ премиер на тази страна.

 

Как оценявате поведението на премиера Бойко Борисов? Защо посъветва министрите си да мълчат по тези горещи теми?

Ивайло Дичев: Вярва на поговорката „двама се карат, трети печели“. Симеонов срещу Божков. Гешев срещу Радев. Перникчани срещу Димов…

Вчера военният министър Красимир Каракачанов внесе предложения между първо и второ четене на промени в Закона за МВР доброволци с минимум основно образование да помагат на полицията в опазването на реда и да правят граждански арести. Това опит за привличане на вниманието към ВМРО ли е, или укрепване на репресивния потенциал на изпълнителната власт?

Ивайло Дичев: Аз не виждам защо доброволци да не помагат на полицията, ако разбира се са обучени и добре контролирани от нея. Дали ще има желаещи – да видим. На последно място сме в ЕС по доброволчество, а нали става дума за това? Гражданските арести са една опасна тема, дето се казва утре някой може да арестува граждански самия Каракачанов след поредната му расистка изцепка. Не е лошо полицията да взаимодейства повече с гражданите, да слуша сигналите, които те подават, да ходи на събранията им. Но ако става дума самоорганизирани паравоенни групи да упражняват насилие по свое осмотрение – това не. Нашата традиция го знае като „башибозук“.

Какъв е функцията днес на Валери Симеонов? Депутат, внасящ „спешни“ законопроекти като този за хазарта? Не трябваше ли като зам.председател на Народното събрание да седи на мястото си на парламентарната трибуна и да ръководи законодателната дейност?

Ивайло Дичев: Това е странен персонаж, много импулсивен, понякога груб. Не може да се отрече, че има своите убеждения, някои от които ми харесват. Сега за хазарта, преди – за шума. Наред с многото простотии.

От политическа гледна точка акцията му срещу хазарта цели отчаяно да върне доверието в партията си, която изчезва. Забелязвате ли, че успоредно с нея ВМРО също опитаха един такъв моралистки ход – да се давали два дни отпуска в повече на непушачи.  Отделно колко глупаво и неизпълнимо е това (за разлика от идеите на Симеонов). Обръщам внимание, че залязващи партии в една разпаднала се насред скандали коалиция търсят да върнат доверието на гражданите. И Сидеров сигурно скоро ще ни зарадва с някой нов медиен театър. Управлението май се заклати, тръгнаха протести. Предизборната агитация започна.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).