Йорданка Фандъкова е категорична: В София няма място за Луковмарш

Столична община, университетски преподаватели, неправителствени организации и граждани демонстрираха обединени усилия в противодействието на враждебното слово и антисемитизма на голяма конференция в София под надслов „София казва „не“ на словото на омразата и екстремизма“.

Тя се състоя в Аулата на Софийския университет в четвъртък, 15 февруари 2018 г.,  две седмици след като вицепрезидентът на Световния еврейски конгрес Робърт Сингер връчи на премиера Бойко Борисов петиция с над 170 000 подписа, с която се настоява пред българската изпълнителна и местна власт да се спре демонстрацията на крайнодясното движение „Луковмарш“.

Координатор на конференцията бе сдружението за човешки права „Маргиналия“, „Интернет общество – България“ бе съорганизатор, а Столична община, Организацията на евреите в България  (ОЕБ) „Шалом“ и „Гьоте институт“ бяха партньори.

Конференцията се състоя в три панела – политически, граждански и академичен.

С думи към Форума се обърна  Юлиана Методиева – журналист и правозащитник, Маргиналия, координатор на проекта. Тя разказа, че идеята за осъществяване на форум срещу Луковмарш е започнала през февруари 2017 година, а е била споделена от Вени Марковски, професорите Анна Кръстева и Ивайло Дичев, както и от Еми Барух. Програма Европа на Столична община подкрепя инициативата.

Откриване на Международния форум „София казва“не“ на омразата и екстремизма“,Аула на Софийския университет „Св.Климент Охридски“, 9.30 часа, 15 февруари, 2018 година

 

Г-жа Фандъкова – кмет на София и патрон на международния форум, се обърна към аудиторията, сред която имаше студенти и ученици от няколко столични гимназии, с думите: –  „Предстои една проява, която коментираме ежегодно. Искам ясно да кажа, че години наред Столична община не съгласува провеждането на Луковмарш“.

Г-жа Фандъкова обясни, че провеждането на „Лувковмарш“ е въпреки забраната от нейна страна. „Такова събитие няма място в нашия град“, категорична бе г-жа Фандъкова. Кметът на София обяви, че поема ангажимента да инициира мрежа срещу словото на омразата и екстремизма с други европейски кметове.

 

Кметът на София г.жа Йорданка Фандъкова  в разговор с проф.Анна Кръстева, една от инициативната група за осъществяване на Форума. В средата – Малина Едрева, председател на групата на ГЕРБ в Столична община и заместник-председател в Групата на ЕНП в Европейския Комитет на Регионите.

 

Деница Сачева – зам.министър на образованието

 

 Георг Георгиев – заместник-министър на външните работи и национален координатор срещу антисемитизма – заяви: „Не бива да забравяме, че – както са казали древните политически философи – твоята свобода приключва там, където приключва чуждатата. И тя не може да коства достойнството и честта на другия“ – каза Георгиев. Той допълни, че е сигурен, че България ще работи много за противодействието на враждебната реч и екстремизма“.

Президентът на Световния еврейски конгрес Роналд Лаудер направи видеообръщение, в което каза: „Спасяването и сигурността на евреите в България беше един от малкото добри примери по време на Холокоста. Ние, евреите, ще бъдем винаги благодарни и вдъхновени от българския героизъм, почтеност и порядъчност. Мога да ви уверя, че ние никога няма да забравим това“. Роналд Лаудер допълни, че няма нищо по-важно в този момент от борбата срещу надигането на антисемитизма, ксенофобията и омразата, която се вижда в Европа и навсякъде по света днес.

 

Александър Оскар, председател на Организацията на евреите в България „Шалом“:“Незнанието поражда страх, а страхът е в основата на омразата“, каза той.

Председателят на Централния израилтянски духовен съвет София Коен отправи послание от името на Националния съвет на религиозните общности в България. „Луковмарш е в пълно противоречие с всичко, в което вярваме“, каза тя. Бе прочетено слово на г-жа Ана Джумалиева – председател на Комисията за защита от дискриминация (КЗД). В началото на февруари КЗД съобщи за зачестилата употреба на езика на омразата. Сред примерите за подобни прояви КЗД посочи и предстоящото провеждане на „Луковмарш“.

Н. Пр. Лилиан Ирит – посланикът на Израел : 

„След броени дни по тези улици на София отново ще излязат младежи от цялата страна, за които свободата на словото, както казват те, се изразява в черни ризи и запалени факли. Но, присъединявайки се към Организацията на евреите в България „Шалом“ и Световния еврейски конгрес, стотици хиляди хора показаха своята собствена светлина, блестяща светлина срещу тъмната сянка, хвърлена от неонацисткия марш в столицата на Европа. Тъмна сянка, която се е спуснала пред самият враг на свободата и свободата на словото“

 

Н.Пр.Ерик Рубин, посланик на САЩ:

„В България гражданското общество е живо и активно и българските граждани имат възможност да участват в ефективно функциониращи организации, които работят за подобряване на живота на всички българи и на законите, управляващи живота на българите. Затова изказвам благодарност на „Маргиналия“, „Шалом“ и „Интернет общество – България“.

България има история на толерантност, достойна за подражание.
История, която е повод за национална гордост и за респект в международен план.  Историята на България в духа на толерантността и включването, както и напредъкът в по-близкото минало, не бива да бъдат изопачавани от онези, които се стремят да разделят българите по расови, политически и социални разделителни признаци. И нека да бъдем наясно: трябва да отхвърляме опитите за възвеличаване на тъмните глави от историята, или за възвеличаване на исторически личности, които са сеели омраза и нетолерантност. В стремежа си да извлечем положителните уроци от историята, е важно да не допускаме негативните поуки да бъдат приемани за пример за подражание“.    

 

Георги Киров – Интернет общество – България“ (съорганизатор на форума) заяви, че Интернет предразполага към езика на омразата. „Омразата онлайн и в реалния живот са едни и същи“.

 

Посланик Пламен Бончев, МВнР ,Генерален директор по глобалните въпроси

 

Г-н Холщайн – кметът на германския град Алтена – подкрепи г-жа Фандъкова в противодействието спрямо крайните десни движения. Той разказа как през ноември 2017 г. е бил нападнат в закусвалня от нацисти поради солидарността му с проблемите на бежанците. Ние като европейци трябва да се борим срещу омразата“, бе категоричен той.

Андрес Холщайн, кмет на немския град Алтена

В рамките на гражданския панел, който бе модериран от Емил Коен от „Маргиналия“,  с презентации участваха Ирина Недева от Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), Диян Данков от  ромската НПО „Интегро“ (който представи резултати от третата оценка на Кодекса на поведение за противодействие на незаконната реч на омраза в интернет –  инициатива на ЕК).

 

 

Диян Данков, Асоциация „Интегро“

Със свой доклад участва и  адвокат Даниела Михайлова от НПО „Сдружение за равни възможности“

 

 

Адв.Даниела Михайлова, представя липсата на наказателно производство за престъпления от омраза

Изказване направи Георги Апостолов от Национална мрежа за децата и „Безопасен интернет“, както и  Руслан Трад (журналист), Виктор Лилов от „Сингъл степ“,

Георги Апостолов, „Безопасен интернет“

 

 

Руслан Трад, журналист изрази безпокойство да отсъствието на темата за войната в Сирия

Павел Антонов от „Блулинк“  пристигна специално от Будапеща за Форума. Той представи визия за продължаване на работата срещу омразата в Интернет.

 

 

Павел Антонов, Блулинк

Атрактивно  участие имаха и  студенти от наскоро сформираното в Софийския университет „Студентско общество за равенство“.

Стойо Тетевенски, Студентско общество за равенство

В академичния панел, преминал под модерацията на проф. Анна Кръстева участваха с презентации проф. Николай Поппетров, проф. Ивайло Дичев, проф. Антони Тодоров, проф. Анна Кръстева, проф. Лиляна Деянова, доц. Алексей Пампоров, доц. Димитър Вацов, доц. Албена Танева и преподавателят Румен Петров.

Адела Пеева – авторът на документалния филм „Да живее България“, бе сред гостите на конференцията, както и г-н Бирали Бирали, който е заместник главен мюфтия на мюсюлманите в България.

Емил Коен модерира гражданския панел

Проф. Лиляна Деянова, Антонина Желязкова, Георги Медаров/от ляво надясно/. Да тях e Георги Кръстев, съветник в кабинета Борисов по въпросите на малцинствата

Момичешкият хор за църковно пеене на НГДЕК поздрави гостите на конференцията със своите изпълнения.


 

 

Проектът „София казва „НЕ“ на словото на омразата и екстремизма“ се изпълнява с финансовата подкрепа на Столична община, Програма Европа, 2018 г.

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Марта Методиева

Марта Методиева е преподавател, преводач и редактор. В продължение на 5 години преподава латински и римска литература в НБУ, а понастоящем в НГДЕК и в СУ „Климент Охридски”. Преводач е на множество статии и на три книги от английски и от френски. Сред тях е забележителният труд на френския професор по право от сръбски произход Свободан Милачич, „От ерата на идеологията, към ерата на политиката”. 10 години води рубриката „По света” в изданието на „Обектив” на Българския хелзинкски комитет, в който членува в продължение на три години. От края на октомври, 2019г., е доктор по Теория и история на културата към ИБЦТ на БАН.