Как България жертва възрастното поколение

 

Люба Късова е съосновател и директор на международната консултантска агенция за стратегии за аудиториите AKAS, която помага на световни организации да обслужват по-добре интересите на таргет групите и аудиториите си

 

“Съжалявам, че не можах да го спася“, чувам изморения глас на д-р Кънчева, лекуващата лекарка на баща ми в софийска болница, която ми съобщава по телефона, че баща ми е починал от COVID усложнения – много внезапно, минута след като е имал спокоен разговор за състоянието си с нея.

„Това се случва много често. Вирусът е много коварен. Привидно стабилни пациенти, обикновено по-възрастни, изведнъж катастрофално се сриват пред очите ни. „

Тъгата и изтощението в гласа й разкриват огромното напрежение, на което е подложен медицинският персонал и националната здравна система в България.

Докато летя от Лондон до София, за да погреба 85-годишния си баща, когото не бях виждала от май 2020 поради забраните за пътуване, в съзнанието ми изплуват разговори с членове на семейство ми и с лекари в София през седмицата, предхождаща смъртта му.

„Той имаше късмет че го приеха в болница, защото обикновено връщат всеки, който е над 80 години”.

„На лицето на татко се появи такова облекчение, когато му казаха, че отива в болница. Страхът в очите му изчезна и сякаш се появи благодарност ”.

Баща ми почина сред грижите на всеотдайни лекари и медицински сестри, което се оказва непостижимо за голяма част от възрастни хора в България.  И въпреки че съм благодарна за този ,,късмет”, изпитвам дълбока фрустрация, когато си припомням телефонните разговори, които бях провела с личния му лекар през изминалите месеци, молейки я да му се направи ваксина, каквато за него така и не се появи. Толкова ми се иска да се беше ваксинирал, за да може да е все още сред нас. Но уви, той почина от вирус, от който науката беше намерила начин да го предпази. Баща ми беше един от 93% от българите над 80 години, които не са ваксинирани.

През 2020 година смъртността в България се е увеличила с 16,6% в сравнение с 2019-а поради пандемията. Въпреки това, по-голямата част от българите (52% от населението и 51% от над 61-годишните) отхвърлят ваксините срещу COVID. Според изследването на “Алфа Рисърч” в средата на април само 10% от българското население е взело решение, че ще се ваксинира, а 37% са се колебаели.

От лични дискусии с приятели и познати забелязах, че мнозина в България не просто отхвърлят ваксините срещу COVID дискретно, както хората в някои други страни, а го правят агресивно и враждебно. Често пъти хората се държат като конквистадори на мисия да покосят колкото се може повече вярващи във ваксините, като пронижат научните открития с драматични изказвания като „ваксините са геноцид за възрастни хора“.

Освен това с гордост отхвърлят статистиката в опит да убият всеки рационален аргумент защитаващ ваксините и да придадат еднаква тежест на всички мнения, превръщайки всяка истина в относителна. „Моето мнение е толкова валидно, колкото и твоето“. Отричането на статистиката неутрализира фактите, и така се премахва всякаква йерархия на мненията.

Всъщност истината за успеха на ваксините не е относителна, а реална, както и обстоятелствата, които в България са довели до това възрастните хора като баща ми да бъдат жертвани по време на пандемията. Добре известно е, че COVID е много по-смъртоносен за възрастните хора, поради което те са идентифицирани като една от 5-те приоритетни групи с предимство за ваксиниране в България, както и в голяма част от останалия свят.

За съжаление обаче, България е страната с най-малък брой ваксинирани хора над седемдесет и осемдесет години в Европа. До 13 април само 7% от тези над осемдесет са били ваксинирани, в сравнение например със 100% в Швеция и 98% в Исландия и Ирландия. Процентът на ваксинираните на възраст 70-79 години в България е 12% в сравнение с 97% в Исландия, 82% във Финландия и 78% в Малта. Всъщност 79% от страните от ЕС са ваксинирали повече от половината от 80+ годишните и 61% са ваксинирали повече от половината от тези между 70-79 години.

 

 

Сред ваксинираните от тези възрастови групи не е наблюдаван „геноцид“ по света. Независимо от този успех, аргументът че е безопасно за възрастните хора да се ваксинират не се използваше в кампанията на правителството в оставка, нито се отразяваше достатъчно от повечето новинарски медии, които някои окачествяват като „преследващи скандали и мнения за сметка на яснота и разбиране“.

Люба Късова

източник

още по темата – тук

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.