Как потомците на хитроумния Одисей отбелязаха годишнината от събитията в атинската Политехника

 

Събитията в Атинската Политехника през ноември 1973 г. са върхова проява на борбата на гръцкия народ срещу диктатурата и по същество предизвестяват падането на хунтата, наложила на 21 април 1967 г. авторитарен режим, брутално погазвайки демократичното управление в страната.

 

 

 

В навечерието на паметната за най-новата гръцка история дата – годишнината от събитията в атинската Политехника (17 ноември 1973 г.), проправителствено ориентираната медия „И Ефимерида“ помести материал със заглавие „Как ще бъдат отклонени протестните шествия. Политехника: Атина «същинска крепост» – 5000 полицаи, водоструене под налягане от бронирани  коли «Аякс» (по името на героя от Троянската война и „Илиада“ известен с юнашката си сила) и дронове –Всички мерки“.

Акцентът в нея беше, че Атина ще бъде «същинска крепост» на днешния ден, по повод годишнината от Политехниката и под страх, че политическите и други формации ще игнорират забраната за движение наложена от Гръцката полиция бе изготвила оперативен план за действие, заради пандемията от коронавирус, че ще се състоят митинги и протести. Гръцката полиция бе изготвила.

 

 

 

Както е уточнил снощи нейният говорител Т. Хронопулос, „на местата, където председатели или лидери на партии ще предвождат демонстрации, ще бъдат разположени висши офицери от полицейските сили. Няма да бъдат позволени прояви с участие на повече от четирима души, придружаващи партиен лидер. Няма да бъде допуснато традиционното протестно шествие до американското посолство, както и други събирания в нарушение на закона“.

Подчертава се, че планът на полицията е превантивен, срещу събирания с оглед предпазване на общественото здраве, като намеренията на силите за опазване на реда са не разпръскването им със сила, а тяхното предотвратяване. Ако все пак такива бъдат осъществени, ще бъдат положени всячески усилия за доброволното оттегляне на събралите се. Същите принципи и оперативна тактика ще бъдат прилагани във всички градове на страната, като ще бъде направено всичко възможно да не бъде нарушаван нормалният ритъм на живот“.

На тази дата други години обикновено се спира движението – особено в центъра на Атина – а по-встрани то е достатъчно затруднено, така че атиняни да избягват излизането с коли. Тази година трафикът бе спрян в отсечка от бул. „Патисион“, където се намира сградата на Политехниката, между 09:00 и 11:00 ч, за да бъде улеснено придвижването на президента К. Сакеларополу и политическите лидери, които положиха венци пред Политехниката. Според информация от полицията, са били предвидени «строителни карета за сигурност». Първото от тях е при Политехниката: от пл. „Омония“ до бул. Александрас“ и ул. „Агиу Мелетиу“ – затворени от 8:00 до 11:00 ч., докато е траело полагането на венците от официалните лица. Второто каре е при американското посолство: от хотел „Хилтън“ до кръстовището между булевардите „Александрас“ и „Кифисиас“.

„Гръцката полиция ще положи всячески усилия в рамките на абсолютна законност, за да не се случат събирания на повече от четирима души около Политехниката“, се подчертава в съобщението на Атинската-Македонска информационна агенция по източници на полицията, „за отбелязване годишнината от Политехниката, което ще бъде различно от това в други години, заради коронавирус“.

Опозиционно настроеният вестник „Ефимерида тон синдактон“ реагира в публикация с характерно заглавие „В обръча на коронавирус и авторитарността“, в която отбелязва, че 47-та годишнина от бунта в Политехниката ще бъде първата, която ще бъде чествана при «извънредно положение», което се бележи както от пандемията, така и от авторитарното „нанадолнище“ по което е поело правителството на Мицотакис. „Оповестената забрана бе посрещната с масово осъждане от хиляди представители на синдикатите и други масови организации, прависти, депутати, журналисти и др. публични фигури и обикновени хора, подписали обща протестна петиция. Тъй като участието надхвърли пределите на възможностите за събиране на подписи по електронна поща, бе създадена специална електронна платформа“.

На 16 ноември сутринта представителство от някои от парламентарните партии – СИРИЗА ГКП, МеРА25 (Фронт за европейско реалистично неподчинение, основан през 2018 от бившия депутат от СИРИЗА и бивш министър на финансите Янис Варуфакис; включваща се в Общеевропейското движение DiEM25, в Европейска пролет и в Прогресивния интернационал), отправиха протестна петиция към президента на Гърция Катерина Сакеларопулу, председателя на парламента Конст. Тасулас и държавния министър Георгиос Герапетритис. Сериозна бе реакцията изразена от голяма част от професионалната гилдия на юристите относно правителственото решение, сред които Съюзът на съдиите и прокурорите, преподаватели прависти и др. Несъгласието си със забраната изразиха и организации като Асоциацията на бившите затворници и заточени по политически причини, участници в Съпротивата.

МеРа25 заедно с Дружеството за правата на човека и гражданина депозираха в понеделник сутринта жалба до Върховния съд, с която искат „замразяване“ на решението на директора на Гръцката полиция за отбелязването на 17 ноември. Също така те са подали искане за издаване на временна заповед, за непосредствено отменяне на въпросното решение № 1029/8/18, но то е било отхвърлено от Върховния съд.

Англоезичната медия „Кийп токинг Грийс“ проследява в развитие събитията по повод Политехниката, в материал със заглавие „Компартията провежда протеста за 17 ноември пред американското посолство“:

 

„Членове на ГКП са се събрали пред американското посолство днес сутринта, за да отбележат годишнината от студентския бунт в Политехниката cрещу военната диктатура на 17 ноември 1973 г. Демонстрантите са носели маски и са спазвали мерките за социално дистанциране. Протестът е бил проведен, въпреки забранителната мярка от гръцката полиция и предвидените тежки глоби за нарушилите я. Генералният секретар на ГКП Димитрис Куцумбас е присъствал на демонстрацията, въпреки апела от страна на премиера Мицотакис към лидерите на политическите партии да подкрепя забраната. Куцумбас е положил венец пред сградата на бившите EAT-EСА – щаба на Военната полиция, където хиляди гърци са били изтезавани по време на хунтата на „черните“ полковници (1967 -1974). „Решението да бъдат забранени събирания на повече от четирима души, особено на ден като днешния, е неприемливо, противоконституционно и недемократично”, е казал Куцумбас. Още от първия момент на противоречивата от гледна точка на конституционността забрана, ГКП бе заявила, че ще проведе възпоменателното протестно шествието отбелязващо бунта на студентите.

Гръцката полиция е разположила около 6000 служители в центъра на Атина, хеликоптери и дронове, за да предотврати традиционното многолюдно събиране на хора по повод годишнината от страх, че събитието може да се превърне в супер-огнище на заразата от коронавирус. За отбелязване е, че в понеделник броят на полицейските сили е бил увеличен с още 2000 души.“

Текстът под две от илюстрациите към материала в „Кийп токинг Грийс“, на която се виждат полицейски формирования и демонстранти от ГКП, гласи „Полицейски сили пред атинския университет – ГКП пред американското посолство: Кое от двете представлява свръх-огнище?

„При всички положения полицейският план не е сработил добре, продължава коментарът на „Кийп токинг Грийъс“. „По-голяма част от полицейските служители са били разположени около Политехниката и сградата на Националния археологически музей в близост до нея, а не е имало такива при американското посолство накъдето обикновено се отправят протестните шествия на 17 ноември следобяд и завършват пред дипломатическата мисия на свръхсилата. Така че докато полицията е очаквала ГКП в района около „Омония“, другарите са променили плановете си и са провели марша си до американското посолство. Очевидно в паника, полицията е затворила петте метростанции в центъра на Атина в 11.00 ч., час по-рано от първоначално планираното. Твърде късно обаче. Междувременно ГКП е опровергала „провокация“ срещу нея от страна на Държавната информационна агенция съобщила за протеста, публикувайки снимка от шествие от предишна година в което другарите напредват прегърнати един друг през рамо“.

Гръцката електронна медия „Хъфингтън пост“ внася още повече яснота по темата в материал с хумористичното заглавие „ГКП отива до американското посолство, изпращайки смс на 13033 за… посещение при лекар:

От налагането в Гърция на нови рестриктивни мерки, заради коронавирус, от 7 ноември в 6.00 ч. сутринта, валидни до 30 ноември, отново бе въведено – както по време на пролетната карантина – попълването на формуляр или изпращане на смс до Гражданска защита с едно от предвидени шест основания за напускане на дома: 1. Отиване до аптека, лекар; 2. Отиване до магазин за хранителни продукти от първа необходимост, при положение, че не е възможно тяхното изпращане до поръчалия с „деливъри“‘ 3. Отиване до банка, когато не е възможна електронна транзакция; 4. придвижване за оказване на помощ на хора, които са в нужда или съпровождане на непълнолетни ученици до и от училище; 5. Присъствие на ритуал (напр. погребение, сватба, кръщене), според предвиденото от закона, или придвижване на разведени родители/ родители в развод, необходимо за осигуряване на общуването между родители и деца; 6. Кратка разходка в близост до дома, с цел спортуване и физически упражнения (изключени са колективни спортни дейности) или за разходка на домашен любимец.

Въпреки забраната за събирания, Гръцката компартия е изненадала властите и се е озовала на една ръка разстояние от посолството на САЩ на централния атински булевард „Василисис Софияс“ („Кралица София“). … Изобретателен начин са измислили членовете на ГКП, за да успеят в крайна сметка да проведат събирането пред американското посолство.

Всички демонстранти са носели маска и са спазвали дистанция по-голяма от метър и половина. Членовете на ГКП са се придвижили с метрото, за да стигнат до посолството, намиращо се на метростанция „Мегаро мусикис“ (Дворец на музиката), район в който се намират също и няколко атински болници, като са изпратили смс с основание, че имат час за медицински изследвания в намиращата се в близост болница „Александра“.

„Хъфингтън пост“ отбелязва че полицейски източници съобщават, че приблизително 150-200 души са изпратили код 1 за придвижване на номер 13033, с твърдението че отиват до болница. В резултат на това някои са били спрени за полицейска проверка, избягвайки налагането на административна глоба, която е 300 евро. Демонстрантите са се задържали пред посолството 20-тина минути, без да възникване какъвто и да бил проблем, като след това са се разотишли. На въпрос защо не са били наложени глоби за неоснователно придвижване, отговорът който дават от полицията е, че не са искали да възпламенят атмосферата, от момента в който се е провеждала мирна демонстрация и щом е било поискано да се разпръснат, демонстрантите са го сторили.

В ранните следобедни часове Си Ен Ен-Гърция съобщи за „Инциденти край Политехниката“: Напрежение цари днес от обяд в центъра на Атина между полицията и членовете на профсъюзната организация на Гръцката компартия ГКП – ПАМЕ (Общоработнически фронт за борба). Пред Пропилеите на сградата на Атинския университет са се появили «водоструйните съоръжения» на гръцката полиция, насочвайки водни струи към демонстрантите. Преди това е имало голямо напрежение, когато членове на ПАМЕ и полицаи от силите на реда „Делта“ са влезли в стълкновение. Бил е използван сълзотворен газ, като петима души са подведени под съдебна отговорност. Също така има информация за ранени. На мястото се е озовал ГС на ГКП Дим. Куцумбас, който е протестирал остро против арестите.

Макар хора, включително участвали в събитията в Политехниката, да изразяват резерви, а други да смятат, че случилото се вчера не прави чест на никого. Някои имат предвид, че подобно раздвижване в обществото не се забеляза по повод националния празник на Гърция 25 март (началото на гръцката революция от 1821 г.) и на втория по значимост – 28 октомври, Деня „Охи“, когато диктаторът Метаксас казва „не“ на ултиматума на Мусолини през 1940 г. и започват епичните сражения на Албанския фронт, италианските войски са отблъснати, макар през април следващата година Гърция да е прегазена от нацистия окупатор. Несъгласие, което може да означава негодувание от незачитането на решението на правителството видяно като неуважение към цялото общество, в момент на пандемия, когато болниците в Гърция се задъхват и интензивните отделения са с почти запълнен капацитет, до намек, че е екплоатиран идеологическият вектор.

Все пак за пореден път гърците доказаха, че поддържат традицията на гражданско неподчинение и зачитане паметта за исторически събития белязали нелекия път на демократичните завоевания в страната.

 

Лора Дончева, специално от Атина

 

От кореспондента ни в Атина

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика