Как в Германия жените се борят за правата си

На 26ти януари се проведе демонстрация в над 25 града в Германия за премахването на  параграф 219а: https://dejure.org/gesetze/StGB/219a.html).  Множеството, най-вече жени, не е с съгласно с „рекламирането“ на абортите да е подсъдно и да се наказва с парична глоба или лишаване от свобода до две години. Вълната от протестите започна да се надига след като д-р Кристина Хенел от Гисен беше осъдена през есента на 2017 да заплати глоба от 6000 евро, защото е „рекламирала“ аборта на интернет страницата си. Д-р Хенел е завършила общопрактикуващ лекар, психотерапевт и лекар от Бърза помощ. През годините тя се специализира тясно в областта на женското здраве, фамилното плануване, сексуалността, бременността и естествено и аборта. В 100 хилядното, колкото Хасково, градче няма друг лекар, който да извършва аборт – нито в многобройните гинекологични кабинети, нито дори в Университетската болница, която е един от най-големите изследователски центрове в областта Хесен. Районният съд на Гисен осъди през ноември 2017 да заплати глоба в размер от 40 дневни ставки, което е около 6000 евро, защото е написала на сайта си, че предлага и аборт като една от изборените услуги в лекарския си кабинет. Партиите Съюз 90/Зелените, Левите и Свободна демократическа партия се обединиха за премахването или ограничаването на този параграф в Наказателния кодекс. През юни 2018 са представени и три нови законопроекта от тях. През декември социалното, здравното и съдебното министерство се обединиха около един законопроект, който беше представен на 29-ти януари 2019-та и ще бъде внесен на 6-ти февруари същата година за разглеждане в парламента. Каква е промяната в новия законопроект? Той предвижда да бъде изработен списък с лекари, които предоставят услугата наречена аборт, като този списък ще бъде в обща брошура с информация на сайта на здравното министерство.

Борбата за избора започва още преди 40 години, а в последно време малкото университетско градче Гисен, в централата част на Германия, стои в центъра на събитията. В събота, на 26ти януари се събраха повече от 450 човека, сред които имаше жени, мъже, майки, баби, лекари, студенти. Сред тях беше и известната група на „Баби срещу десните“, които коментираха помежду си, че преди 40 години са се борили за правата на жените, а в днешно време това все още е наложително. Някои от тях бяха с дъщерите и внучките си – три поколения жени. В последвалата реч на площада д-р Кристина Хенел каза, че борбата не е за това, дали жените имат право на решение за аборт, а за това, как да вземат това решение, което да е израз на тяхната воля, свобода и здраве. Тя вдигна една закачалка от бодлива тел и тълпата започна да крещи: „219а трябва да се махне!“.

На всеки 11 минути умира в света по една жена от непрофесионално проведен аборт. В много случаи заради забраната жените сами хващат подръчни материали като закачалка, игли за плетене или прост сапун и сами се опитват да абортират. И така закачалката се утвръждава в символ на протестите. В лекарския си кабинет, д-р Хенел приема ежеседмично жени, които са  дезинформирани и дори отпъдени с псувани на други места.

 

Д-р Кристин Хенел говори пред събралото се множество
снимка: авторът

На площада срещам и Саня (псевдонимът е мой), която преди около година и половина направи аборт при споменатата лекарка. Саня е научен сътрудник в университета, човек на точните науки и досега не се е сблъсквала с консерватизма на немското лекарско съсловие. Тя споделя, че винаги е мислила, че във всеки гинекологичен кабинет би могло да се получи информация, ако не и да се извърши аборт. Все пак на твоя гинеколог имаш най-голямо доверие. След като се разбира, че вероятността плодът да е увреден, в следствие на прекарано заболяване, е много висок,  тя решава да се консултира и сред тесни специалисти, каквите са гинеколозите в Университетската болница. Нека да чуем нейната история:

С.: „Мен ме учуди много, че г-жа Хенел нито е завършила докторантура, нито е гинеколог, но в последствие разбрах, че абортите не играят никаква роля в практическата част на следването.“

И.: „Искаш да кажеш, че студентите по медицина не изучават аборта?“

С.: „Не, не се изучава. Има в Берлин такива уъркшопи, мисля, че се казваха Medical Students for Choice или нещо такова, където те се упражняват върху папая.“

И.: “Как попадна на адреса на д-р Хенел?“

С.: “Адресът го получихме, заедно с още едно място, по-далеч от Марбург (бел.а. град на около 35 км от Гисен), при една консултация в „Про-Фамилия“. След това го потърсихме в гугъл и попаднахме на ужасната страница babykaust.de, където е единственото място със списък на всички лекари, които извършват аборт – при все, че имат съвсем други мотиви. (бел.а. Страницата слага равенство между концентрационните лагери, в частност Аушвиц и абортите).

И.: „Ти беше и на консултация в Университетската болница?“

С.: „В Универистетската болница имах чувството, че всички са приели, че ще започна експерименталната терапия с имуноглобулите. За други опции въобще не е ставало въпрос. Освен това там имаше постоянно различни лекари и никой нямаше време да се погрижи за теб. Аз трябваше сама да събера кураж и да попитам, как би протекъл един аборт и дали има такава опция. И тогава лекарят стана съвсем лаконичен и ме прати на консултация в „Про-фамилия“.“

Както се вижда и от личния разказ на Саня, жените никъде не получават адекватна информация, как протича един аборт, какви са опциите за упойки, какви са опасностите. Самите лекари не искат да говорят за това, за да не се сметнат техните думи като реклама на абортите, което само по себе си е абсурдно. В медицинския факултет в Гисен абортът също не се преподава практически. На него му е отделена една демонстрация в рамките на една лекция.

По пешеходната улица в съботния ден се чуват апели и към другите партии, като например социал-демократическата. По пътя на шествието бяха „украсени“ няколко паметника – символи на града.

„Моят корем ми принадлежи“ пише на тениската

 

Отдолу са сложени закачалка, игли и перилен препарат   – надписът е „Аборт направи си сам“

Фонтанът с топките: „Лекарската информация за аборта не е реклама.“, зачеркнат §219a.

 

„Немските закони не могат да се оповават на едно религиозно-идеологическо малцинство“, каза д-р Хенел при завършека на речта си на площада. Следват аплодисменти и викове „Дали да имаме деца или не – решаваме ние“, „Параграф 219а трябва да се махне“ и други. Организаторите на протеста обещават, че докато позорният параграф не бъде премахнат от Наказателния кодекс, протестите няма да престанат.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Аглая Калафатова

Аглая Калафатова е студентка в Гисен (Германия), учи магистратура по славянско езикознание с руски и сръбски/хърватски. В Германия и Австрия се е занимавала и с преподаване на български език и превод. Активист в областта на човешките права и екологията. Обича да пее хорова класическа музика.