Кой иска да затвори университета в Будапеща?

Вчера хиляди граждани протестираха в Будапеща в подкрепа на Централноевропейския университет (ЦЕУ), финансиран от американския милиардер с унгарски произход Джордж Сорос. Основание за гражданския протест е предложеният от  правителството на Виктор Орбан законопроект, който ще принуди университета да напусне Унгария.
Сред протестиращите бяха унгарски и чуждестранни студенти, преподаватели и учени. Според тях законът е посегателство срещу свободата на образованието.

Български преподаватели, учени от БАН също изразяват подкрепата си. Русина Костова, катедра „Археология“ във ВТУ, възпитаник на Централноевропейския университет, обяви пред БНР за изпратеното писмо на учените до Европейския парламент с предложение да се постави казуса на дебат. 

Представяме ви статията от блога на Ася Методиева с нейното съгласие. Тя е журналист, докторант в Централноевропейския университет, където работи по тема свързана с тероризма, любител фотограф.

Битката срещу гражданското общество в Унгария е задушаваща. След като най-голямото опозиционно издание Népszabadság беше поставено на колене и доведено до фалит в края на миналата година, сега на прицел е Централноевропейският университет.

Още през 2016 топ партийни членове на управляващата партия Фидес открито се канеха да „изметат“ някои граждански и неправителствени организации от Унгария, особено онези финансирани от американския филантроп с унгарски произход Джордж Сорос. Според управляващите в Будапеща, подобни организации застрашавали суверенитета и националната сигурност на страната. А и демокрацията, простете.

В края на януари проправителственото издание Figyelő (Observer) публикува статия, от която става ясно, че унгарското правитлелство може да предприеме конкретни стъпки за затварянето на ЦЕУ понеже счита дейността му за вредна. Че ЦЕУ е твърде либерална институция за вкуса на Орбан е известен факт, засега обаче унгарският премиер не е изразявал публично намерението си да посегне на американския университет.  И все пак в годишната си реч от 10 февруари, сред приоритетите на правителството Орбан заяви готовност да предприеме мерки срещу международни организации, опериращи в страната, които по думите му влияят негативно на унгарската политика. Сред тях Орбан споменава и гражданските организации, свързани с името на Джордж Сорос.

Университетът обаче не е НПО. И това трябва да е ясно. Основан през 1991 от Джордж Сорос, ЦЕУ е част от образователната система на Унгария вече 25 години. Почти всички от програмите в него са акредитирани от унгарските образователни власти. А близо 20% от студентите в ЦЕУ са унгарци. Тук се обучават младежи от 117 страни (включително от България) и преподават професори, идващи от най-елитните европейски и американски унивеситети като Кеймбридж, Оксфорд, Принстън и Харвард. Освен това ЦЕУ дава работа на над 700 унгарци с квалификация в различни области, още – изследователи и професори. От създаването му досега в ЦЕУ са учили и завършили над 14 000 души, които работят в правителствения и неправителствения сектор, международни компании и различни академични институции по света.

Според Figyelő, на среща миналото лято с филантропа Джордж Сорос унгарският премиер Виктор Орбан e обещал, че няма да предприема действия ЦЕУ да бъде местен от Будапеща. Сега обаче, според авторите на публикацията, американският университет може да се окаже под прицел. Проправителствени медии в Унгария внушават, че изборът на Доналд Тръмп в САЩ може да промени правилата на играта. В кампанията си неведнъж Тръмп обвини Сорос в построяването на глобална гражданска структура и в това, че е откраднал пари от работническата класа на Америка, за да инвестира в бизнеса си.

Така че Виктор Орбан не би имал притеснение от остра политическа реакция от страна на Вашингтон, ако се опита да сложи ръка на университета. Подкрепа няма да му липсва и от Москва, имайки предвид че Путин още миналата година поде война срещу организациите свързани с името на Сорос и забрани юридическата дейност на част от тях на територията на Русия.

Ректорът на ЦЕУ Майкъл Игнатиев отрича слуховете в медиите и казва, че университетът е стабилен. В отворено писмо (в отговор на статията със заглавие „Can the Soros School Stay?”, публикувана в Figyelo), Игнатиев заявява, че Будапеща е единственият дом, който ЦЕУ може да има: „Ние не сме НПО, не сме политическа платформа. Ние сме универистет, горд с преподавателската и изследователска си дейност.” В писмото Игнатиев обяснява още, че ЦЕУ има дългогодишно сътрудничесто с „Отворено общество“, но университетът няма връзка с финансовите решения на организацията, а се развива като независима образователна институция. И още, работи с всички големи университети в Унгария, печели европроекти и се конкурира с най-престижните академични заведения в Европа.

Tака Майкъл Игнатиев, който впрочем е правнук на граф Игнатиев и бивш лидер на канадската либерална партия, сега е призван да пази либералното в Централна Европа. Напук на слуховете, той обяснява, че за 25 години университетът си е сътрудничил с всички правителства в Унгария, включително и със сегашната администрация.

Атаките срещу ЦЕУ не са изненада. Заради основателя си учебното заведение е удобна мишена за медийни слухове и политически спекулации. И не само в Унгария – Сорос се озова под кръстосан огън в няколко държави заради критиките към правителствата в Източна Европа чрез гражданските организации, които той подкрепя. Анти-Сорос говоренето е хит сред източноевропейските политици, строящи огради и гледащи към Москва. Малко известен факт обаче за феновете на унгарския премиер Орбан е, че през далечната 1989 той специализира в Оксфорд на разноски на фондацията на Джордж Сорос.

Така че битката между „отвореното“ и „пост-истинното“ общество ще бъде дълга. А в нея Централноевропейският университет е по-нужен от всякога – като пристан на модерното образование в тази част на Европа. Защото във време на измислени новини и политици с фалшиви дипломи, производството на качествено академично знание е животоспасяващо.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
asja@abv.bg'

Ася Методиева

Ася Методиева е журналист, докторант в Централноевропейския университет, където работи по тема свързана с тероризма, любител фотограф.