Кой ще бъде новият министър-председател на Румъния

Парламентарни избори 2020 – резултати, прецеденти, прогнози

 

В глава 3, чл.61, т.1, т.2 от конституцията на Румъния е записано, че „Парламентът е висш законодателен орган на страната. Румънският парламент е двукамарен – Камара на депутатите и Сенат“. „Членовете на Камарата на депутатите и Сената се избират за срок от четири години, който може да бъде удължен в случай на война, мобилизация или други извънредни събития“ (чл.63, т.1 от КРР).

Началото на изборите за депутати в румънския парламент беше поставено на 04 декември, веднага след отварянето на първите избирателни секции в чужбина. Румънци живеещи извън страната имаха възможност да гласуват в продължение на два дни (05.12 – 06.12) от 7.00 до 21.00, за да изберат  четиримата депутати и двамата сенатори, които да ги представляват. Най-висока е била избирателната активност в Испания, Италия, Великобритания. Около 117 000 румънци са упражнили правото си на вот в една от 748-те избирателни секции.

Парламентарните избори в Румъния се проведоха на 06 декември. Прецедент беше ниската избирателна активност от 24%, докато на изборите през 2016 г. тя е била около 40%.

Последните данни сочат, че в  румънския парламент ще влязат следните партии: (Партията на румънските социалдемократи; Националлибералната партия; Съюзът 2020* (Алианс за спасение на Румъния и Партия на свободата, независимостта и солидарността); Алианс за обединението на румънците (AUR); Партията на унгарците в Румъния.

Първа политическа сила в Сената и Камарата на депутатите е Социалдемократическата партия с около 30%, следвана от Националлибералната партия с 25%, Съюз 2020 – 14,76%, АОР[1] – 8,29%, Партия на унгарците в Румъния – 7.22%. Електоралният праг от 5% не беше преминат от партията на Т. Бъсеску, ПроРумъния на Виктор Понта, Партията на еколозите, формацията на Корнелиу Вадим Тудор  – Партия Велика Румъния и др.

Социалдемократическата партия печели в 22 области, като запазва позициите си в населените места в южната, източната и северната част на страната. Националлибералите запазват позициите си в западната част на Румъния. Партията на унгарците в Румъния запазва позициите си от изборите през 2016 г. Продължава затвърждаването на идеите на Съюз 2020 сред румънците, живеещи в чужбина, както и сред гражданите, живеещи в столицата. Друг прецедент по време на тези парламентарни избори беше появата на Алианса за обединение на румънците.

Електоралните карти от 2016 г. и 2020 г. ни дават възможност да отбележим, че на последните парламентарни избори се наблюдава сериозен спад в доверието към политическите партии в страната.

Някои от политическите лидери изказаха своето недоволство от постигнатите резултати. Дачиан Киолош заяви, че неговата партия няма намерение да преговаря със социалдемократите за формиране на парламентарно мнозинство. Най-вероятният коалиционен партньор на Съюз 2020 е Националлибералната партия. Бившият президент Траян Бъсеску сподели, че се надява социалдемократите да не успеят да формират парламентарно мнозинство и да останат в опозиция. Джордже Симон – председател на АОР сподели, че няма да направи коалиция с нито една парламентарно представена партия.

Към този момент най-вероятната парламентарна коалиция е тази между Националлибералната партия – Съюз 2020 – Партията на унгарците в Румъния.

Предстои да проследим как ще се развият преговорите между отделните партии, кой ще бъде новият министър-председател на Румъния, както и как ще продължи да се развива диалогът между представителите на новосформирания националистически алианс за обединение на румънците и историческата партия на унгарците в страната.

*Бел. ред. Крайнодесният Съюз за обединение на румънците смесва национализъм, антиглобализъм, антигей послания, както и подкрепа за православната църква и гняв срещу всички политици

 

[1] АОР – Алианс за обединени на румънците

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика