Който има очи да види, нека види изложбата Фотоевидънс – Фотографията като доказателство

„Една забавна, свежа, лятна изложба, която…”

и както се казва в лошите реклами: „Привлякох ли вниманието ви? Сега по същество!”

В доказателство на това, че…

Изложбата FotoEvidence включва 58 изображения на 19 автора от цял свят,  публикувани във фотокниги от „Фотоевидънс Прес”. Издателството е основано през 2010 г. от българската фотожурналистка Светлана Бахчеванова и Дейвид Стюарт, в подкрепа на фотографи, работещи по темата за защита на човешките права и човешкото достойнство по цял свят.

До днешна дата „Фотоевидънс” е публикувало 22 книги, а няколко от тези книги са попадали в класациите за най-добри фотокниги през годините в „Тайм”, „Ню Йорк Таймс”, сп. „Смитсониън”, „Мадър Джоунс”, „Воуг” и „Фото-ай”.

 

В рамките на фестивала „ФотоФабрика” част от най-силните снимки от книгите на „Фотоевидънс” могат да бъдат видени в София на Моста на влюбените до НДК.

Не, тази изложба няма да ви зарадва.

Кадрите са документални. На метри едни от други са подредени снимки на бежанци от Арабската пролет, жертви на латиноамерикански наемни убийци, снимки от Папуа Нова Гвинея, където две трети от жените са жертва на домашно насилие и още, и още доказателства, че живеем в несъвършен свят и сме способни да си причиняваме ужасна болка.

 

 

Тази изложба ще ви смири и размисли.

Изложбата е шанс да видите през очите на фотографи от цял свят, всеки със свой подход и стил. Всеки кадър е красиво доказателство, че има хора които могат да видят болката и да я покажат без да ни заливат с думи. Че има хора, които рискуват живота си, за да разкажат чужди трудни истории от места, за които предпочитаме да не мислим.

 

Всеки кадър е разказ с неизвестно начало и край, запечатан миг от човешки животи, които други хора, случайни събития или системни действия са поставили на карта. А, някъде там наднича надеждата. И благодарността, че тяхната история не е вашата история.

Може да видите изложбата до 10 юни на Моста на влюбените до НДК!

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
mila@abv.bg'

Мила Цалова

Мила Цалова започва работа като репортер на 16 години. От тогава работи в различни видове медии, от осем години поддържа личен блог посветен на методи за групова работа и личностно израстване. Работи като пиар за различни организации и вярва, че светът може да стане по-добро място, ако хората са по-отговорни в отношенията си един към друг. Мечтае, когато светът стане по-добро място, да се пенсионира, да отглежда розови домати и да пише детски книжки.