Коул Парк: Дискурсът за “джендър идеологията”, изобретена от религиозната десница, се разпространява и в Африка

 Влиянието на „джендър идеологията”  –  „плашилото”, измислено от религиозната десница за оправдание на дискриминацията срещу жените и ЛГБТИ хората – се разпростира и в Африка. В този брой „Маргиналия” разказва за т.нар. „автобус на свободното слово”, разпространяващ послания против транс хората, който през май беше на обиколка и в кенийската столица Найроби.

 

 Испанската група CitizenGO откара своя т.нар. “автобус на свободното слово” с послания против транс хората в Кения, където се проведе регионална среща на Световния конгрес на семействата.

CitizenGO Африка наскоро обяви, че Найроби, столицата на Кения, ще се превърне в първия град на африканския континент, станал домакин на т.нар. #FreeSpeechBus. Автобусът, добил печална слава със своите открито антитрансджендър послания, обикаля улиците на Найроби по време на регионалната среща на “Световния конгрес на семействата” (World Congress of Families), провеждаща се на 15 май 2018 г.

CitizenGO, създадена през 2013 г., е онлайн платформа за петиции на HazteOir, организация на религиозната десница с католически корени, чието седалище е в испанската столица Мадрид. Платформата претендира, че има над 9 милиона членове и разпространява пропаганда срещу правата на ЛБГТИ хората и срещу аборта в Европа, САЩ и все повече в развиващите се страни. Освен петициите, създадени от самата CitizenGO, платформата се използва и от редица крайнодесни огранизации за популяризиране на техните собствени каузи, включително “Световния конгрес на семействата” (World Congress of Families) и “Американци, обединени за живот” (Americans United for Life).

От момента на основаването й през 2013 г. CitizenGO става популярна със своя „автобус на свободното слово” с послания срещу трансджендър хората, който обикаля САЩ през 2017 г. с изписан върху него слоган: „Въпрос на биология. Момчетата са  момчета… и винаги ще бъдат такива. Момичетата са момичета… и винаги ще бъдат такива. Полът не може да се променя.”

Американската версия на автобуса се предшества от подобен автобус по улиците на Мадрид, върху който е изписано посланието: „Момчетата имат пениси, момичетата – вагини. Не се оставяйте да ви заблуждават. Ако се родиш мъж, си оставаш мъж. Ако се родиш жена, си оставаш жена.” Той се появява и във Франция, Германия, Италия, Мексико, Чили и Колумбия.

Макар често да е представян като изолиран елемент от стандартната дейност на християнската десница срещу ЛГБТИ хората, автобусът всъщност е част от много по-голямо, многолико движение срещу измислената от самата нея “джендър идеология”.

Както казва Джилиан Кейн в The Public Eye: „Джендър идеологията е  изобретение на религиозната десница, което съзнателно представя превратно феминистката, куиър и джендър теориите, за да оправдае дискриминацията срещу жените и ЛГБТИ хората.”[1]

Терминът е измислен от Ватикана[2] в средата на 90-те години на миналия век, за да представи „джендър” като новоизобретено понятие, което е опасно и дестабилизиращо за децата, семейството и обществото като цяло, а също и несъвместимо с науката и разума.

През февруари 2018 г. HazteOir и CitizenGO организират първата Международна конференция по въпросите на социалния пол (джендъра), биологичния пол и образованието,[3] в която взимат участие подбрани анти-ЛГБТИ „експерти”, включително представители на американската религиозна десница.

Глен Стантън от „Фокус върху семейството” (Focus on the Family)[4] твърди, че „джендър теорията” е лъжа и че представата за спектър от джендър идентичности (gender spectrum) е фалшива. Рубен Наваро, ръководещ офиса на „Алианс за защита на свободата” (Alliance Defending Freedom)[5] в Женева, предупреждава за “настъплението” на “джендър идеологията” в международното право и политика. Мириам Бен-Шалом, американска активистка срещу правата на транссексуалните лесбийки,[6] прокарва несъществуваща връзка между трансджендър активистите и педофилията. В крайна сметка целта на това събитие е да се популяризира схващането, че „джендър идеологията” е конспирация – най-новият заговор от страна на хомосексуалните активисти за разрушаване на семейството, заличаване на биологичните дадености, отричане на библейските полови роли и преследване на християни.

Парадоксално и двете страни твърдят, че “джендърът” е социално конструиран. За прогресивните феминистки, ЛГБТИ активистите и теоретиците на джендъра строго конструираните мъжки и женски полови роли са наложени отвън на индивидите, които имат множествени идентичности и свой собствен начин на изразяване на своя социален пол, различен от биологичния и половите характеристики. Тези роли се налагат от патриархалните институции в обществото, за които се смята, че прекъсват естествено появилите се полови вариации чрез системно насилие и доминация.

Религиозната десница възприема „джендър теорията” като модерна идея, целяща да заличи уникалните и предопределени женствени и мъжествени характеристики, произхождащи от биологичния пол на индивида (и да ги сведе до мъжки и женски биологични характеристики). Тази рамка не взима под внимание съществуването на интерсекс хора[7] и отрича половите вариации[8], които често се наблюдават при трансджендър и джендър куиър хората, но се проявяват и в множеството разнообразни начини на изразяване на социалния пол и сред цис джендър хората. Пренебрегвайки всичко това, религиозната десница твърди, че отричането на тези реалности е конспирация на ЛГБТИ лобито[9], създадено с цел разрушаване на семейството и сексуализиране на децата.

Те я наричат „джендър идеология” и я използват за предизвикване на нещо като морална паника, която в крайна сметка отклонява вниманието на обществото от реалните, структурни проблеми като бедността, болестите, корупцията на държавно ниво и нарастващото неравенство. Ефективността на тази стратегия е ясно видима например при изненадващото отхвърляне на мирното споразумение в Колумбия по време на референдума през 2016 г.

На 2 октомври 2016 г.  колумбийците бяха призовани да гласуват на референдум за прекратяване на дългогодишния конфликт между колумбийското правителство и Революционните въоръжени сили на Колумбия (ФАРК). Конфликтът продължи повече от 50 години и доведе до смъртта на повече от 220 000 колумбийци и до разселването на почти 7 милиона души. Въпреки силната обществена подкрепа за мира, 50.2% гласуваха с „не” на референдума.

Антропологът Уинифред Тейт пише,[10] че противниците на мирното споразумение разпространяват листовки, в които пише: „Колумбия е в опасност! От това да попадне под контрола на комунистически диктатор и от надвисналата заплаха от приемане на джендър идеологията.” Много анализатори отдават успеха на кампанията за отхвърляне на референдума на ефективната мобилизация на хомофобията и страха от разширяване на ЛГБТИ правата чрез прикачане на тяхната кауза към националния дебат за нови, по-съвременни образователни материали за учениците в училище по въпросите на джендъра и сексуалността, разработени от Министерството на образованието.

Според религиозната десница заплахата от „джендър идеологията” бързо увеличава своето влияние в световен мащаб, а автобусът на CitizenGO се превръща в нещо като оранжев талисман на движението. Но той не се движи без да среща съпротива.

В Мадрид съдът забранява на автобуса да минава през града заради това, че носи дискриминационно послание и може да провокира престъпления от омраза. В САЩ автобусът е посрещнат от протестиращи на всяка спирка от неговата обиколка. В Богота ЛГБТИ активисти го напръскват с боя в различни цветове.

Кеняли Муикия, съветник към Кенийската комисия за човешки права, отговаря на очакваната визита на автобуса в Найроби като предупреждава CitizenGO: „Защитниците на човешките права няма да стоят кротко, докато вие обикаляте с този автобус на омразата из Найроби. Както във всяка част на света, където автобусът е пристигнал, бъдете готови за протестни действия срещу вашата кампания за разпространяване на дезинформация и омраза!”.

Стратегията на религиозната десница да се бори срещу измислената „джендър идеология” вероятно ще продължава да се разпространява като основен инструмент за отричане на сексуалните и репродуктивни права и равноправието между половете в световен мащаб.

Текстът е публикуван в:

https://www.opendemocracy.net/5050/cole-parke/gender-ideology-menace-rolls-to-africa

[1] http://feature.politicalresearch.org/right-wing-europes-war-on-gender-ideology-

[2] http://feature.politicalresearch.org/the-peoples-pope-

[3] http://www.hazteoir.org/noticia/92303-i-international-conference-gender-sex-and-education-madrid-against-lgbti-doctrine

[4] https://www.politicalresearch.org/profiles-on-the-right-focus-on-the-family-2/

[5] https://www.politicalresearch.org/2017/04/07/profile-on-the-right-alliance-defending-freedom/

[6] https://www.politicalresearch.org/2016/08/11/the-christian-rights-love-affair-with-anti-trans-feminists/

[7] https://interactadvocates.org/

[8] https://www.teenvogue.com/story/gender-variance-around-the-world

[9] https://qz.com/807743/conservatives-have-created-a-fake-ideology-to-combat-the-global-movement-for-lgbti-rights/

[10] https://nacla.org/news/2016/10/04/dark-day-colombia-0

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика
kole-park@gmail.com'

Коул Парк

Коул Парк е изследовател към Political Research Associates в Съмървил, Масачузетс. Тя се интересува от пресечната точка между вяра, джендър и сексуалност като активист и учен в продължение на повече от десетилетие. Изследователският й фокус е насочен към стратегиите, използвани от религиозната десница и последствията от дейността й за ЛГБТИ хората и репродуктивните права, както в САЩ, така и по света.