Не познавам Полин Адес-Мевел, ръководител на бюрото на „Репортери без граници“ за Европейския съюз – регион Балкани. И тя не ме познава, естествено. Утре когато бюрото на Репортерите направи поредната класация за свободата на словото, Полина по най-обективен начин ще ме сложи мен, както и колегите ми от големи и малки сайтове на предпоследното място. Ще го направи с чисто сърце, не че си пада по Централно-африканската република или Боливия, в които стрелят по журналисти. В България вече/!/ убиват също, много сме загрижени, назидателно оповести в националния ни ефир Полин Адес- Мевел.
Може да се каже, тя направо е щастлива със случая на убийството на телевизионната водеща от местна телевизия! Нейното мислене за журналистиката е претъпкано от предубеждения! Демократични медии в тази изостанала страна? Ами! Там има само зависими хора, автоцензурата е погълнала като ламя малцината храбри и независими журналисти. Това е положението!

Нещо не е наред. От тази сутрин става ясно, че „Репортери без граници“поредно са загрижени и дори се дразнят от българското правителство и нас, наивните граждани и гражданки. Те „настояват да се провери дали заподозреният за престъплението Северин Красимиров е действал сам или има и други замесени!“ Ами сега? Кой наля успокоително в чашата на обществено спокойствие, та то се одряма, захърка дори свръх повярвало на Бойкоборисовото МВР-е! „Не смятаме, че българските власти положиха усилия да защитят журналистите от сайта „Биволъ“, казва още Полина в интервю с Марта Младенова по БНР. – Също така в неделя призовахме да се осигури защита на колегите на Виктория Маринова, независимо дали убийството й е свързано с работата й или не“. Така каза Адес-Мевел. Тя е загрижена, а ние задаваме неудобни въпроси на Асен, Митко и Наско от „Биволъ“ не си ли направиха пиар с жестокото убийство на младата жена, майка на 7 годишно дете!

Защо БНР пита толкова доверчиво тази Полина какво мислят Репортерите за русенското убийство? Последните им доклади относно балканския регион, са написани по схемата „мафиотска страна“, журналистите направо сме оплетени в „мрежи“, отвсякъде дебнат корупционни негодници, които ни душат, изнасилват и убиват свободното слово! Затова и такова животно, независима журналистика в София, Русе, Варна и Пловдив, няма. Поне не и в очите на Бюрото на Полина, дето отговаря за Балканите. Тя пита местните си кореспонденти и на юнашко доверие оповестява „изводите“им. Кои са кореспондентите на „Репортери без граница“? Тайна…Етични ли са, обективни ли са, нямат ли свои лобистични игри, не слугуват ли на донори…Да пусне по пързалката стремително надолу свободата на словото за българските медии, е детска работа за правозащитната организация, базирана в Париж. За тази неизвестна на мен дама, Полина Адес-Мевел, дребната България може да се изяде на закуска. Защото тя  е…как да кажа,с много скромен имидж по принцип. Има още хляб и сирене да яде, за да я нарекат европейска страна.

Скука ме обзема като си представя следващата класация на авторитетната организация „Репортери без граници“ за идната 2019. Скучни ще бъдат и медийните интерпретации на проминенти активисти, експерти и преподаватели, бършещи сухите си очи за свобода на изразяването у нас. „Репортерите“дисциплинираха журналистическата ни саморефлексия до степен на суров садо-мазохизъм. Масовото цитиране на тяхната „класация“ ми прилича все повече на посрещане на изгрева заедно с Дъновистите и тяхната „паневритмия“.

*Статусът е публикуван във фейсбук профила на авторката на 13 октомври. Недвусмислена подкрепа на тезата легитимна ли е класацията на „Репортери без граница“ изразиха водещи журналисти в електронни, печатни и онлайн медии. Съмнения относно етиката на използваните от „Репортерите“ кореспонденти от България, изразиха и преподаватели от Софийски университет „Св.Климент Охридски“.