Лили Ковачева: Очаквахме по-голяма смелост от президента, но явно той се притеснява да повдига тези въпроси.  

 

Госпожо Ковачева, преди повече от година ромски активисти и представители на коалиция “Граждани за демократична и правова държава”се обърнахте към държавните органи относно дейността на политическа партия „ВМРО-Българско национално движение“ (ВМРО-БНД). В искането си питате дали тази политическа партия не нарушава системно Закона за политическите партии и Конституцията, а дейността на нейни представители не е насочена срещу суверенитета, териториалната цялост на страната и единството на нацията. Какво се случи досега?

Запитването ни е адресирано до Прeмиер, Президент и Гл. Прокурор,  подадено на 11. 5. 2020 г. и е подписано от 10 души от нашата коалиция. Внесено по ел. поща с молба да бъдем уведомени за входящ номер  на писмото ни. Голяма част от групата подписали писмото, живеят и работят в други страни, всички сме от ромски произход и сме обединени от идеята да помогнем в борбата с корупцията и расизма в България.  Идеята се отразява и в самото наименование – Граждани за демократична и правова държава. Всички работим на доброволни начала, няма проекти, няма финансиране.

От трите споменати институции имаме отговор от администрацията на Министерски съвет, в който ни уведомяват, че това не е в тяхната компетенция. От президентството, фактически и до момента отказват да ни отговорят писмено, въпреки многократните ни запитвания по мейл и телефон.  Ние искахме от г-н Радев да свика Консултативния съвет по национална сигурност, заради ВМРО и да поиска проверка от ДАНС, това е в кръга на неговите правомощия по закон. Има данни в медиите, че представители на ВМРО са замесени в търговия с българско гражданство, че насаждат етническа вражда, че с действията си заплашват гражданския мир. Очаквахме по-голяма смелост от президента, но явно той се притеснява да повдига тези въпроси.

При запитване в прокуратурата по телефон се оказва, че след 9 месеца преписката е приключена, но има разпореждане на прокурора да не бъдем уведомявани, защото сигналът бил анонимен. Това не е вярно, в писмото е посочено лице за контакт с телефон, мейл, адрес и всичко нужно. Получили сме дори входящ номер по мейл от прокуратурата. Те много добре знаят кои сме. Информация за писмото имаше и в редица медии, включително интервюта за БНР. От ВМРО също реагираха. Евродепутатът от ВМРО, Ангел Джамбазки ни отговори през медиите – „Появи се една циганска организация и иска разследване на ВМРО, аз ги проучих, значи циганите ще ни казват какво да говорим и какво не.“ – цитирам по памет. Така, че за нас решението на прокуратурата е много учудващо, не сме предполагали, че ще стигнат чак до там да откажат дори да ни уведомят какво са решили. Ясно е, че няма да образуват разследване срещу лидерите на ВМРО, но поне ни дължат обяснение защо, какви са мотивите им.

Досега имаме няколко успешни инциативи:

  1. Запитване за законността на управляваща партия ВМРО – очакваме отговор и решение.
  2. Имаме внесена ел. петиция „Стоп Джамбазки“ за омразна реч срещу ромската общност.
  3. Активна реакция за използване на реч на омраза в българските университете, визирам проф. Мирчев, ние подехме инициативата, бяхме подкрепени от студенска организация и от еврейската общност, за което им благодаря. Постигнахме резултат – на проф. Мирчев беше прекратен договора със СУ.
  4. Коалицията повдигна въпроса за проект, който има огромен бюджет за 3,4 милиона лева и който цели да се докаже, че единствено ромите в България са уязвими към „радикализация“. Уведомихме Европейската комисия, която на първото писмо, ни каза, че това е проблем, който трябва да се реши от българското правителство. Те дават парите, а правителството решава за какво ще ги харчи. Тогава ние написхме второ писмо до ЕК и поискахме да ни предоставят доклада от проучването и това доведе до проверка по въпросния проект.
  5. Групата реагира и за затварянето на ромските квартали по време на Пандемия, през 2020.
  6. В резултат на реакция на нашата коалиция, се удължи срока за новата Стратегия за приобщаване на ромската общност“. Обявихме бойкот за нея, защото не е широко обсъждана и много от организациите, които се бяха ангажирали да работят по стратегията се отказаха, след нашите аргументи.

Ние сме обнадеждени, че в резултат на нашите действия ЕК предупреждава българското правителство за недостатъчна работа за борба с расизма и дискриминацията в България. Това ни дава основание да се обърнем кьм политическите партии в българия с предложения. Това е бъдеща стъпка.

Как си обяснявате, че прокурорът е определил сигнала ви “АНОНИМЕН” и затова не следвало да се изпраща до подателя? Дали не става дума за манипулиране на информация вътре в самата прокуратура? 

Във фактическата обосновка на нашето писмо, ние посочваме 23 факта, със конкретни дати, имена и доказващи документи. В групата имаме двама юристи, които си направиха труда да съберат фактите, те са безспорни и професионално обосновани от правна гледна точка. Мисля, че точно това е причината за „мълчанието“ на трие институции. За нас това е знак, че сме в правилната посока. Тук не става дума само за прокуратурата. Виждаме, че има някаква координация между държавните институции да блокират поставените от нас въпроси какво точно вършат представителите на ВМРО в управлението на държавата и дали не става дума за противоконституционна и противозанонна дейност. Институциите показват неуважение и пренебрегване на гражданите, а това е недопустимо в една истинска демократична и правова държава. Ето, затова се борим ние, това трябва да се промени. Не може политиците от ВМРО да бъдат недосегаеми само, защото са в управлението на държавата. В конституцията пише, че цялата власт произлиза от народа, някой трябва да им припомни това.

Каква е прогнозата ви за хода на този иск? Имате ли доверие в институциите? Подкрепя ли ви общественото мнение?

Действията на интитуциите, за съжаление правят всичко възможно да „убият“ доверието на хората в тях. Определено смятам, че има манипулация, но ние ще сме упорити до получаване на отговор и решение за нашето запитване. Колкото до подкрепата от общественото мнение е сложно да се отговори еднозначно. Имаме подкрепата на някои ромски организации и активисти, от ромски активисти и медии от други страни, но за съжаление срещнахме затруднение сред българските медии по отношение на разпространение на отвореното ни писмо до институциите със запитване за законността на ПП ВМРО.

Убедихме се, че има медийна цензура по ромската тема. Тук е мястото да спомена медиите, които правят изключение и отразяват това, което правим – БНР, Диверсия, Тоест, Медиапул и разбира се Маргиналия. Не се учудвам, че България е на 111 място по свобода на словото, като се има предвид собствениците на медиите разбирам, че журналистите си пазят местата. Да се надяваме, че след 4.4.2021 тази ситуация ще бъде променена.

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Юлиана Методиева

Юлиана Методиева е журналист. Главен редактор на в. „1000 дни”. Съосновател на правозащитната организация БХК и главен редактор на нейното издание „Обектив” от 1994 до 2014 г. Автор на социологически изследвания, свързани с медийната свобода, антисемитизма, толерантността и малцинствата. Автор на 3 книги и десетки публикации в различни издания. Сценарист на документалния филм „Те, другите” (режисьор Ани Йотова). Основен спомоществовател на двутомното издание „Депортацията на евреите от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот. 1943“ (автори Румен Аврамов, Надя Данова (2013).