Лицемери! Обидата, която нанасяте на ромите, които се борят и успяват, и гласуват информирано, е равносилна да бъдеш бутнат в катран отново, след като си се измъкнал с години усилия да бъдеш признат за човек!

 

В дни преди балотажа кандидатът за кмет от „Воля за промяна“ Мая Манолова изрази подозрения за ролята на ромите в изборните резултати на София:

„Г-жа Фандъкова е фаворит на ромския вот. Всеки може да проследи секциите във „Факултета“ и във „Филиповци“. Проблемът е, че тя води с 10 към 1 по отношение на всички останали кандидати взети заедно. Да се гласува ударно рано сутринта е съмнително. Според социолозите съотношението между двете ни е било 40 към 10 преди 10.00 ч.“, 31 октомври, Нова телевизия.

„Изсипаха се много пари и имена от ъндърграунда излязоха на светло. Мутрите се впуснаха да се борят за власт. Къде са правоохранителните органи, попита Манолова. Стигнаха до Несебър, но не стигнаха до Филиповци и Факултета, защо?Очаквам органите на реда да проявят повече активност на балотажа, защото се очаква всички представители на подземния свят да се включат в изборите“, 30 октомври, бТВ

„В момента цялото статукво е впрегнало ресурса си, за да запази властта и е мобилизиран целият подземен свят,  ще сезираме главния прокурор за купен вот в ромските квартали на столицата.
Манолова каза, че събраните дарения до момента са 150 хил.лв. от 168 дарители и информацията за тях е достъпна на сайта й. 30 октомври /БТА

Маргиналия зададе два въпроса на водещи ромски активисти и журналисти:

 1. Как реагирате на думите на Мая Манолова?
 2. Има ли купен ромски вот?

 

 

 

Огнян Исаев: Това е срам и позор за българската демокрация!

 1. Дехуманизирането на ромските гласоподаватели от хора с претенции да бъдат лице и глас на либералната и прогресивна демокрация е още едно доказателство, че сме изключително сбъркана страна. Вместо да се замерват с ромски секции и да обясняват как не искат и не разчитат на гражданите в ромските квартали, ставаше ясно, че нямат ясна визия за тези общински територии, която да стъпва преди всичко върху зачитането на достойнството и човешките права тези граждани?!Срам и позор е за българската демокрация!Ако ромите продължават да се чувстват изключени, те ще се самоорганизират някой ден (защото критичната маса расте!), за да избират своите представители, не го играйте изненадани и учудени. Кажете ми, драги либерали, демократи и прогресивисти, как гласуват служителите на общинските и държавните институции? Или те си пазят хляба и службите, защото хранят семейства?! Всъщност, ако изборджиите оставят гражданите без да ги притискат, натискат и купуват… резултатите ще са доста интересни. Лицемери! Обидата, която нанасяте на ромите, които се борят и успяват, и гласуват информирано, е равносилна на това да бъдеш бутнат в катран отново, след като си се измъкнал с години усилия, за да бъдеш примерен БЪЛГАРИН, за да бъдеш признат за човек…
 2. Проблем се етнизира, което води до още по-потискаща стигма и расизъм, включително такъв, който ромите интернализират – „да, такива сме“. Не трябва да се отрича, че това е съществен дефект на демокрацията ни и услужливото (без)действие на службите и органите на реда. Но това не е само ромски проблем. Даже изобщо не е. Това е проблем на държавата. И да имаш ромски гласоподаватели не е нещо лошо. Защото както има добри българи антирасисти, така има и роми с глава на раменете си и могат да преценят за кого да гласуват информирано, без зависимости. Която малка община да изберем, ще видим как този проблем се възпроизвежда повсеместно, без значение кой какъв е. Несправедливо да не признаем, че този проблем се отнася и до турците, и до българите, и до помаците, и до всички останали. Не може да говорим за цяла етническа общност, че е изпаднала в зависимост. Много често хората дори не искат да гласуват, но ги заплашват и принуждават, без да са зависими. Ако има зависимост то тя е спрямо липсата на правосъдие и ред по време на избори, и осигурена възможност да упражниш правото си свободно.
  Огнян Исаев е журналист

  Хипотетично никой не би гласувал за някого, който не иска гласа му и не си е направил труда да се обърне дадения гласоподавател, за да се припознае той в платформата на съответния кандидат. Аз не твърдя, че нито мнозинството роми, нито мнозинството българи, нито пък мнозинството турци гласуват без зависимост. Да не забравим и помаците, които са в същото положение. Аз съм съгласен да го разглеждаме проблема, но без да поставяме фокус върху една етническа общност само. Защото тези, дето се биха за месо в Бобовдол, не бяха роми. Всеки контролиран вот има своите специфики – ако кварталите е специфичната форма на самоорганизация, то при други групи е религията, службогонството, „пазене на хляба“ и т.н. Но замерването с ромски гласове като нещо мръсно и уж нежелано винаги е било факт – от всички политически спектри. Основният недостатък на българските избори изначало е, че повече от имащите право на глас не гласуват.

 

 

Деян Колев: Позорно е да се внушава, че фондации и НПО са организирали вота

 1. Слушам реакции на политолози и политически лидери и си казвам „пак ни цакат с топла бира“! За резултатите отново са виновни циганите – „продали гласовете си“. Много се изненадах когато чух тези твърдения  за София. В столицата общо от населението 2 процента са ромите. Колко трябва да са привлекли Мая Манолова и Йорданка Фандъкова, за да се получи 9 процентовата разлика между резултатите?Предизборната кампания съдържа крайно обезпокоителни тенденции. Недопустима липса на реакция имаше към кампанията на ВМРО с водещия им лозунг „Да разрушим ромските гета“ и „да се справим с циганската раждаемост!“. Освен Ангел Джамбазки и други кандидати говореха за „циганската престъпност“. С тези послания те искаха да привлекат повече гласоподаватели. Не се получи!
Деян Колев е ръководител на „Амалипе“

Лощото е в това, че антиромското говорене стана норма. Призивите на Джамбазки не получиха очаквания резултат. Убеден съм, че софиянци осъзнават, че така не може да се говори. За съжаление обаче, в общия случай нямаше включване в предизборните програми виждания и намерения как да се решат жилищните проблеми, здравеопазването, инфраструктурата. Не чух нито един кандидат кмет да адресира идеите си за развиване на града и към ромите. Те не са паралелен свят.

Когато и в тази предизборна кампания ромите  чуха за себе си,че продават гласовете си, че в кварталите им има насилие, както в същинския ъндърграунд на мутрите, че за тях се мисли като за криминогенен фактор, ромите се капсулират. Когато виждат, че не са включени в политическия процес,  когато виждат,че водещи партии ги стигматизират, това на английски език се казва victimization of victims-тоест, обвиняват се самите жертви, без да има никакво доказателство.

2. Има положителни моменти. В резултат на преференциалния вот в някои общински съвети влязоха роми. Преференцията активизира ромите по местата, където работят. Когато има  подходяща , позната личност кандидат за кмет, те гласуват. Позорно е да се внушава, че фондации и НПО са организирали вота! Ромите не могат да купуват гласове, те нямат такава възможност.

 

Румян Русинов: Говоренето за ромите премина през последните години във фазата на необявена студена война

Румян Русинов е политолог
 1. Очевидна е липсата на роми не само като избрани съветници и кметове, но дори и като кандидати за съответните изборни позиции в различните партийни листи. Обяснение на слабата активност на тези избори е масираната пропагандна кампания срещу ромите, осъществявана главно от политически и медийни фактори. Говоренето за ромите премина през последните години във фазата на необявена студена война. Това състояние нямаше как да не резултира както в силно редуциране на избирателната активност сред ромите, така и  в намаляване или дори изчезване по места на ромите като кандидати за изборни позиции. От друга страна, така се даде възможност освободеният от ромските активисти политически вакуум да се запълни от сенчести групировки, лихвари, и др., контролирани от влиятелни политически фактори.  
 2. Във водещите телевизии бяха представени репортажи от ромски махали в страната, където имало „купен вот“, но по традиция прикривайки реалните извършители на престъплението – поръчителите. Най-лесното е да се каже, че този вот е характерен за ромите! Има купен вот,  но ромите са жертва, а не извършители на престъплението! Работи се по вече установения модел : „конструиране на враг (ромите) и щедри обещания към публиката че примерно „патриотичните“ организации и коалиции/или коя да е популистка партия/ ще се справят с този враг.  Моделът с „конструирането на враг“ освен всичко друго илюстрира и високата степен на изчерпаност на политическите ни елити, и невъзможността им да формират политическата си легитимност по нормален начин след три десетилетия неизпълнени обещания към обществото.

Анкетата подготви:

Ю.Методиева

 

 

 

 

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.