Лоран Бине за убийството на нацисткия лидер Райнхард Хайдрих, „най-опасния човек в Третия райх”

Син на историк, Лоран Бине е роден в Париж на 19 юли 1972 г. Завършва образованието си в Сорбоната с магистърска степен по литература. В младежките си години се изявява като музикант, пише текстове за песни, композира и е фронтмен на група Сталинград.

Започва работа като преподавател в средните училища. Но изкушен от писането, през 2004 г. издава книгата си „Професионалният живот на Лоран Б.”, в която разказва опита си като учител на различни места в Париж и предградията му.

Интересът на автора към бивша Чехословакия не е случаен. Лоран Бине отбива военната си служба като преподавател по френски език във Военно-въздушната академия в Кошице, Словакия. Живее известно време и в Прага, където и до ден днешен обича често да пребивава. Именно тогава започва да се интересува от личността на Хайдрих и да събира огромно количество архивни материали, както за него, така и за покушението срещу него, ръководено от Лондон. Резултатът – HHhH – надхвърля очакванията и на самия автор.

Носителят на Гонкур за първи роман днес продължава да учителства в Seine-Saint-Denis, но води и различни лекционни курсове в Университетите Париж VIII и Париж III. През август 2012 г., Бине публикува Нищо не върви по план – разказ за задкулисните игри в президентскат кампания на Франсоа Оланд, на които Бине е пряк свидетел като част от екипа на кандидат-президента.

 

Лоран Бине неслучайно е сравняван от критиката с Джонатан Лител и то не толкова заради припокраващата се тема на ННhH и Доброжелателните, колкото заради мощно заявения интерес към нея от представители на т.н. разглезено поколение – това от края на 60-те години, което може да интерпретира историческите събития само по документи.

Самата идея да издадеш роман* със заглавие, което французите не могат да произнесат, е почти революционна. За щастие, в случая не става въпрос за самоцелна литературна игра от страна на автора, но така или иначе рекламният ефект е налице. Всички по-малки или по-големи рецензии за книгата или представяния на самия автор неизбежно започват с обяснение за значението на това на пръв поглед не само непроизносимо, но и безмислено четирибуквие. Но зад този акроним – Himmlers Hirn heißt Heydrich, прозвище дадено на нациста в СС, в превод Мозъкът на Химлер се нарича Хайдрих – стоят едни от най-зловещите личности, факти и събития от времето на Третия райх.

Действието връща читателя към смутните времена на Втората световна война, към Мюнхен, Берлин, Лондон, Париж и Киев. Авторът преминава дори през Средните векове, за да се приземи в Прага през 1942 г., едва ли не буквално заедно с двамата парашутисти Ян Кубиш и Йозеф Габчик, изпратени от Задграничното чехословашко правителство в Лондон на самоубийствена мисия.

Лоран Бине разказва автентичната история на операция „Антропоид”, убийството на нацисткия лидер Райнхард Хайдрих, „най-опасния човек в Третия райх”, планирал Финалното решение, организирал Айнзацгрупите в Източна Европа, дясна ръка на Химлер в СС и по онова време губернатор на Бохемия и Моравия.

наричаше Хайдрих" е издадена от "Парадокс", Превод от френски: Надежда Илиева, Добромир Дончев (корица на книга)
наричаше Хайдрих“ е издадена от „Парадокс“,
Превод от френски: Надежда Илиева, Добромир Дончев

HHhH описва покушението над Хайдрих и последвалата го луда гонитба, която приключва в центъра на Прага, където седем мъже удържат в продължение на седем часа седем хиляди войници на СС. Но успехът на тази книга не се дължи на художествената интерпретация на историческите факти. Тя е предизвикателна и впечатляваща именно с маниера си на разказване, а авторът – станал герой в собствената си история – от първата до последната страница си задава въпроса – как трябва да се разказва Историята?

Как да се примирят фактите и фикцията, до каква степен поведението на реални личности – някои от които все оше живи съм момента на издаване на книгата – може да бъде описано в един исторически роман?

Младият Лоран Бине успява по блестящ начин да реши този морален и творчески казус, което му спечелва над 200 хил. читатели във Франция, 40 хил. в Испания, 75 хил. в Холандия, 12 хил. в Чехия и много други в още над 25 страни по света.  По екраните излезе и едноименният филм. (Холивуд никога не пропуска добрите Истории!)

 

 *Лоран Бине „Мозъкът на Хитлер се нарича Хайдрих“, изд. Парадокс, 2018

Хареса ли Ви статията? Ако да, подкрепете нашата кауза за правозащитна журналистика

Marginalia

Marginalia е интернет сайт за анализи, коментари и новини в областта на правата на човека. Пространство от съмишленици. И още.